Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 23 januari 2020

Hoe de kwaliteit van hondenvoer je hond beinvloedt

hondenvoer

In deze moderne tijden worden mensen zich steeds meer bewust van het belang van voedsel van hoge kwaliteit. Goed en gezond eten heeft echter niet alleen een positief effect op mensen. Hoogwaardig voedsel is ook essentieel voor je hond.

Honden hebben, net als hun eigenaren, belangrijke bouwstoffen, vitamines en mineralen nodig om hun lichaam te voorzien van energie en voedingsstoffen voor hun groei en ontwikkeling.

Als ze deze voedingsmiddelen niet krijgen, kunnen ze verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen, variërend van een slechte adem tot bloedarmoede of nierziekten.

Het serveren van kwaliteitsvoer aan je hond verbetert echter niet alleen het leven van je hond, het kan ook een grote impact op je eigen leven hebben.

In de afgelopen twee maanden hebben we het voer van onze hond veranderd naar een nieuw merk van hogere kwaliteit en de resultaten waren verrassend zichtbaar.

Hier is de lijst van hoe ons leven (en die van de hond) is verbeterd  toen we het voer van onze hond veranderden voor voer van hogere kwaliteit.

Door goed voer stinkt je hond minder

Laten we eerlijk zijn. Het maakt niet uit hoeveel je van je schattige kleine Mops houdt of hoeveel je geeft om je jolige Labrador, een hond ruik je meestal toch.

Honden dragen een geur met zich mee, je kan er niet omheen. Hoe ouder de hond wordt, hoe slechter de geur wordt en er is weinig dat je eraan kunt doen.

Je kan natuurlijk gebruik maken van hondentandenborstels, hondenshampoos, hondenparfums en andere middelen om je hond schoon te krijgen of geuren te maskeren. Toch zal elke hond, afhankelijk van dingen zoals het ras en de vachtsoort, meer of minder naar hond ruiken.

Maar, voordat je besluit de onaangename geur van je hond dan maar te accepteren voor wat het is, er is iets dat deze geur flink kan verminderen.

Voer je hond gewoon met voedsel van goede kwaliteit. Het is bijzonder om te merken hoeveel  goed hondenvoer kan helpen als je hond een onaangename geur bij zich draagt.

In de afgelopen weken hebben we besloten om het voer van onze hond om te schakelen van respectabel maar redelijk basic voer naar een veel beter merk en het verschil liegt er niet om!

In de afgelopen maand merkten we dat de typische hondengeur die onze 10 jaar oude hond normaal bij zich draagt, verminderd was tot een minimum. Toegegeven, je ruikt natuurlijk nog steeds dat ze een hond is, maar haar vacht is minder vet en je kan haar aaien zonder dat er een hondengeur op je handen achterblijft.

We hadden eigenlijk niet verwacht dat hondenvoer hier zo´n grote invloed op kan hebben, maar een simpele verandering bracht heel veel verbetering!

Tegenwoordig kan ze gemakkelijk op de bank of op het bed slapen (iets wat we in het verleden niet zouden toestaan) zonder een hondengeur achter te laten of het meubilair slecht te laten ruiken.

hondenvoer
Illustratie gemaakt door Triharyadi376

Maar dat is niet alles…

Minder onaangenaam darmgas (minder scheten)

Dit hangt enigszins samen met het vorige probleem.

Honden laten soms scheten. Iedereen die ooit een hond heeft gehad, weet dat.

Voer van hoge kwaliteit wordt niet alleen beter verteerd, maar creëert ook minder gas in het spijsverteringsstelsel van je hond. Dit betekent dat er minder gas vrijkomt en ik weet zeker dat we dat allemaal (ik en mijn hond) kunnen waarderen.

Voor sommigen klinkt het misschien grappig. Ik geef toe, ik vond het in eerste instantie ook best wel komisch. Maar na jaren lijden door vieze scheten in de slaapkamer (waar we allemaal samen slapen – maar niet op het bed – ontdek hier waarom) daalde het entertainmentniveau van de scheten van mijn hond drastisch.

Voer van goede kwaliteit verbeterde de situatie enorm!

