Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 14 januari 2020

6 dingen die kinderen nooit met honden moeten doen

dingen die kinderen nooit met honden moeten doen

Kinderen en honden gaan in de meeste gevallen heel goed samen. Ze kunnen geweldige metgezellen voor elkaar zijn en veel plezier van elkaar hebben.

Om een staat van wederzijds respect en begrip tussen je kinderen en de hond te bereiken, moet je echter vanaf het allereerste begin de kinderen (en je hond) enkele basisregels leren die zorgen voor een veilige en comfortabele omgeving voor iedereen.

Laten we snel kijken naar de 5 dingen die je je kinderen niet moet laten doen als je je hond en de kinderen veilig en gezond wilt houden.

1. Laat je kinderen een hond niet verwarren met een kat

Het klinkt misschien raar en logisch (misschien zelfs idioot om ze te door elkaar te halen) maar velen van ons vergeten het feit dat honden totaal andere wezens zijn dan katten.

Ze verschillen in gedrag, anatomie en levensstijl. Ze hebben ander voedsel, amusement en een andere routine nodig om een ​​gezond en gelukkig leven te leiden.

Onlangs heb ik wat vreemd gedrag van kinderen gezien dat me aan het denken zette.

In huishoudens waar kinderen bekend zijn met katten en nooit honden hebben gehad, zijn de kinderen geneigd de hond op dezelfde manier te behandelen als de kat.

Ik heb gemerkt dat kinderen (volgens het voorbeeld van hun ouders) hun honden op hun schoot nemen en hen vragen terug te springen op de vloer zodra ze klaar zijn met spelen.

Dit is voor kleinere honden (het soort hond dat je op je schoot kan nemen) misschien moeilijker om te doen dan je denkt. Honden hebben niet zulke flexibele gewrichten als katten en van hoogtes springen (bijv. een bank, bed of een stoel) kan schadelijk voor hen zijn.

In het begin merk je het misschien niet, maar na een tijdje kan je hond zijn gewrichten of botten beschadigen en een aandoening zoals artritis ontwikkelen.

Op dezelfde manier is het een heel slecht idee om een ​​hond op te pakken, gewoon om hem even vast te houden en hem niet terug op de grond te zetten maar terug te laten springen. Toch gebeurt het.

Dit zou geen probleem zijn voor een behendige kat, maar voor honden wel.

Als je dure dierenartsrekeningen  in de toekomst  wil vermijden, is het beter om je kinderen te leren een ​​hond niet als een kat te behandelen en er voorzichtig mee te zijn.

2. Laat kinderen niet te ruw met de hond spelen

Kinderen spelen graag, net als honden. Samen maken ze een goede match. Soms kan het ruwe spel echter iets te ver gaan.

Een hond aan de vacht, oren, nek of staart vastpakken tijdens het spelen is in geen enkel universum een ​​goed idee en moet altijd worden vermeden.

Dit soort gedrag kan niet alleen een geirriteerde reactie bij de hond veroorzaken die een kind mogelijk kan schaden, maar het zal je hond ook slechte manieren leren tijdens het spelen. Als er vaak ruw wordt gespeeld, zal je hond stoppen met spelen en veel minder voorzichtig en prikkelbaarder worden.

Er zijn altijd grenzen aan ruw spel en als ze worden overschreden, moet het spel stoppen.

Soms zie ik kinderen die niet beter weten tijdens een onschuldig spel de hond bij de nek pakken, waarna ze te pakken proberen te krijgen wat de hond in zijn mond heeft. Ik ben misschien geen expert op het gebied van honden, maar dat is voor mij echt een slecht idee.

Je hebt geen grote verbeelding nodig om de potentiële manieren te begrijpen waarop dit voor een kind fout kan gaan. Gebeten handen, kneuzingen, wonden en krassen zijn slechts enkele verwondingen die een onbewust kind kan oplopen, vooral als er niemand in de buurt is om de situatie te controleren.

