Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 januari 2020

Hoe je kunt voorkomen dat je hond alles van de straat eet

hond eet van de straat

Een van de grootste nadelen van het nemen van een hond uit een asiel is dat je nooit volledig weet wat je gaat krijgen als het gaat om het gedrag van je nieuwe metgezel.

Onze hond werd geboren en groeide op in een opvangcentrum in Portugal, nabij een klein stadje Sesimbra. Toen ze na meerdere wissels van verschillende eigenaren uiteindelijk in onze handen terechtkwam, had ze enkele gedragsproblemen die voor veel uitdagingen zorgden.

Vanaf het begin was ze erg angstig en bang voor harde geluiden en felle flikkerende lichten. Ze vertrouwde niemand en was erg terughoudend met nieuwe ervaringen. Haar gedrag was echter lang niet zo lastig voor ons als haar sterke drang om naar afval te speuren.

Tijdens elke wandeling concentreerde ze zich onmiddellijk op het vinden van iets om te eten. Alsof er een schakelaar in haar hoofd omging zodra we naar buiten stapten.

Of het nu achtergelaten oud en rot brood was, of afvalresten uit de bakken in de buurt, of uitwerpselen van een kat (of andere hond), ze at alles op. Ze at het afval met de snelheid van het licht zodat we meestal te laat waren om haar te stoppen.

Lange tijd worstelden we met haar eetgedrag. We hielden haar stevig aan de lijn en hielden haar strak in de gaten. Elke wandeling veranderde in een ervaring die zich niet laat omschrijven als ´ontspannen´.

We besloten dat er iets aan gedaan moest worden, en dus gingen we op een lang en frustrerend pad om onze hond te leren stoppen met het eten van afval van de straat.

Gedurende die tijd hebben we veel dingen geprobeerd en getest, en we hebben meerdere keren gefaald. Uiteindelijk zijn we er echter in geslaagd om deze kleine vervelende gewoonte van onze hond enigszins onder controle te krijgen.

Hier is de top 6 van manieren die voor ons het beste hebben gewerkt.

1. Leer je hond het Commando NEE

Een veel gemaakte fout van mensen is dat honden uit zichzelf simpele dingen zoals het commando ‘los’ ‘nee’ of ‘foei’ begrijpen. Honden kennen geen mensentaal en hebben zonder training dus geen idee wat je met zo’n commando bedoelt.

Als je hond niet weet wat NEE betekent, zal hij dat commando dus ook gewoon negeren. Dit is een van de meest handige commando’s om je hond aan te leren, dus het is een heel goed idee om er veel tijd aan te besteden.

Het ‘nee’ commando kan gebruikt worden in ontelbaar veel situaties, maar is vooral handig wanneer je hond vieze dingen van de straat opeet.

Als je het commando goed aanleert, zal je het een automatische reactie worden voor je hond, waardoor hij bij een ‘nee’ niet na zal denken, het object met rust zal laten en naar je toe zal komen voor een beloning.

Hoe je het aan kan leren legt Edwin Frakking heel duidelijk uit op zijn youtube kanaal. Bekijk het filmpje hier, vanaf 13:41 krijg je uitleg over het ‘nee’ commando.

Illustratie gemaakt door Triharyadi376

2. Neem ​​hondensnacks mee tijdens wandelingen

Dit is waarschijnlijk het beste advies dat ik kan geven aan iedereen die een soortgelijk probleem heeft met hun hond. Onze hond was zeer gemotiveerd door voedsel (geen wonder dat ze constant buiten op zoek was naar voedsel) en we besloten daar gebruik van te maken om haar ongewenste gedrag te stoppen.

Elke keer dat we met haar gingen wandelen, zorgden we ervoor dat ze wist dat we een lekker hapje in onze zakken hadden. We gaven haar meteen de eerste snack als we het park binnengingen, en dat bleven we doen onderweg.

We geven haar kleine traktaties (haar favoriet is Orijen) maar we geven het haar vrij vaak om haar af te leiden van het zoeken naar restjes in het park.

Elke keer dat we haar een snack aanboden, gebruikten we een opmerking om haar aandacht te trekken. We gebruikten woorden als “koekje” of “wafels” – ook al klinkt het raar, het maakt echt niet uit. Als je wilt, kun je met je vingers knippen, of een hondentrainingsfluitje gebruiken.

