Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 02 augustus 2020

Beste hondenzwembaden voor grote honden

Beste zwembed voor grote honden

Een hondenzwembad is een perfect middel om je hond verkoeling en plezier te bieden op warme zomerdagen. Soms is er geen meer of zee in de buurt waar je je hond mee naar toe kan nemen om lekker af te koelen. En een lange rit in de auto is misschien ook niet zo’n goed idee als het heel warm is buiten.

Met een hondenzwembad in de tuin of op het terras, heeft je hond altijd een heerlijke plek beschikbaar om in te spelen en af te koelen. Je kan gewoon de tuindeur openlaten, en je hond zal zelf de verkoeling opzoeken als hij dat nodig heeft.

In dit artikel bekijken we de voordelen van een hondenzwembad, en waar je op moet letten als je een zwembad voor een grote hond gaat kopen. Een hondenzwembad voor grote honden moet vaak voldoen aan andere eisen dan een zwembadje voor kleine hondjes.

Waarom een hondenzwembad?

Waarom zou je investeren in een hondenzwembad, als je ook gewoon een, vaak goedkoper, opblaasbaar zwembad voor mensen kan kopen?

Het probleem met veel gewone zwembadjes, is dat ze simpelweg niet stevig genoeg zijn om het ruwe gedrag van honden te weerstaan.

Honden hebben scherpe nagels, die er in korte tijd voor zorgen dat je zwembadje een zeef wordt. Daarnaast zijn de meeste honden heel speels, waardoor het voor kan komen dat er af en toe wat tanden in de randen worden gezet.

Zeker opblaasbare zwembaden kunnen hier natuurlijk niet tegen, ze zijn snel stuk en dat is zonde van je geld. Voor een klein hondje maakt dit misschien niet zoveel uit, maar een grote hond maakt er snel een plat hoopje plastic van.

Een ander probleem dat voorkomt bij grotere zwembaden voor mensen, is dat ze te hoog zijn. Hier zijn oplossingen voor te vinden, door bijvoorbeeld een loopplank toe te voegen waarmee je hond in en uit het zwembad kan lopen.

De meeste honden zullen zo’n creatie echter nogal eng vinden, en het is heel belangrijk dat je altijd een oogje op je hond houdt als je zo’n constructie gebruikt.

Hondenzwembaden zijn specifiek voor honden gemaakt, waardoor ze een stuk steviger zijn dan de traditionele opblaasbadjes. Meestal bestaat de zijkant uit stevig materiaal waar geen lucht in hoeft, en is de bodem verstevigd met anti-slip materiaal.

Waar moet je op letten als je een hondenzwembad koopt?

De meeste hondenzwembaden lijken heel erg op elkaar, maar er zijn een aantal kleine verschillen die ervoor kunnen zorgen dat de gebruikservaring anders is.

Een hondenzwembad voor een grote hond moet stevig zijn, makkelijk leeg te maken, het moet bij voorkeur een extra stevige antislip bodem bevatten, het moet natuurlijk groot genoeg zijn en het is een groot voordeel als je het bad makkelijk op kan bergen.

Stevigheid van een hondenzwembad

De stevigheid van een hondenzwembad kan soms moeilijk te beoordelen zijn vanaf een plaatje. Daarom loont het vaak de moeite om de beoordelingen van een hondenzwembad goed door te lezen.

Bijna alle hondenzwembaden zijn van dezelfde materialen gemaakt, namelijk hard kunststof en plastic. De kwaliteit van de materialen kan echter verschillen, en als een producent zijn hondenzwembad aanprijst als stevig, hoeft dat niet perse zo te zijn.

Als je echt een foolproof, stevig zwembad wil, is een zwembad die in zijn geheel van hard plastic gemaakt is een goede optie. Zo’n zwembad heeft ook nadelen, je kan hem namelijk niet makkelijk opbergen en ze zijn niet zo makkelijk te verplaatsen. Een voorbeeld van een hard plastic zwembad is deze schelp, dit is eigenlijk een zwembad voor kinderen, maar hij kan natuurlijk ook goed gebruikt worden voor honden.