Binnen een maand waren de darmgassen bij onze hond zodanig verminderd, dat we ’s nachts konden slapen met alle ramen dicht, iets dat een paar maanden geleden ondenkbaar was.

Als je soortgelijke problemen ervaart, aarzel dan niet om te investeren in beter hondenvoer. Het is natuurlijk voor de hond fijner om goed verteerbaar voer te eten. Daarnaast is het voor ons een stuk comfortabeler om samen te leven met een hond die niet de hele tijd scheten laat.

Minder brandend maagzuur door beter hondenvoer

Brandend maagzuur is een van de meest vervelende dingen die je hond kan overkomen. Je leest er alles over in dit artikel van Honden Gezond.

Ondanks het feit dat het niet dodelijk is en geen grote schade zou moeten veroorzaken, geeft het je hond een extreem oncomfortabel gevoel. Honden met reflux zijn erg onrustig, op zoek naar iets dat kan helpen de pijnlijke reflux te verminderen.

Het is het ergste wanneer het ’s nachts gebeurt en je je hond om het half uur mee naar buiten moet nemen voor het bekende gras eet ritueel. Het is vermoeiend, en kan gevaarlijk zijn voor je hond.

Sommige honden eten zoveel gras of andere dingen die niet goed verteerbaar zijn, dat de maag geblokkeerd wordt. Dit is erg pijnlijk, en kan een dodelijke maagdraaiing als resultaat hebben.

Voedsel van slechte kwaliteit veroorzaakt sneller brandend maagzuur bij je hond en zal ervoor zorgen dat het minder snel over gaat.

Goed uitgebalanceerd hondenvoer van hoge kwaliteit zou een positieve invloed op de maag van je hond moeten hebben. Het wordt beter en sneller verteerd door het maagzuur, waardoor het minder waarschijnlijk is dat je hond brandend maagzuur ontwikkelt.

We hebben gemerkt dat onze hond na het vervangen van het voer voor een beter merk geen tekenen van zure reflux meer heeft. Het was bijna helemaal verdwenen.

We gingen er eigenlijk van uit dat onze hond een gevoelige maag had, en in zekere mate heeft ze dat ook. Maar dat beter voer zoveel verbetering zou brengen hadden we niet verwacht.

Nu kan onze hond de hele nacht in vrede slapen zonder dat pijnlijk maagzuur haar telkens stoort als ze gaat liggen. En wij ook.

Minder haar op je bank, kleding, vloer, bed … noem maar op

Heb je je ooit afgevraagd waar al dat hondenhaar vandaan komt en hoe het mogelijk is dat er binnen een paar minuten weer overal haren liggen nadat je net het hele huis gestofzuigd hebt?

Nou dat heb ik, en er is weinig meer frustrerend dan een overvloed aan hondenharen in je huis. Zeker als je ’s ochtends ook nog een beetje netjes op je werk wil verschijnen.

Hondenhaar is moeilijk te verwijderen uit kleding en meubels en kan ook een belasting voor je luchtwegen zijn, vooral voor astmapatiënten of mensen met een allergie.

We hadden dit probleem al een tijdje met onze hond. Eerst dachten we dat het gewoon een deel van haar charme is dat ze als een gek haar verliest. Ze heeft nooit vreemde plekken gehad of teveel gekrabt, dus we hebben er niet veel over nagedacht.

Na het veranderen van haar voedsel merkten we echter een drastische verandering in de hoeveelheid haar die onze geliefde hond achterlaat in huis. We hoeven ons appartement niet meer elke dag twee keer schoon te maken.

Zelfs eenvoudige dingen zoals aanraken of aaien voelen beter. Ze laat niet veel haar op onze handen of op onze kleding achter en het kleine beetje dat wel achterblijft is gemakkelijk te verwijderen. Het is echt verbazingwekkend hoeveel haar vacht verbeterde op beter voer.

Voer van goede kwaliteit geeft een vacht van goede kwaliteit

De vacht van onze hond laat niet alleen minder snel los, maar is ook veel glanzender, schoner en zachter.

Het is vrij opmerkelijk hoeveel leuker het is om de hond te aaien wanneer hij geen haar  of vet op je handen en kleding achterlaat.

De kwaliteit van de vacht is verbeterd en versterkt, waardoor het veel aangenamer is om aan te raken.