Het maakt niet uit welk triggerwoord of geluid je gebruikt, als je het vaak genoeg gebruikt, werkt het. Bovendien, als je je hond elke keer beloont met een smakelijke traktatie als hij naar je luistert en komt, zal hij je vroeg of laat voorrang geven op overgebleven voedsel dat hij in het park kan vinden.

Deze methode bleek de beste voor ons en werkte elke keer dat we hem gebruikten heel goed. Uiteindelijk kwamen we op het punt waar we de opmerking konden gebruiken zonder een snack bij ons te hebben (iets waarvan we nooit dachten dat het zou gebeuren) en ze zou nog steeds langskomen en dicht bij ons blijven als een goed getrainde hond.

3. Voer je hond voedsel van goede kwaliteit

Een ander ding dat de situatie verbeterde, was het omschakelen van Emma’s voedsel naar een merk van betere kwaliteit. Wat we na een relatief korte tijd hebben opgemerkt, was een gestage afname van het zoeken naar voer op de straat en de intensiteit van het gedrag nam ook af.

Voorheen werden we tijdens elke wandeling op het moment dat we naar buiten gingen onmiddellijk naar de plek getrokken waar onze hond wist dat ze iets lekkers kon vinden.

Ze is een hond van 25+ kilo, dus het trekken was niet iets dat gemakkelijk te bestrijden was, vooral met de intensiteit en toewijding die ze had om zich een weg naar het voedsel te vechten.

Nadat we haar eten hadden geruild voor een beter merk (om redenen die geen verband hielden met het zoeken naar eten),  merkten we binnen een paar maanden een positieve verandering in haar gedrag.

Ondanks het feit dat haar vorige eten helemaal niet slecht was, paste het gewoon niet bij haar en pas na de verandering van eten verminderde haar motivatie om eten op straat te zoeken.

We hebben altijd geweten hoe belangrijk het is om je hond te voorzien van alle essentiële bouwstenen voor zijn groei. Echter, pas bij de recente verandering merkten we hoe groot het verschil kan zijn en hoe snel dingen kunnen verbeteren.

Je kunt in dit artikel lezen hoe onze hond nog meer heeft geprofiteerd van de voedselupgrade

Iets anders dat kan helpen, is je hond kort na een kleine maaltijd uitlaten. Net zoals mensen geen boodschappen zouden moeten halen op een lege maag, zullen honden minder snel op zoek gaan naar restjes tijdens wandelingen na een fatsoenlijke maaltijd.

Je moet echter voorzichtig zijn, omdat sommige grotere rassen mogelijk tot minstens een uur na de maaltijd moeten wachten om de kans op het ontwikkelen van een maagdraaiing te beperken.

4. Geef je hond meer vezels

In een normale hondenbrok van goede kwaliteit zouden genoeg vezels moeten zitten. Soms heeft een hond echter behoefte aan meer vezels. Of misschien stel je zelf een dieet samen, en is het een goed idee om wat meer vezels toe te voegen.

Wat de reden ook kan zijn, het toevoegen van extra vezels aan het dieet van je hond kan de spijsvertering verbeteren en een hongergevoel verminderen. We merkten zelf een klein verschil tijdens het voeren van Protexin Pro-Fibre Pellets.

Deze pellets gaven we bij het oude (ongeschikte) voer, in de hoop dat het haar honger zou verminderen.

Daarnaast bevatten de pellets pre- en probiotica, wat kan helpen bij maag-darm problemen bij honden. Honden die Giardia hebben gehad, kunnen hier bijvoorbeeld ook voordeel van hebben. Het kan zelfs darminfecties helpen voorkomen. Er zijn andere supplementen die je kan proberen, zoals Fagostop-C, Veendrenkstof, of Puur Digest.

Deze supplementen kunnen een verkeerde voeding niet herstellen, dus zorg er eerst voor dat de basis goed is. Als je hond nog steeds overdreven hongerig lijkt op goed hondenvoer, zou je kunnen proberen de spijsvertering te verbeteren met behulp van supplementen.