Meestal is de bodem van het hondenzwembad een van de meest gevoelige plekken voor schade. Zeker als je een grote hond hebt, is het dus een goed idee om een zwembad met een stevige bodem te kiezen.

Om de bodem van je hondenzwembad beter te beschermen, kun je deze zwembadtegels gebruiken. Je kan ze onder je zwembad leggen, zodat de bodem niet beschadigd raakt door stenen of takjes.

Je kan echter ook een mat in het zwembad plaatsen zodat de nagels van de hond de bodem niet kunnen beschadigen. Kies dan wel voor zware rubberen tegels, en geen kunststof, want tegels van kunststof blijven drijven. Een andere optie is om te kiezen voor een simpele rubberen ringmat, zoals deze, verkrijgbaar via bol.com.

Grootte van een hondenzwembad voor grote honden

Het is natuurlijk logisch dat een grote hond een groot hondenzwembad nodig heeft, maar hoe groot is groot genoeg? Dit kan afhankelijk zijn van het doel van het zwembad en het karakter van de hond. Als je wil dat je hond alleen in het zwembad staat of ligt, dan is een kleiner zwembad waar de hond net in past in principe prima geschikt.

Als je wil dat je hond er lekker in rond kan spetteren en spelen, en er ook meerdere honden in moeten passen, dan is een grotere maat een beter idee.

Hieronder kan je een tabel vinden met een aantal bekende rassen en de minimale zwembadgrootte voor deze honden. Dit is natuurlijk een richtlijn, sommige honden zullen zich prima vermaken in een kleiner zwembadje, terwijl andere, actievere honden een groter zwembad fijner vinden.

RasHondenzwembed Grootte
Maltezer,
Chihuahua,
Vlinderhondje,
Mopshond,
Toy Poedel
Klein, Diameter 60 cm
Sheltie,
Beagle,
Kooiker,
Cocker Spaniel,
Whippet,
Teckel
Medium, Diameter 80 cm
Labrador Retriever,
Golden Retriever,
Border Collie,
Husky,
Australian Shepherd
Labradoodle of Poedel
Groot, Diameter 120 cm
Duitse Dog,
Bullmastiff,
Leonberger,
Duitse Herder,
Rottweiler,
Sint Bernard
Extra groot, Diameter 140 cm

Voor grote honden is de hoogte van het zwembad wat minder belangrijk dan voor kleine hondjes. De meeste hondenzwembaden zijn ongeveer 30 cm hoog, en dit is laag genoeg voor bijna alle grote honden om gemakkelijk in te kunnen stappen.

Als je hond wat oud en stijf is, zou je voor een zwembad met een hoogte van ongeveer 20 cm kunnen kiezen, of een opstapje in en uit het zwembad kunnen maken. Dit is overigens sowieso een goede tip voor honden die het zwembad nog wat eng vinden en liever een geleidelijke afloop in het water willen.

Er zijn hele mooie loopplanken beschikbaar voor honden, die perfect gebruikt kunnen worden in een zwembad, zoals de loopplank van Trixie. Als je budget wat lager is, kan je ook een keukenkrukje zoals deze gebruiken.

Een groot hondenzwembad en opbergen

Bij een groot hondenzwembad is het belangrijker dat hij makkelijker op te vouwen en op te bergen is dan bij een klein zwembadje. De meeste mensen willen niet dat het hele jaar door een zwembad in de tuin staat, of dat de halve schuur in beslag wordt genomen door het opgeborgen zwembad.

Daarom is het altijd belangrijk om in de gaten te houden of je het zwembad goed en makkelijk op kan bergen. Bij de meeste grote hondenzwembaden is dit in orde, maar hondenzwembaden zijn meestal wat minder makkelijk op te bergen dan opblaasbadjes.

