Reizen is leuk, maar reizen met je hond is nog leuker! Veel mensen laten hun geliefde viervoeter thuis of bij een pension als ze op vakantie gaan, maar nog veel meer reizigers nemen ze gewoon mee.
We reizen het vaakst met de auto, en zeker bij vakantiereizen wordt er nogal wat tijd in de auto doorgebracht. De vraag is natuurlijk hoe je je hond auto-proof maakt, je auto hond-proof, en hoe je het je hond zo comfortabel mogelijk kan maken.
Om je te helpen hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips zal een autorit met je hond geen problemen opleveren en zo kunnen jullie er samen van genieten.
1. Laat je hond wennen aan autorijden
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen vergeten dat honden geen geboren auto-reizigers zijn. Je kan je viervoeter theoretisch gezien natuurlijk voor lange tijd vervoeren in de auto zonder dat hij daar ervaring mee heeft.
De kans dat je hond een minder fijne ervaring en misschien zelfs een trauma oploopt is echter aanwezig. Daarom is het beter om te beginnen met hele korte ritjes. Het liefst met een bijrijder die de rit voor je hond een fijne ervaring kan maken.
Neem bijvoorbeeld lekkere hondensnacks mee en beloon de hond regelmatig. Maak hem niet té enthousiast, want ik kan je vertellen dat je horendol wordt van een hond die 6 uur lang op de achterbank ligt te piepen van enthousiasme.
Sluit de rit af met een lekkere wandeling in het bos. Zo leert je hond dat een autorit hem iets leuks oplevert. Let echter op het bovengenoemde punt, en leer je hond goede manieren aan in de auto. Je wil echt niet dat hij de hele weg op de achterbank staat te stuiteren.
2. Laat je hond goed uit voordat je gaat rijden
Een lekkere lange wandeling voordat je gaat rijden zorgt ervoor dat je hond met een lege blaas en darmen de auto ingaat. En met een beetje geluk zal hij lekker rustig zijn.
Een ervaren hond die zich goed gedraagt in de auto hoef je natuurlijk niet perse moe te maken, maar als je hond de neiging heeft iets te enthousiast te zijn kan dit het gedrag en je rijgenot verbeteren.
3. Voer je hond niet tijdens of voor het rijden
Dit gaat natuurlijk een beetje tegen tip 1 in, maar het is beter om je hond tijdens het rijden of vlak voor het autorijden niet te voeren. Bij korte ritjes kan het minder kwaad, en bij honden die niet gevoelig zijn voor reisziekte/wagenziekte ook niet.
Honden die wel gevoelig zijn hiervoor kan je beter niet voeren. Soms wordt reisziekte veroorzaakt door stress. Heb je het gevoel dat dit bij jouw hond het geval is? Neem je hond dan als het kan tijdelijk alleen mee voor korte ritjes en laat hem rustig wennen aan het autorijden. Grote kans dat het beter gaat wanneer je viervoeter zich relaxed voelt.
Klik hier voor (natuurlijke) kalmerende middelen voor je hond.
4. Rijd niet te lang en stop regelmatig
Honden zijn soms net kinderen, en net als kinderen kunnen ze vaak niet zo lang stilzitten én hebben ze regelmatig behoefte aan een plasstop.
Stop bij ervaren honden minstens elke 3 uur, zodat je hond lekker zijn benen kan strekken en zijn behoeften kwijt kan. Bij honden die niet zoveel ervaring hebben met autorijden kan je beter wat vaker stoppen.
Laat je bijrijder, als je die hebt, regelmatig even de hond controleren om te zien hoe het gaat. Wordt de hond onrustig, begint hij te hijgen of zijn er andere tekenen van ongemak? Stop dan even en laat je hond er even uit op een parkeerplaats.
5. Vervoer je hond veilig en gebruik een hondentuig
Dit brengt ons bij tip 5, want er zijn verschillende redenen om je honden een tuig om te doen tijdens het autorijden.
Zo kan er op die parkeerplaats langs de snelweg van alles gebeuren, en een loslopende hond langs de snelweg wil je natuurlijk altijd voorkomen.
Zeker bij angstige honden, of honden die een slecht begrip hebben van het principe ‘terugkomen’, kan een tuig je redding zijn. Soms is het zelfs aan te bevelen om de hond dubbel aangelijnd te houden, waarbij je een lijn aan het tuig en een lijn aan de halsband bevestigt.
Zo wordt de kans dat je hond ontsnapt een stuk kleiner. Neem de veiligheid van je hond echt serieus want er gebeuren elk jaar weer veel ongelukken met honden op grote wegen. Dit is niet alleen dodelijk voor je hond, maar ook voor degene die hem mogelijk aanrijdt of probeert te ontwijken.