5. Gebruik een muilkorf om je hond veilig te houden

Als snacks niet werken en je hond nog steeds op zoek is naar voedsel op een volle maag, kun je je wenden tot fysieke maatregelen om het te stoppen. Muilkorven hebben een slechte reputatie, maar als ze correct en in de juiste situatie worden gebruikt, kunnen ze een zeer nuttig hulpmiddel worden.

Muilkorven kunnen je helpen bij de training. Ze zorgen ervoor dat je hond geen objecten van de grond kan oppakken. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met traktaties en andere trainingsmethoden.

Muilkorven moeten worden beschouwd als een nuttig hulpmiddel in plaats van een definitieve oplossing. Helaas werken muilkorven niet altijd en zijn ze niet voor elke hond geschikt. Ze kunnen er wel voor zorgen dat je een hond die alles van de straat eet veilig houdt tegen vergif en andere schadelijke dingen.

De meeste zijn niet ontworpen om te voorkomen dat je hond afval van de vloer opeet, maar om mensen en andere honden te beschermen tegen bijten.

Het nadeel van de meeste muilkorven is dat als je hond een sterke drang heeft om zijn neus in iets op de grond te steken, hij het koste wat kost zal doen. De hond kan het misschien niet opeten, maar hij zal onvermijdelijk de muilkorf vuil maken.

Het schoonmaken na elke wandeling is misschien niet het beste deel van je dag en zal je vaak gefrustreerd en geïrriteerd maken.

Er zijn veel opties waaruit je kunt kiezen wanneer je een muilkorf koopt. Muilkorven van plastic, metaal of stof zijn allemaal beschikbaar tegen betaalbare prijzen.

Let er bij het kiezen van een muilkorf op dat de hond zijn bek nog kan openen om te drinken of te hijgen. Een simpel snuitje is hiervoor niet geschikt.

Daarnaast moet je bij honden die niet goed luisteren en de neiging hebben kwijt te raken extra opletten. De overlevingskansen van je hond zijn een stuk lager als hij je kwijtraakt met een muilkorf om. Doe bij deze honden in ieder geval een GPS tracker om als je ook een muilkorf wil gebruiken, of houd ze aan de lijn. We zouden dit specifieke model aanbevelen omdat het het beste voor ons werkte (link) . Voor honden met een langere snuit kan je ook een windhonden muilkorf aanschaffen. Deze muilkorven zijn verkrijgbaar met een dichte voorkant of een plaatje die je ervoor vast kan maken.

6. Blijf trainen

Een ander advies dat ik zou geven aan iedereen die worstelt met het opruimingsgedrag van hun hond (evenals ander ongewenst gedrag) is om nooit op te geven.

Ik ben geen professionele hondentrainer en beschouw mezelf ook niet als een hondenexpert. Sterker nog, in het verleden heb ik vaak het gevoel gehad dat ik niets aan het gedrag van mijn hond kon doen, en ik gewoon het slechte gedrag van mijn hond moet accepteren.

Elke keer moest ik echter weer een wandeling maken met een hond die zich misdroeg. Uiteindelijk realiseerde ik me dat het accepteren van het gedrag geen optie is.

Zelfs als alles dat je probeert niet lijkt te werken, moet je niet stoppen met trainen, en geduld hebben. Sommige honden hebben meer tijd nodig om de juiste routine op gang te brengen en het juiste gedrag te leren.

Als je moeite hebt met motivatie, ga dan eens kijken naar enkele professionele hondentrainers op YouTube. Ze kunnen je helpen met de training en zullen veel nuttige tips delen die een verschil kunnen maken in het verbeteren van het gedrag van je hond.

Bekijk hier de lijst met Nederlandse honden Youtubers die het bekijken waard zijn!

Gedrag veranderen kost tijd en geduld

Het is niet eenvoudig om grip te krijgen op het gedrag van je hond. Soms duurt het dagen en soms maanden om de eerste resultaten te zien. Soms zal het gedrag nooit volledig verdwijnen.

De bovenstaande lijst is geen 100% gegarandeerde oplossing, maar een eenvoudige lijst met dingen die voor ons hebben gewerkt en ons hebben geholpen het afval- eetprobleem van onze hond onder controle te krijgen. Ik hoop echt dat het ook voor jou zal werken. Succes!

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Triharyadi376