Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 13 januari 2020

Hoe kan je je hond het beste vervoeren in de auto?

Hond in de auto

Je hond is je grootste vriend en daarom moet hij natuurlijk overal mee naartoe. Van alle vervoersmiddelen is de auto het handigst en snelst, maar hoe zorg je ervoor dat de reis veilig en rustig verloopt?

Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je hond de hele auto doordendert en je lastig valt tijdens het rijden? Welke plek in de auto is het veiligst, en hoe houd je je hond daar?

Om je hond veilig in je auto te vervoeren kan je verschillende hulpmiddelen gebruiken, maar het ene werkt beter en is veiliger dan de ander. In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is dat je je hond veilig vervoert, en wat je daarvoor het beste kan gebruiken.

Waarom moet je je hond veilig vervoeren?

Vreemd genoeg vinden we het bij honden niet vanzelfsprekend om voor een veilige plek in de auto te zorgen en hem goed vast te zetten. Vaak laten we ze simpelweg instappen op de achterbank of in de kofferbak, gooien we de deur achter ons dicht en gaan we op weg.

Over de risico’s van een hond die zich vrij kan bewegen in de auto denken de meeste mensen niet zo snel na, omdat deze vaak onderschat worden. Een hond redt zich wel toch? Daarbij is je hond goed opgevoed dus hij blijft wel zitten.

De realiteit is helaas iets anders, honden kunnen als ze verkeerd vervoerd worden zelfs ongelukken veroorzaken.

Hond is afleiding in de auto

Eén van de redenen om ervoor te zorgen dat je hond veilig vast of opgesloten zit, is omdat hij je anders gemakkelijk kan afleiden. Niet alleen omdat je Labrador gemakkelijk je aandacht kan vragen door om een aai te vragen of te proberen dichterbij je te komen, maar ook omdat je niet kan zien wat hij achter je doet.

Je vraagt je bijvoorbeeld constant af of je Labrador nog wel in de kofferbak zit, wat hij aan het doen is op de achterbank en of hij rustig ligt of naar je toe probeert te komen. Dit zorgt ervoor dat je vaker in je binnenspiegel  of zelfs achterom naar je hond probeert te kijken, terwijl je je aandacht natuurlijk op de weg hoort te houden.

Lees bijvoorbeeld dit artikel van Dogzine over hondeneigenaren die afgeleid worden door hun honden tijdens het autorijden.

Wanneer je hond goed vast zit en je zeker weet dat hij niks raars kan doen in de auto, rijd je veel rustiger en hoef je niet meer op de viervoeter achterin te letten.

Bij een ongeluk vliegt je hond door de auto

Veel mensen denken dat een hond zich wel schrap kan zetten bij een botsing, of dat hij wel op de achterbank of in de kofferbak blijft bij een aanrijding.

Op het bovenstaande filmpje kan je zien wat er gebeurt bij een plotselinge stop wanneer je hond los in de auto zit. Je hond zal hierbij zeker letsel oplopen, en in het ergste geval door de voorruit of zijruiten vliegen.

Een rondvliegende hond in de auto is niet alleen voor de hond schadelijk, ook mensen kunnen gewond raken wanneer ze op hoge snelheid geraakt worden door hun trouwe viervoeter.

Wanneer je de hond goed vast maakt is de kans dat je hond een ongeluk met de auto overleeft een stuk groter. Daarbij is het een stuk veiliger voor jezelf als je niet ook nog eens een hond in je nek krijgt bij een ongeluk.

Een hond kan uit de auto ontsnappen

Je denkt er misschien niet zo snel over na, zeker als je hond goed luistert, wat er kan gebeuren als je met de auto stil komt te staan langs de weg.

Dit kan gebeuren na een ongeluk, bij autopech, bij gezondheidsproblemen en in vele andere situaties. Meestal ben je bij dit soort situaties niet bezig met je hond, en kan het zomaar zijn dat je in de chaos een autodeur vergeet dicht te doen.

Daarnaast kan bij een ongeluk schade aan de ruiten of deuren ontstaan waardoor je hond gemakkelijk kan ontsnappen uit de auto. Iets dat ze vaak helaas ook doen als ze geschrokken zijn.

Zeker na iets traumatisch zoals een ongeluk op de weg kan je hond in paniek raken of anders reageren dan je gewend bent. Of je hond denkt dat jullie aangekomen zijn op de plek van bestemming en rent vol enthousiasme de auto uit als je de deur opentrekt.

Maar ook tijdens een lange autoreis kan een hond makkelijk ontsnappen uit de auto tijdens bijvoorbeeld een korte pauze bij een tankstation langs de snelweg.