De afvoer van een groot hondenzwembad

Het duurt even om een groot hondenzwembad te vullen, en het kan ook veel werk kosten om het weer leeg te maken als er geen afvoer aanwezig is. Dat er een afvoer aanwezig is bij het zwembad is daarom een must. Daarnaast moet de afvoer natuurlijk stevig zijn en niet lekken.

Wil je niet met emmers zeulen, of een tuin vol met water als je het zwembad leegkiepert? Kies dan altijd een zwembad met een afvoer die makkelijk af te sluiten en te openen is.

Het beste hondenzwembad voor grote honden

Er zijn ongeteld veel hondenzwembaden op de markt, en veel van deze hondenzwembaden zijn uitstekend geschikt voor grote honden.

Een hondenzwembad dat voldoet aan alle eisen en een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft, is het zwembad van Karlie Flamingo. Dit zwembad heeft een stevige rand, een antislip bodem, en een afvoer voor het water.

Het zwembad met een diameter van 120 cm kost slechts 55 euro, en het extra grote zwembad met een diameter van 160 cm kost 85 euro.

Het goedkoopste hondenzwembad voor grote honden

Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te zijn, en dat bewijst het hondenzwembad van Dogs & Co. Dit hondenzwembad heeft een redelijke kwaliteit, en heeft een diameter van 120 cm. Voor slechts 40 euro staat dit zwembad in je tuin, en heeft je hond de tijd van zijn leven!

Het zwembad heeft wel enkele kleine nadelen. Zo is de bodem wat minder stevig, maar dit is zoals we eerder schreven op te lossen door een ringmat op de bodem te leggen. Dit maakt de uiteindelijke prijs natuurlijk wel weer wat hoger.

Daarnaast is er wel een afvoer voor het water aanwezig, maar deze zit aan de onderkant. Hierdoor kan de afvoer moeilijk te bereiken zijn en loopt het zwembad minder makkelijk leeg.

Een andere optie is het DUVO+ hondenzwembad, deze kost ook 40 euro, heeft een diameter van 120 cm en beschikt over een wat handiger waterafvoer aan de zijkant.

Het grootste hondenzwembad voor grote honden

Heb je een reus van een hond die graag lekker rondspettert? Of heb je meerdere honden die graag tegelijkertijd van het zwembad gebruik maken? Als je een grote tuin hebt, hoef je je niet te laten beperken door de grootte van het zwembad, en kan je voor een extra groot exemplaar gaan.

Niet alleen leuk voor de honden, maar ook voor jezelf want zo’n zwembad heeft natuurlijk genoeg ruimte om ook een hondenbaasje lekker af te kunnen koelen.

De grootste hondenzwembaden hebben meestal een diameter van 160 cm, groot genoeg voor jezelf en meerdere honden dus. Er bestaat echter ook een hondenzwembad die ongeveer dezelfde waterinhoud heeft, maar een lengte van 170 cm heeft.

Dit is het mooie stevige hondenzwembad van Petlando. Met zijn lengte van 170 cm, en zijn breedte van 150 cm, kan een wat kleiner baasje er zelfs languit in liggen! Dit hondenzwembad is dan ook uitstekend geschikt voor iemand met een hele grote hond, meerdere honden, of gewoon een langwerpige tuin waar een ovaal zwembad beter in past.

Een goedkoop alternatief voor een hondenzwembad

Als je gewoon eens wil kijken of je hond wel interesse heeft in een zwembad, of geen zin hebt om veel te betalen voor een badje dat je een paar weken in het jaar gebruikt, zijn er ook goedkopere opties.

Zo kun je bijvoorbeeld dit Intex zwembad ook eens proberen. De prijs van dit zwembadje ligt vaak rond de 30 euro, maar er zijn ook veel aanbiedingen te vinden.

Het is een zwembad voor kinderen, en dus minder stevig dan een echte hondenzwembad. Het is dus het beste om de bodem te beschermen met een tweede zeiltje of een mat.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Microhackfarhan