Als je je nakomelingen veilig wilt houden en je hond gelukkig, laat je kinderen dan niet te ruw met je hond spelen. Ik beloof je dat je blij zult zijn dat je dat niet deed.

3. Laat je kinderen de hond niet zonder toezicht uitlaten als ze te jong zijn

Ik herinner me nog dat mijn ouders me toestonden om onze familiehond alleen uit te laten toen ik jong was. Ik was een kind van 12 jaar en we hadden een Doberman. Dat was een vergissing die de komende 12 jaar voor ellende zorgde.

Het was een geweldige hond, erg vriendelijk en speels. De hond had echter nooit geleerd om netjes aan de lijn mee te lopen. Zijn 12-jarige trainer wist niet hoe hij het netjes aan moest leren, en dus had de hond nooit geleerd normaal mee te lopen.

De komende 12 jaar was elke wandeling moeilijk.

20 Jaar verder, zijn dingen enigszins veranderd en verbeterd. Mensen worden zich meer bewust van de verantwoordelijkheid die ze op zich nemen bij het adopteren van een hond.

Ondanks het groeiende bewustzijn zie ik echter nog steeds jongeren die hun honden van tijd tot tijd alleen in het park uitlaten.

Sommigen doen het verrassend goed. Anderen worstelen enorm met hun honden, waardoor ze zichzelf, hun hond en anderen om hen heen in gevaar brengen.

Een hond kan zichzelf in een paar seconden losrukken van een kind en een ander dier aanvallen. Kinderen hebben, zeker over grote honden, niet genoeg overwicht om zich uit vervelende situaties te redden.

 Ik heb een paar maanden geleden zo’n vervelend moment meegemaakt. In het park zag ik een jongeman die zijn blijkbaar minder sociale hond niet goed onder controle had. De hond probeerde een kleine Jack Russel aan te vallen.

Als de eigenaar van de Jack Russell zichzelf niet had opgeofferd om het leven van de Jack Russel te redden door boven op hem te gaan liggen, was het hondje er nu waarschijnlijk niet meer geweest.

De eigenaar van de Jack Russell moest in deze benarde positie blijven wachten tot er mensen waren om de andere eigenaar te helpen de grote agressieve hond in bedwang te houden.

Ja kan je natuurlijk voorstellen dat een kind in deze situatie niet alleen zijn eigen hond niet kan beschermen, maar ook een groot risico loopt gewond te raken door de hond van een ander.

Het verbaast me nog steeds dat sommige ouders hun jonge kinderen zonder toezicht met de hond laten wandelen. En we hebben het niet over het uitlaten van een lieve kleine Chihuahua. We hebben het over Pitbulls en Rottweilers.

4. Laat je kind de hond geen junkfood of andere slechte dingen voeren

Hier is nog een dingetje waar ik veel kinderen zich schuldig aan zie maken. Jonge kinderen begrijpen vaak nog niet dat menselijk voedsel niet voor honden bedoeld is.

Kwaliteitsvoedsel kan een enorme impact hebben op het leven van jou en je hond. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je de hond voedt met het best mogelijke voedsel en niet met junkfood.

Het verstrekken van junkfood aan honden kan een negatieve invloed hebben op hun gezondheid, humeur en gedrag.

Ik weet dat kinderen in veel gevallen geen slechte bedoelingen hebben bij het overhandigen van snacks aan hun honden. Ze delen gewoon graag met hun huisdierenvrienden. Van tijd tot tijd kan het voeren van deze lekkernijen echter een schadelijke invloed hebben op je hond.

Kinderen zijn dol op snoep zoals drop en chocolade, en sommigen vinden het niet erg om het met hun huisdieren te delen. Ze weten gewoon niet beter.

Als je dure reizen naar de dierenarts of slapeloze nachten als gevolg van brandend maagzuur bij je hond wilt voorkomen, kun je je kinderen beter vertellen de hond geen voedsel te geven dat niet voor honden bedoeld is.

