Ik was nooit iemand die zich veel zorgen maakte over het opruimen van hondenpoep. Als we de hoeveelheid hondenpoep in het park in beschouwing nemen, durf ik met vrij veel zekerheid te zeggen dat er veel mensen zijn die niet de moeite nemen het op te ruimen.
Van tijd tot tijd begrijp ik echter waarom we het moeten doen en waarom het belangrijk is om je omgeving vrij te houden van uitwerpselen van honden.
Hier zijn 4 belangrijke redenen waarom het belangrijk is om de uitwerpselen van je hond op te ruimen waarom we allemaal zouden moeten overwegen dit te doen.
Hondenpoep kan besmet zijn met ziekten
Op een dag werd onze hond ziek. Ze had duidelijk last van haar maag en darmen. Het was geen prettige ervaring, maar na een paar dagen was ze gelukkig weer een stuk beter.
Meestal heeft ze dit gewoon nadat ze iets verkeerds in huis of van de straat heeft gegeten, maar deze keer kwam de diarree elke keer weer terug.
Al die tijd vroegen we ons af wat de oorzaak van haar ziekte was. Was het het eten (we hebben het destijds veranderd – ontdek waarom hier), was het iets dat ze dronk, was het een nieuwe snack die ze kreeg of was het iets dat ze buiten at dat het probleem veroorzaakte?
Na overleg met de dierenarts, werd het duidelijk wat de boosdoener was. Onze hond was besmet met Giardia en we moesten haar een flinke ontwormingskuur geven om ervanaf te komen.
Het zette me aan het denken. Omdat onze hond een grote fan was van het zoeken naar voedsel (ontdek hoe we dit probleem hier hebben aangepakt) en alles at wat ze te pakken kon krijgen, inclusief uitwerpselen van andere honden, kon ze zichzelf gemakkelijk besmetten met de parasiet door de poep van andere honden te eten.
En haar eigen ontlasting was natuurlijk ook een besmettingsbron voor andere honden. Wel zo sociaal om dat dan even weg te halen natuurlijk.
Gevaar voor andere dieren
Maar Giardia is niet het enige potentiële gevaar. Salmonella, E.coli, rondwormen, haakwormen – noem maar op. Hondenpoep kan veel gevaarlijke parasieten en bacteriën bevatten.
En als jouw hond het niet heeft, dan heeft de hond van je buurman of de hond van vrienden van om de hoek het wel. Er zijn veel verschillende manieren waarop een hond zichzelf kan besmetten.
Als je de ontlasting van je eigen hond niet opruimt, kan je dus onbedoeld de honden van anderen besmetten met allerlei vervelende parasieten of bacterien. Zelfs als je je hond goed ontwormt, kan zijn ontlasting een gevaar vormen voor andere dieren (of mensen).
Gevaar voor mensen
Wat het nog erger maakt, is het feit dat mensen ook besmet kunnen raken met de meeste van de bovengenoemde parasieten en bacteriën.
Salmonella of E. coli kunnen zich van hond op mens verspreiden en onze gezondheid ernstig schaden.
Er zijn veel voorbeelden van hoe gevaarlijk sommige van die bacteriën zijn voor de mens. Een recent voorbeeld is afkomstig uit Duitsland, waar in 2011 een uitbraak van E.coli-bacteriën bijna 4000 mensen trof, waarvan 53 zijn overleden. De waarheid is dat het werd veroorzaakt door besmet voedsel en niet door hondenuitwerpselen, maar ook hondenpoep bevat E Coli bacterien.
Salmonella is ook een voorbeeld van een gevaarlijke bacterie die je op kan lopen door hondenpoep. Jaarlijks worden in Europa ongeveer 100.000 gevallen van salmonella gemeld. In 2012 werden meer dan 65.000 gevallen gemeld die verband hielden met de Europese uitbraak van salmonella, waarbij uiteindelijk 61 mensen om het leven kwamen.
