Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 06 december 2019

Een puppy kopen via Marktplaats – lees dit eerst!

Marktplaats honden

Je kent het misschien wel, je hebt de beslissing genomen een hond te nemen en je kan niet wachten tot je nieuwe vierpotige vriend er is!

Vol goede moed en verwachting struin je het internet af op zoek naar dé puppy. Misschien heb je al een ras gekozen, of misschien weet je het nog niet en bekijk je gewoon wat er allemaal te vinden is.

De meeste mensen eindigen automatisch op marktplaats, want dit is de plek waar gigantische hoeveelheden puppy’s aangeboden worden. Als je snel een puppy wil, kan je er hier zeker eentje vinden!

De vraag is alleen of het wel zo verstandig is om een puppy via marktplaats te zoeken, en waar je op moet letten als je een gezonde leuke puppy wil.

Waarom Marktplaats voor een puppy, of niet?

Veel mensen gebruiken marktplaats voor hun zoektocht naar een puppy omdat het aanbod groot en divers is. Daarnaast kan je met een beetje geluk je puppy al heel snel ophalen.

Zonder wachtlijsten en met vaak gunstige prijzen, is marktplaats een aantrekkelijke plek om een puppy te zoeken. Daarnaast kan je direct in contact komen met de verkoper natuurlijk.

Maar is het ook een goede plek om een puppy te zoeken, of zitten er ook haken en ogen aan?

Helaas is marktplaats ook hét platform voor broodfokkers en andere mensen die het principe hondenwelzijn niet zo nauw nemen.

Of je hier een gezonde pup vandaan kan halen hangt af van je eigen onderzoeksvaardigheden en honden en mensenkennis. Uiteindelijk zal het je aardig wat tijd kosten om een betrouwbare advertentie te vinden.

Als je nog nooit een hond gehad hebt, en er over het algemeen nog niet zoveel over weet, kan het bijna ondoenbaar zijn om niet in de val van een malafide hondenhandelaar te lopen.

Marktplaats heeft recent de regels voor het verkopen van dieren aangepast, waardoor het voor malafide hondenhandelaren moeilijker en minder aantrekkelijk is geworden om er te adverteren.

Wanneer je puppy’s wil verkopen op marktplaats moet je daar nu bijvoorbeeld voor betalen. Dit maakt een verkoper minder anoniem, zeker wanneer de fokker of handelaar dingen doet die illegaal zijn.

Desondanks zijn er nog genoeg advertenties te vinden van mensen die niet altijd het beste voor hebben met puppy’s en met jou als puppy koper.

Ik zou je daarom niet snel aanraden een puppy via marktplaats te kopen, maar voor de echte speurneuzen die het er toch op willen wagen zijn hier een aantal tips.

Waar moet je op letten als je een puppy via marktplaats zoekt?

Deze tips zullen je helpen door de bomen het bos te zien. Of door de hondenhandelaren de serieuze fokkers (zeldzaam op marktplaats) en pretnestjes, bewuste kruisingen of ongelukjes.

Wil je zekerheid en een gezonde, goed gefokte hond? Dan is een rashond van een hondenfokker die volgens de fokreglementen fokt je beste keuze. Dit betekent niet dat er geen leuke nestjes te vinden zijn op marktplaats, maar je hebt behoorlijk wat kennis en geduld nodig om deze nestjes ertussenuit te vissen.

Een van de tips die we je mee kunnen geven, is om je te verdiepen in de praktijken van malafide hondenhandelaren en broodfokkers. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje eens, waarin je heel goed kan zien hoe honden uit Oostbloklanden in Nederland terecht komen: https://www.avrotros.nl/ellie-in-de-handel/gemist/detail/item/ellie-in-de-handel-hondenhandel-14-10-2019/

Check de andere advertenties van de adverteerder

Dit is één van de belangrijke dingen die je moet controleren. Heeft de adverteerder nog 5 andere nestjes in zijn advertenties staan? Of misschien zelfs wel 20?

Als de adverteerder maar één advertentie heeft kun je nog even doorzoeken op woonplaats. Zijn er allerlei verschillende nestjes in dezelfde woonplaats op naam van verschillende adverteerders?  Of komen de telefoonnummers overeen?

De kans is dan groot dat de adverteerder verschillende accounts aangemaakt heeft om de indruk te wekken dat het om een enkel nestje gaat.

Als je dit soort advertenties tegenkomt, dan weet je genoeg en kan je deze overslaan. Je hebt vrijwel zeker met een broodfokker of malafide hondenhandelaar te maken.

Meestal worden deze pups op veel te jonge leeftijd uit bijvoorbeeld Oostbloklanden gehaald. Ze worden onder nare omstandigheden massaal gefokt en krijgen een vervalst paspoort mee.

Je kan er bijna zeker van zijn dat je puppy ziek zal worden omdat hij zijn entingen en ontwormingen niet heeft gehad. Daarnaast worden ze vaak bij grote groepen andere pups van allerlei verschillende nesten gehouden waardoor de infectiedruk heel hoog is.