Voor sommigen is het misschien niet zo belangrijk, maar zelfs zo’n kleine verandering kan een groot verschil maken in het leven van je hond.

Iedereen knuffelt toch liever met een zachte hond die niet stinkt of extreem verhaart?

Minder eten van de straat

Onze hond komt uit een hondenasiel, en was daarvoor een straathond. Ze is op straat geboren en opgegroeid en ze heeft daardoor waarschijnlijk wat vreemd gedrag ontwikkeld. Zo is ze bijvoorbeeld altijd op zoek naar eten.

Dit gedrag bleef jarenlang aanhouden en zorgde voor vele frustraties tijdens wandelingen. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om het redelijk onder controle te krijgen – lees meer over wat het beste werkte om het eten van de straat te verminderen– .

We zouden echter niet zulke goede resultaten geboekt hebben als we haar hetzelfde voer hadden gegeven.

Het heeft even geduurd en het was niet gemakkelijk omdat haar instincten sterk waren en het park rondom ons huis vol ligt met etensresten.

Na een paar weken op haar nieuwe voer begon haar gedrag echter te veranderen. Een maand later was ze steeds minder actief in haar zoektocht naar afval.

Het gedrag verdween niet volledig en ze zoekt af en toe nog steeds naar eten tijdens wandelingen, maar de intensiteit en de behoefte eraan nam zeker af.

Minder en steviger hondenpoep

Niemand houdt ervan de ontlasting van hun hond op te pakken. Het is gewoon een van die verantwoordelijkheden die we hebben, hoe vervelend het ook is. (Lees er meer over in dit artikel over de redenen waarom we de poep van onze hond zouden moeten opruimen.)

Het is vooral een onaangename taak als je hond problemen heeft met de stevigheid van zijn ontlasting.

Beter voedsel, dat beter wordt verteerd, zou deze situatie moeten verbeteren. Honden die voedsel van hogere kwaliteit eten, hebben minder problemen met hun spijsvertering. Je kunt het eenvoudig zien door te kijken naar de kwaliteit van hun ontlasting.

Als je hond diarree of dunne ontlasting heeft, kun je overwegen de hond voer van betere kwaliteit te geven. Dit zal een groot verschil maken in het leven van je hond en het zal het voor jezelf veel gemakkelijker maken om de ontlasting op te ruimen.

Een droge stevige drol pak je namelijk zo op, maar een dunne flats is nogal een uitdaging. Probeer dat maar eens fatsoenlijk in een poepzakje te krijgen.

Daarnaast kan beter voer ervoor zorgen dat je hond minder vaak zijn ontlasting kwijt moet. Het kan zomaar zijn dat je er dan niet meer midden in de nacht uit moet om je hond uit te laten.

Welk voer is goed?

Het kan niet worden overschat hoe belangrijk voer van hoge kwaliteit voor je hond is. Het zal echter niet alleen het leven en de gezondheid van je hond verbeteren, maar kan ook een positieve invloed op je eigen leven hebben.

Voor een paar extra euro per maand kun je je hond gelukkiger en gezonder maken en jezelf tegelijkertijd een schonere en veel aangenamere leefomgeving bieden.

Welk voer goed is voor je hond verschilt nogal per hond. De ene hond kan beter tegen bepaalde dierlijke eiwitten dan de ander bijvoorbeeld.

Zoek in ieder geval naar voedsel dat goed verteerbaar is. In veel goedkoop hondenvoer zit een overdaad aan granen en meestal wordt er een goedkope eiwitbron gebruikt. Ondanks dat honden goed ontsloten granen in principe goed kunnen verteren, kost het ze wel wat meer moeite.

Sommige mensen zweren bij het voeren van vers vlees, maar dit is alleen een optie voor mensen die zich hier goed in willen verdiepen. Daarnaast verdraagt niet elke hond dit goed.

Onze tip wanneer je bovenstaande problemen ervaart bij je hond: zoek voer met een eiwit en koolhydraatbron die je eerder niet voerde. Voor ons was dit lam en rijst bijvoorbeeld. Het liefst bevat het voer daarnaast een hogere hoeveelheid dierlijke eiwitten dan je in de goedkopere brokken vindt.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Triharyadi376