Het laatste dat je wil in een vaak toch al vervelende situatie, is dat je achter je hond aan moet rennen om hem weer te vangen. In het ergste geval wordt je hond aangereden op de snelweg.

Om dit te voorkomen kan je een hondentuig of bench voor in de auto gebruiken. Hiermee zit je hond stevig vast, en kan je rustig een keer vergeten de deur dicht te doen. In gevaarlijke situaties loopt je hond niet zomaar los over de weg.

Het bijkomende voordeel is dat je hond niet uit het raam kan springen wanneer je er een open zet.

Zijn er regels voor het vervoer van honden?

De veiligheid van kinderen nemen we tegenwoordig heel serieus, met behulp van strenge regels en kinderzitjes met keurmerken bijvoorbeeld. Voor je trouwe viervoeter is de wetgeving echter een stuk minder streng.

Een hond is natuurlijk ook geen kind, maar zeker voor je eigen veiligheid is het toch belangrijk dat je hem veilig vervoert.

In Nederland zijn er echter geen specifieke wetten die je verplichten je hond vast te zetten. Wanneer je hond wild door de auto springt en je duidelijk afgeleid bent, kan dit echter beschouwd worden als ‘gevaarlijk rijgedrag’.

Wanneer de politie dit ziet, kan je daar uiteraard op aangesproken worden, en ze kunnen je er een boete voor geven. Nog een reden dus om ervoor te zorgen dat je ongestoord kan rijden terwijl je hond veilig vast zit.

Regels voor het vervoer van honden in andere landen

De meeste landen zijn, net als Nederland, niet erg specifiek wanneer het op dit soort wetgeving aankomt. Meestal komt het op hetzelfde neer, wat betekent dat je ongehinderd door afleidingen moet kunnen autorijden.

Veel landen hebben echter ook wetgeving over de lading in je auto, en wanneer je een hond vervoert valt deze onder lading. Meestal betekent dit dat het strafbaar kan zijn om je hond los in een auto te vervoeren.

Binnen Europa lijkt alleen Duitsland het verplicht te stellen de hond vast te zetten in de auto. In Italie kan je één hond vervoeren zonder je aan specifieke regels te hoeven houden. Wanneer je er meer vervoert, wordt er wel van je verwacht dat je de honden vervoert in een bench, een autohondenrek gebruikt, of de honden goed vastmaakt in de auto.

Voor meer specifieke informatie kan je het beste op de website van de anwb (anwb.nl) of LICG kijken.

Wat is de veiligste locatie in de auto?

Als je je hond veilig wil vervoeren, is de belangrijkste vraag natuurlijk wáár hij het veiligst kan zitten. We konden helaas geen advies van professionals of tests vinden op dit gebied, maar met gezond verstand kom je gelukkig ook ver. Bekijk ook dit filmpje om te bekijken wat er gebeurt als je de hond bijvoorbeeld op de hoedenplank laat liggen:

https://youtu.be/MyEZbcF-iVE

De voorstoel is bijvoorbeeld de meest onveilige plek voor een hond in de auto. Je hond zal je hier makkelijk af kunnen leiden of je zelfs in de weg kunnen zitten. Dat niet alleen, bij een botsing zal een hond die op de voorstoel zit door de voorruit schieten en het waarschijnlijk niet overleven.

Op de achterbank is wel een veilige plek te realiseren voor je hond. Je moet er dan nog wel voor zorgen dat je hond goed vast zit met behulp van een tuig bijvoorbeeld. Een andere oplossing is het gebruiken van een autohondenrek. Wanneer je een rek én een tuig gebruikt, vervoer je je hond natuurlijk nog veiliger.

Dan is er nog de kofferbak. Deze kan natuurlijk alleen gebruikt worden wanneer je een ruime auto hebt, of een kleine hond. Het spreekt voor zich dat je de hoedenplank dan weglaat. Een kofferbak is een veilige plek voor de hond, zeker als je ook een hondenrek gebruikt om te voorkomen dat de hond op de achterbank springt.

Voor de kofferbak en achterbank zijn veel verschillende accesoires verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de reis voor de hond veilig en comfortabel verloopt. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die autobenches op maat maken voor je auto.

Wat is de veiligste manier om je hond te vervoeren?

We hebben het al gehad over de plaats van je hond in de auto, waarbij de achterbank en de kofferbak het veiligst zijn voor jou en je hond. Een hond die los in de kofferbak of op de achterbank zit, kan echter nog steeds voor onveilige sitaties zorgen. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je hond veilig vast te zetten in de auto. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder vind je alle mogelijke opties om je hond veilig te vervoeren. Bekijk bijvoorbeeld ook dit filmpje voor een paar voorbeelden van crashtests met verschillende tuigen en benches:

Benches voor in de auto

Een hondenbench is misschien wel de allerbeste optie om je hond veilig te vervoeren. Als je hond veilig in een bench zit, weet je zeker dat hij geen gekke dingen kan doen op de achterbank of in de kofferbak.