Bekijk de foto’s van de pups en de ouders goed

Foto’s kunnen heel veel zeggen. Hier zijn een aantal belangrijke rode vlaggen:

  • Foto’s waarbij de teef nergens te bekennen is
  • Foto’s van pups op zaagsel
  • Alleen foto’s van pups die netjes in bijvoorbeeld een mandje of op een bank gezet zijn
  • Dezelfde foto’s bij verschillende nestjes van de adverteerder
  • Alleen foto’s van spelende pups buiten

In sommige gevallen doen broodfokkers en malafide hondenhandelaars echtermoeite om een huiselijke situatie na te bootsen.


Als je niet zeker weet of de adverteerder hierbij behoort, kan je hem of haar vragen om foto’s en informatie van de teef en reu. Als je met een handelaar te maken hebt zal hij je daar meestal geen informatie over kunnen geven.

Controleer de foto’s via Google Images door de foto in te voeren. Als de foto’s van het internet gevist zijn zal je dat op deze manier snel genoeg uitvinden.

De ouders van de pups zijn bijna net zo belangrijk als de pups zelf! Jouw puppy zal veel karaktereigenschappen hebben die de ouders ook hebben. Daarnaast moeten de reu en teef natuurlijk gezond en fit zijn.

Hondenkennels die een website vol met pups hebben

Vreemd genoeg doen veel hondenhandelaren niet zo geheimzinnig over hun handel. Vaak hebben ze zelfs een website met mooie foto’s van hun kennels en beschikbare pups.

Laat je niet verleiden door de verhalen van deze kennels. Zelfs als er eentje is die op de een of andere manier verantwoord hele kuddes pups fokt met aandacht voor de pups en ouderdieren, moet je je afvragen of je dit wel wil.

Het bovenstaande is natuurlijk praktisch onmogelijk, tenzij een kennel een heleboel werknemers heeft die dag en nacht klaarstaan voor de ouderdieren en pups. Zoals eerder gezegd is het eerder zo dat overal geld op bespaard wordt, dus hier kan je beter niet vanuit gaan.

Een hondenhandelaar zal het allemaal heel mooi en professioneel laten lijken, maar wat je koopt zijn vaak letterlijk heel veel problemen. Als je dat niet wil, is het beter om er ver bij uit de buurt te blijven.

Door hier een puppy te kopen steun je daarbij de sneue praktijken van broodfokkers, waarbij grote hoeveelheden teefjes in schuren worden gehouden om constant puppies te werpen.

Let op typische ´standaard´ teksten

De meeste hondenhandelaren doen niet zoveel moeite om een originele tekst te schrijven. Meestal staat er alleen het hoogstnoodzakelijke in. Als je goed rondkijkt, zal je zien dat ongeveer dezelfde tekst elke keer weer terugkomt.

Typische dingen die je in deze advertenties vaak vindt:

  • Staan onder toezicht van (onze eigen) dierenarts
  • Voorzien van gezondheidsverklaring
  • Met geldig paspoort
  • Ontwormd en gevaccineerd
  • Mogen direct weg
  • Huiselijk geboren en gewend aan katten, honden en kleine kinderen
  • Inclusief puppypakket

Houd in gedachten dat een hondenhandelaar zal schrijven wat een potentiele puppykoper graag wil lezen. Dit betekent niet dat dit allemaal ook klopt. Daarbij zegt een gezondheidsverklaring zeer weinig. Het kan zelfs voorkomen dat paspoorten, vaccinaties en gezondheidsverklaringen vervalst worden door een dierenarts die meewerkt met de hondenhandelaar.

Vraag de verkoper om extra informatie

Een goede manier om uit te vinden met wat voor verkoper je te maken hebt, is door naar meer informatie te vragen.

Vraag de verkoper bijvoorbeeld naar informatie en foto’s van de ouders van de pup. Wat voor karakter hebben ze, wat wordt er met ze gedaan en hebben ze gezondheidsproblemen gehad?

Een fokker kan hier natuurlijk over liegen, maar een hondenhandelaar zal meestal niet de moeite nemen een uitgebreid antwoord op je vragen te geven.

Komen ze wel met foto’s van de ouders? Controleer deze dan ook even op https://images.google.com/ door de foto in te voeren. Kom je hem overal tegen? Dan kan je ervanuit gaan dat de foto’s gewoon van google geplukt zijn.

Een goede fokker zal je met liefde meer willen en kunnen vertellen over de ouders van de pups en de pups zelf. Dit is niet alleen belangrijke informatie om malafide hondenhandelaren te vermijden. Het karakter en de gezondheid van de ouders kunnen je ook veel vertellen over je toekomstige pup.

Wees extra voorzichtig als je een ‘designer ras’ zoekt

Designer rassen zijn kruisingen die om verschillende redenen heel populair zijn. Sommige kruisingen zouden bijvoorbeeld hypoallergeen zijn. Lees ook: Hypoallergene honden: bestaan ze wel?

De andere reden is meestal dat de kruisingen er heel leuk of schattig uitzien. Vaak komen er inderdaad ook leuke hondjes uit de kruising, maar houd goed in gedachten dat het niet om een ras gaat, zelfs als de verkoper dit wel beweert.