Een andere reden om je hond een goed tuig om te doen, is omdat het voorkomt dat je hond bij een ongeluk de auto uit geslingerd wordt. Daarbij houdt het je hond netjes op de achterbank of in de kofferbak, zodat je niet afgeleid wordt.
De veiligste manier om je hond te vervoeren is in een stevige bench. Lees het artikel hieronder voor meer belangrijke informatie hierover.
Meer over veilig autorijden met je hond vind je hier
6. Houd de temperatuur in de auto in de gaten
De meeste honden kunnen behoorlijk goed overweg met kou (al zijn er uitzonderingen), maar bij warmte kunnen ze het erg zwaar krijgen.
Een hond kan zichzelf alleen afkoelen door te hijgen. Ze zweten niet zoals wij, en raken daardoor sneller oververhit.
Zet de airco dus lekker aan in de zomer, en zorg ervoor dat je hond genoeg drinkt tijdens pauzes. Er zijn ook speciale drinkbakken die niet omvallen en waar geen water uit kan klotsen voor in de auto. Deze zijn echter voor op de achterbank niet zo handig.
Als er geen airco aanwezig is in de auto zal je extra veel rekening moeten houden met de hond. Rijd niet te lang, en als het echt heel warm is liever helemaal niet. Daarnaast kan je een koelmat gebruiken waar je hond op kan liggen.
Het spreekt voor zich dat je je hond bij wat warmer weer nooit achterlaat in de auto! De temperaturen lopen heel snel op in een auto, waardoor dodelijke temperaturen voor je hond binnen korte tijd bereikt zijn.
7. Wees voorzichtig met open autoramen
Honden zijn er gek op: open autoramen. Met de wind in hun gezicht genieten ze van de frisse lucht en geuren. Maar een open raam levert ook een groot gevaar op voor je hond.
Zeker kleinere honden passen makkelijk door een raam, en als ze iets zien dat hun aandacht trekt kunnen ze zomaar uit je auto proberen te springen.
De meeste honden begrijpen niet dat zo’n actie pijnlijk en mogelijk zelfs dodelijk is. Verwacht dus niet dat je hond zelf wel bedenkt dat hij niet uit het raam moet springen.
Bescherm hem voor verwondingen door het raam nooit te ver open te doen, en de hond veilig vast te zetten in de auto. Wanneer je gebruik maakt van een autogordel voor honden moet je deze niet te lang afstellen, want dan bungelt je hond misschien alsnog naast de auto.
8. Check de regels voor het vervoer van honden in het buitenland
Je zal niet de eerste zijn die een boete krijgt voor een verkeersregel in het buitenland waarvan je niet wist dat deze bestond.
Ga je naar een bepaald land of reis je door landen in Europa bijvoorbeeld? Kijk dan altijd even op bijvoorbeeld anwb.nl voor de regels in dat land, of google op specifieke regels.
In Duitsland moet je hond bijvoorbeeld goed vastzitten in de auto, en in veel landen moet je altijd een muilkorf bij je hebben. Ook moet je hond een geldige rabies enting hebben. Bekijk deze website voor heel veel informatie over de regels in verschillende Europese landen.
9. Laat wat handige hulpmiddelen voor je hond in de auto liggen
Hoe vaak is het je al overkomen dat je na een wandeling met een modderige hond op je achterbank naar huis moest rijden? Of moest je onverhoopt ergens stoppen, waarna je hond een drol achterliet en je deze niet op kon ruimen vanwege een gebrek aan poepzakjes?
Er zijn verschillende handige accesoires om je uit allerlei situaties te redden die je in je auto kan laten liggen.
Hier zijn er een paar:
- Reserveriem en halsband
- Water en waterbak, bijvoorbeeld voor als je per ongeluk in de file terecht komt en het duurt allemaal veel langer dan verwacht.
- Handdoek voor vieze honden
- Doekjes voor ongelukjes
- Poepzakjes
- (Reserve) Kleed voor op de achterbank of in de kofferbak

10. Bescherm het interieur van je auto tegen hondenharen en vuil
Hoe lastig het is om hondenharen uit de stof van je autostoelen te halen merk je pas als je na wat ritjes met je eerste hond besluit de auto eens schoon te maken.
Zeker uit automatten zijn hondenharen bijna niet te verwijderen. Wil je je auto ooit nog verkopen voor een leuke prijs? Zorg dan goed voor het interieur van je auto en probeer het netjes te houden.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om de bekleding van je auto te beschermen tegen haren en vuil. Bespaar jezelf een hele hoop werk en ellende en schaf ze aan voordat je de hond in de auto laat.
Een simpele deken voor de achterbank of kofferbak voldoet vaak wel, maar als je echt heel zuinig bent op de binnenkant van je auto kan je de bescherming ook op maat laten maken.
Hiermee kan je vaak zelfs de achterbank of kofferbak veiliger en comfortabeler maken voor je hond.
Auteur: Tom Marr
Illustraties: empathy88