Je hond kan geen deuren openen, hij kan niet verstrikt raken in een gordel, niet uit het autoraam springen en bij een aanrijding blijft je hond netjes op zijn plek.

Het is echter wel heel belangrijk dat je de juiste hondenbench kiest. Een goedkope plastic bench zal je hond misschien wel veilig opgesloten houden, maar bij een ongeluk zal de dunne plastic wand niet sterk genoeg zijn om de hond binnen te houden. Zo kan je hond dus zelfs verwondingen oplopen.

De ANWB heeft verschillende transport benches getest voor honden. Hieruit bleek ook dat een bench de beste en veiligste optie is voor je hond. Het is echter wel van belang dat je geen draadkooi , plastic of stoffen transportbox gebruikt. Deze zijn niet stevig genoeg bij een ongeluk.

Speciale kennels voor de auto kwamen het beste uit de test. Deze kosten natuurlijk wel iets meer, maar dan heb je wel het beste en veiligste vervoer voor je hond.

Tuigen voor in de auto

Een hondentuig kan een goede optie zijn om je hond veilig in de kofferbak of op de achterbank te houden. Hondentuigen voor in de auto hebben wel enkele nadelen.

Een standaard goedkoop tuigje zal net als een goedkope kunststof bench prima dienst doen als je wil dat je hond op de achterbank blijft zitten en niet zomaar ontsnapt als je de deur open doet.

Deze tuigjes zullen je hond echter niet beschermen bij een ongeluk, en ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je hond meer letsel oploopt. Een tuig dat niet stevig genoeg is kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je trouwe viervoeter zijn nek breekt of alsnog door de voorruit schuit.

Uit de test van de ANWB bleek dat maar weinig tuigen goed functioneren bij een ongeluk. Ook tuigen van bekendere merken bleken niet stevig genoeg om je hond op zijn plek te houden bij een aanrijding.

Kies daarom een tuig van stevig materiaal, zoals het materiaal waar autogordels van worden gemaakt, en met stevige clips. Ook het verbindingsstuk is erg belangrijk.

Voor 5 euro kan je bijvoorbeeld een riempje met musketonhaak kopen die je in een autogordelsysteem kan klikken. Je kan er echter vanuit gaan dat dit riempje eerder zal breken dan je tuig en niet heel stevig zal zijn.

Gordel voor honden

In veel webshops kan je een riem kopen die je kan gebruiken in het autogordelsysteem. Dit is heel handig, en hiermee kan je je hond ook gewoon vastmaken aan het tuig dat je voor bijvoorbeeld wandelen gebruikt.

Zoals hierboven vermeld is niet elk tuig bestand tegen de enorme krachten die erop uit worden geoefend bij een botsing, dus houd hier rekening mee. Zeker de goedkopere autogordel/riemen voor honden zullen niet sterk genoeg zijn om je hond op zijn plek te houden bij een ongeluk.

Maak deze riemen nooit vast aan een halsband. Zo zal je hond natuurlijk makkelijk zijn nek kunnen breken, zelfs als je alleen maar een noodstop hoeft te maken.

We konden geen geteste hondengordel vinden, waardoor je deze riempjes beter niet kan gebruiken als je zeker wil weten dat je hond ook veilig is bij een crash.

De gordel van Ezydog komt nog het dichtst in de buurt, aangezien deze aan de gordel zelf bevestigt kan worden. Een gemiddelde musketonhaak zal echter bij grote krachten gewoon breken.

Ezydog Car Restrain

Autohondenrek

Autohondenrekken zijn een andere optie om je hond veilig op de achterbank te houden. Ook voor honden in de kofferbak zijn autohondenrekken ideaal.

Een stevige autobench is nog steeds de beste optie, maar voor het vervoer van meerdere honden tegelijkertijd kan een hondenrek makkelijker zijn.

Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. Deze rekken krijgen bijvoorbeeld heel wat te verduren bij een botsing, waardoor je ze echt stevig moet kunnen bevestigen.

Let goed op dat het rek stevig vast staat, en niet kan verschuiven als er iets tegen de bovenkant aankomt. Daarnaast moet het rek goed in je auto passen.

Een grote voorraad hondenrekken op maat voor verschillende merken auto’s kan je ook vinden op Autobench of op Reisbench.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Putracahyadi