Mensen kunnen, net zoals hun honden, lijden aan verschillende parasieten en bacteriën. Het opruimen van hondenpoep kan een impact hebben op de omgeving om ons heen. Tegelijkertijd vermindert het de kans op verspreiding van dodelijke ziekten in onze buurt.
Voorkom dat je hond zijn eigen poep opeet – coprofagie
Dit was voor mij vooral belangrijk omdat mijn hond graag de ontlasting van andere dieren at. Elke keer als we met haar gingen wandelen, ging ze op zoek naar eten, voornamelijk hondenuitwerpselen.
Het leek bijna alsof ze een kaart in haar hoofd had van de plaatsen waar ze de vorige keer had gepoept. Als je even niet oplette, had ze binnen korte tijd dezelfde plek teruggevonden om daar haar ontlasting van de vorige dag op te peuzelen.
Maar ze was geen kieskeurige eter. Ze at helaas met net zoveel enthousiasme
uitwerpselen van andere honden.
Nu we al haar ontlasting opruimen, wandelen we een stukje rustiger. Het opruimen van hondenpoep zorgt ervoor dat honden die deze gewoonte hebben, veel minder poep kunnen eten.
Als iedereen de ontlasting van hun hond op zou ruimen, zouden veel honden met coprofagie een stuk minder mogelijkheden hebben om uitwerpselen op te eten. Zonder hondenuitwerpselen zou het gedrag uiteindelijk grotendeels verdwijnen.
Coprofagie is in de meeste gevallen een gedragsprobleem en elke hond kan het gedrag vertonen. Zelfs als je hond zich nu perfect gedraagt, kan deze nog steeds Coprophagia ontwikkelen vanwege medische aandoeningen of een gebrek aan voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling.
Deze vervelende gewoonte is niet alleen voor honden gevaarlijk, maar ook voor mensen. De reden hiervoor beschreven we onder ‘gevaar voor mensen’.
Schoon gras levert meer plezier op
Zeker in stedelijke gebieden, zijn veel mensen aangewezen op kleine stukken park of gras waar ze hun hond uit kunnen laten.
Onze parken zijn natuurlijk niet alleen bedoeld als toilet voor je hond. Ze zijn ook voor mensen die in de zomer lekker in de zon willen zitten, een potje voetbal willen spelen of mensen die gewoon willen genieten van de natuur.
Niets is zo vervelend als tussen drollen door moeten flikflakken in een park. Veel parken liggen zelfs zo vol met hondenpoep dat ik er zelf nooit met een kleedje neer zou strijken.
Dit is natuurlijk zonde, en vervelend voor mensen die net als jij van een park of grasveld willen genieten. Daarnaast wil je zelf natuurlijk ook niet elke 10 meter je schoen schoon maken omdat je bijna niet om de hondendrollen heen kan.
Bespaar geld – vermijd een boete
De laatste reden is de wet. In veel gemeenten is het strafbaar om de ontlasting van je hond te laten liggen.
In het gebied waar ik woon, is de boete voor het niet opruimen van de hondenpoep 140 euro. Dit is veel geld voor een district dat elke hondenbezitter meer dan 120 euro per jaar aan hondenbelasting in rekening brengt.
Als je meer wilt weten over hondenbelasting, kosten per district en nog veel meer, lees dan het artikel over hondenbelasting.
Velen van ons geloven dat het onzin is om hondenpoep op te ruimen, omdat we al zoveel hondenbelasting betalen. Ze gaan ervanuit dat de lokale autoriteiten dit doen voor ons. In de meeste gemeenten die de hondenbelasting heffen, is dit echter niet het geval.
Geld dat via de hondenbelasting wordt ingezameld, gaat naar algemene middelen en wordt besteed aan verschillende projecten die in de meeste gevallen niets met honden te maken hebben.
Als je geen boete wil riskeren, is het dus een goed idee om toch de ontlasting van je hond netjes op te ruimen.
Daarnaast maak je hierdoor niet alleen je omgeving schoner en fijner, maar ook veel veiliger voor andere honden en mensen.
Auteur: Tom Marr
Illustraties: Keiqloscope