Labradoodle of Golden Doodle

Een van de populairste kruisingen is de Labradoodle, of Golden Doodle. Dit zijn kruisingen van Labradors of Golden Retrievers met Poedels. Er zijn ook fokkers die zich serieus bezig houden met het fokken van deze honden, en alleen met ouderdieren fokken die getest zijn op genetische ziekten en gewrichtsafwijkingen.

Vaak is hier echter een wachtlijst voor, en meestal zal je deze honden daarom niet op marktplaats vinden.

Kruisingen met poedels zijn niet hypoallergeen, en dus niet per definitie geschikt voor mensen met een allergie voor honden. Daarbij kan een kruising met een poedel resulteren in een bijna onhandelbare vachtsoort.

Deze moet bijna elke dag goed doorgekamd worden en regelmatig door een professionele hondentrimmer bijgehouden worden. Wanneer je dat niet doet, zal de vacht vervilten en vervelende problemen veroorzaken.

Andere ‘designerrassen’

Bijna elke populaire kruising is ook zeer populair bij hondenhandelaren en broodfokkers. Dit is logisch, want ze fokken natuurlijk pups waar veel vraag naar is.

Een kruising is niet per definitie een slecht idee, maar het aanbod van verantwoord gefokte kruisingen is erg schaars. Dit komt voornamelijk doordat de meeste hondenfokkers die zich aan fokreglementen houden, meestal geen voorstander zijn van kruisingen.

Binnen rashondenverenigingen is het meestal zelfs niet toegestaan om honden zonder stamboom te fokken. Kruisingen zijn daarbij dus zeker uitgesloten.

Rashondenfokkers willen hun ras zo zuiver mogelijk houden, en kruisingen fokken is dus niet gewenst. Sommige fokkers doen aan ‘uitkruisen’ met een ander ras om nieuw bloed in te brengen bij een ras om het ras gezonder te maken. Het uiteindelijke doel is echter om weer terug te fokken naar de standaard van het ras.

Designerrassen/designerhonden die populair zijn bij broodfokkers zijn de volgende:

  • Boomer (meestal Maltezer kruisingen)
  • Puggle (Beagle x Mopshond)
  • Cockapoo (Cocker spaniel x Poedel)
  • Maltipoo (Maltezer x Poedel)
  • Alle Doodles (cruising Poedel)
  • Pomsky (Husky x Pomeranian/Keeshond)
  • Sheltie x Keeshond
  • Cavapoo (Cavalier x Poedel)

Eigenlijk vallen alle kruisingen met een interessante naam hieronder. Ondanks dat we de vraag naar deze grappige kruisingen begrijpen, is het de vraag of je er een moet willen. Zeker als je weet dat ze voornamelijk gefokt worden door broodfokkers.

Een kruising is niet per definitie gezonder, zeker wanneer het een kruising betreft van twee rassen met ongeveer dezelfde problemen. Zo zal een Boomer, net als veel andere kleine rassen, ook vaak losse knieschijven (Patella Luxatie) hebben.

Dit is maar een enkel voorbeeld, maar er zijn veel genetische aandoeningen die door allerlei rassen gedeeld worden waardoor het altijd aan te raden is alleen een puppy te nemen van ouderdieren die vrij zijn van deze aandoeningen.

De enige manier om dat zeker te weten is door naar test resultaten van de dierenarts te vragen bij de fokker. Verdiep je in de rassen waaruit de kruising bestaat en de mogelijke problemen die bij beide rashonden voorkomen.

Laat de fokker zijn honden niet onderzoeken bij de dierenarts voordat hij ermee fokt? Dan is het risico dat je een hond met problemen koopt groter.

Is het dan echt zo lastig om een betrouwbare fokker te vinden?

Het simpele antwoord is: ja, het is tegenwoordig niet zo simpel om een gezonde verantwoord gefokte pup te vinden. Zeker niet als je gewoon een leuke kruising zoekt.

Dit betekent niet dat het onmogelijk is, maar je hebt een hoop geduld nodig en helaas ook een goed oog voor rode vlaggen.

Hondenrassen zijn door een gebrek aan genetische diversiteit vaak gevoeliger voor allerlei genetische aandoeningen. Het is echt aan te raden een puppy van geteste ouders te nemen als je een rashond of een kruising van rashonden wil.

Een fokker kan je natuurlijk nooit een garantie op een gezonde hond geven, maar een verantwoorde fokker probeert wel zijn ouderdieren zo goed mogelijk te selecteren.

Pups uit pretnestjes of ongelukjes kunnen ook heel leuk en gezond zijn, maar wees voorzichtig wanneer het gaat om kruisingen van rassen die gevoelig zijn voor allerlei aandoeningen.

De puppy die je kiest zal minstens 10 jaar lang bij je blijven, en het hebben van een hond kost veel tijd en geld. Denk er dus niet te gemakkelijk over, en wees kritisch als je je maatje uitkiest.

Wil je meer lezen over de wondere wereld van puppy´s op Marktplaats? Lees dit artikel ook eens: https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/hoe-koop-ik-een-hond-op-marktplaats-een-kleine-handleiding-deel-1

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Hazeldesigns