Het is zelfs het beste om een schema te maken en je hond elke dag op hetzelfde tijdstip te voeren. Je hond zal je voor altijd dankbaar zijn voor voedsel van hoge kwaliteit en een routine die ervoor zorgt dat hij geen last van zijn maag krijgt.

5. Doe zelf niets waarvan je ook niet wil dat je kinderen het doen

Dit zou het nummer 1 advies moeten zijn voor  alle potentiële hondenbezitters met kinderen. Als je niet wil dat je kinderen iets met je hond doen, doe het dan zelf ook niet.

Kinderen zijn van nature geboren copycats. Ze zullen naar je ​​kijken en elke beweging die je maakt kopiëren en toepassen op hun leven alsof ze jou waren.

Het is soms bijna eng om onszelf in onze kinderen te zien. Het is verbazingwekkend hoe nauwkeurig ze ons gedrag, onze gemoedstoestand of onze acties kunnen kopiëren en in andere situaties kunnen toepassen.

Daarom moet je heel voorzichtig zijn met kinderen als je ze geen slecht gedrag wil leren.

Als je een hond hebt en wil dat je kinderen deze zorgvuldig en met respect behandelen, moet je het zelf ook doen. Jij bent degene die hen zal moeten laten zien (niet alleen vertellen) hoe het moet.

Door zelf goed gedrag rond je hond te laten zien, leer je je kinderen dus ook gelijk hoe het hoort. Ze zullen jouw acties zeer snel imiteren en leren de familiehond met de vriendelijkheid en respect te behandelen die het verdient.

6. Leer je kinderen de hond met rust te laten

Kinderen hebben oneindig veel energie, en voor een hond kan dit soms wat teveel zijn. Eigenlijk hoort een hond een groot deel van de dag te slapen.

Zorg er dus voor dat je hond zijn rust ook kan krijgen. Leer je kinderen bijvoorbeeld aan dat de hondenmand of een hondenkussen alleen voor de hond is. Als de hond daar naartoe gaat moet hij met rust gelaten worden.

Het ziet er misschien heel schattig uit, een kind dat vredig bij de hond in de mand ligt te slapen. Soms gaat dit overigens ook gewoon goed, maar niet elke hond is hiervan gediend.

Honden begrijpen elkaars lichaamstaal feilloos. Er hoeft maar een lip opgetrokken te worden, en de andere hond weet dat het geen goed moment is voor spelen of dat hij weg moet gaan. Meestal is de lichaamstaal zo subtiel dat de gemiddelde hondeneigenaar het niet ziet.

Voor volwassenen is het soms al lastig om deze subtiele lichaamstaal van een hond te lezen, laat staan voor een kind.

Je normaal heel vriendelijke hond kan een slechte dag hebben, of misschien zelfs pijn. Hij geeft je kind signalen dat hij nu even met rust gelaten wil worden, maar kinderen begrijpen dit niet en zullen het negeren.

Het resultaat? Dat kan je misschien zelf wel raden. Het is echt belangrijk dat kinderen de ‘persoonlijke ruimte’ van een hond respecteren en hem met rust laten als hij wil rusten.

Samenvatting honden en kinderen samen

Het is leuk om een ​​hond te hebben, bijna net zo leuk als het hebben van een kind. Ze komen echter allebei met een grote verantwoordelijkheid die je op je moet nemen om iedereen gelukkig en veilig te houden.

Kinderen zijn gevoelige bewoners in huis, omdat hun gezicht zich veel dichter bij die van de hond bevindt dan die van ons. Daarnaast doen ze nogal eens minder handige dingen uit onwetendheid.

Het is daarom heel belangrijk dat je er zo goed mogelijk voor probeert te zorgen dat je kinderen weten hoe ze zich moeten gedragen bij een hond.

Als je de bovenstaande tips volgt, weet ik zeker dat je na verloop van tijd de verantwoordelijkheid en het plezier van het hebben van kinderen kunt combineren en met een gezellige harige viervoeter.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Unefillebleue