Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 29 januari 2021

Hoe kun je voorkomen dat je hond achter fietsen aangaat?

Hoe kun je voorkomen dat je hond achter fietsen aangaat

Wandelen met je hond zou een onspannende en plezierige ervaring moeten zijn, maar voor sommige hondeneigenaren is het het tegenovergestelde. Een bijzondere nachtmerrie voor sommige hondeneigenaren zijn fietsers.

Voor ons is een fiets een geweldig vervoersmiddel, maar sommige honden zien fietsen als perfecte objecten om op te jagen. De hond begrijpt niet dat het potentieel gevaarlijk is voor de fietser en voor hemzelf natuurlijk.

Het is het beste om dit gedrag gelijk af te leren als je merkt dat je hond graag achter dingen zoals fietsers aangaat. Hoe je dat kunt doen, kun je in dit artikel lezen.


TOP TIP

Gebruik speelgoed of snacks om je hond af te leiden als er fietsers in de buurt zijn. Zo leert je hond dat jij interessanter bent dan de fietsers, en kan je voorkomen dat jij en je hond spanning opbouwen. Deze tennisbal aan een touw is een voorbeeld van een prima optie om je hond af te leiden.


Bedenk waarom je hond graag wil jagen

Honden zijn wezens die vaak instinctief achter snel bewegende dingen zoals ballen, frisbees of andere honden aangaan. Dit natuurlijke gedrag komt voort uit hun prooidrift uit de tijd dat wilde honden op jacht waren naar voedsel.

Zeker bij jachthonden, poolhonden en terriers, is deze jachtdrift nog sterk aanwezig. Collies gaan daarentegen vaak achter fietsers aan omdat ze de fietser willen controleren, niet perse omdat ze willen jagen.

Hoewel de honden van tegenwoordig niet op voedsel hoeven te jagen, hebben ze nog steeds deze prooidrift. Sommige honden tonen geen interesse in fietsen, maar rassen zoals Retrievers en Terriers hebben een hoge prooidrift en zullen eerder dingen willen achtervolgen.

De hond jaagt meestal niet op een agressieve manier en zal de fietser dan geen kwaad doen. Hij geniet gewoon van de spanning van de achtervolging. Voor je hond is het een spel.

De nietsvermoedende fietser weet dit natuurlijk niet en zal vaak proberen sneller te fietsen om weg te komen. Hierdoor wordt je hond alleen maar meer opgewonden en als het gedrag niet gecorrigeerd wordt, kan de hond zelfs in de benen van fietsers gaan bijten.

Het achtervolgen van fietsen kan gevaarlijk zijn, omdat je hond geraakt kan worden door de fiets of verkeer, de weg kwijt kan raken, of nog belangrijker, hij kan tegen de fiets springen en de berijder verwonden.

Als je een pup van een ras met een hoog jachtinstinct aanschaft, is het in Nederland fietsland heel belangrijk om al vroeg te beginnen met het trainen in de buurt van fietsers.

Realiseer je ook dat een hond die gefokt is om wild op te halen of te achtervolgen, of bijvoorbeeld schapen bij elkaar te houden, zelf manieren gaat vinden om deze behoefte te bevredigen als je hem zelf niks bevredigends te doen geeft.

Hoe leer je je hond fietsers te negeren?

Dit is een stapsgewijs proces en vereist veel geduld en consistentie om effectief te zijn. Je hebt een familielid of vriend nodig om je te helpen. Als je geen fiets hebt, vraag dan aan een vriend of buurman of je er een kunt lenen.

Stap 1. Introductie van de fiets.

Begin klein om je hond klaar te stomen voor succes. Zet je fiets tegen het huis of de tuinmuur aan en neem je hond mee de tuin in. Laat je hond de fiets onderzoeken en prijs hem als hij kalm blijft. Loop een aantal keren langs de fiets heen en beloon als je hond rustig blijft. Herhaal dit tot je hond helemaal niet meer op de fiets reageert. Voor de meeste honden is deze oefening makkelijk, omdat de fiets vaak pas interessant is als hij beweegt.

Stap 2. Een bewegende fiets

Voor dit onderdeel heb je een tweede persoon nodig. Neem je hond aan de lijn en vertel je hond dat hij moet gaan zitten. Vraag je vriend om in een normaal tempe met de fiets langs je te lopen. Houd snacks of een speeltje bij de hand als beloning en afleiding. Beloon je hond als hij niet reageert op de fiets, door hem iets lekkers te geven of met hem te spelen. Herhaal deze stap nog een paar keer om het rustige gedrag te versterken.

Stap 3. Fietsen langs je hond

Vraag de tweede persoon om op de fiets te stappen en langs te fietsen terwijl je hond nog zit. Elke keer dat de fiets passeert en je hond niet reageert, beloon je hem natuurlijk uitvoerig. Als je hond naar de fiets toe beweegt, zeg dan bijvoorbeeld ‘nee’, draai je om en loop een stukje weg. Wacht een paar minuten voordat je het opnieuw probeert. Je moet hiermee consistent zijn om ervoor te zorgen dat je hond leert dat reageren op de fiets de trigger is om weg te gaan.

 Probeer te voorkomen dat je hond reageert op de fiets door hem af te leiden met lekkers of een speeltje. Je hond moet zijn aandacht bij het zien van een fietser eigenlijk automatisch op jou gaan vestigen omdat hij weet dat een fietser een beloning of aandacht betekent.

Stap 4. Wandelen met fietsers

Nu je hond rustig zit en niet op de fiets reageert, kun je proberen met je hond langs fietsers te lopen. Laat iemand langzaam naar je toe fietsen terwijl je met je hond aan de lijn loopt. Leid je hond af met beloningen of een speeltje, zodat de aandacht op jou gericht is. Zodra je hond naar de fiets trekt of er tegenaan springt, zeg je ‘nee’ en verander je van richting, weg van de fiets. Blijf deze stap herhalen totdat je langs de fiets kunt lopen zonder dat je hond reageert. Deze stap duurt het langst en vereist veel oefening gedurende meerdere dagen.

Stap 5. Los met fietsers

Om het jagen achter fietsers aan succesvol af te leren, moet je er tijdens het hele leerproces voor zorgen dat je hond niet succesvol achter fietsers aan kan jagen. Het is zogenaamd ‘zelfbelonend gedrag’, waardoor je weer terug bij af kunt zijn als het misgaat.

Ga alleen verder met deze stap als je hond aan de lijn geen aandacht meer aan fietsers geeft. Als je hond begrijpt dat het de bedoeling is dat hij bij jou blijft als er fietsers zijn, kun je het moeilijkheidsniveau opschroeven.

Oefen eerst een aantal keer met behulp van je trouwe fietsvriend. Laat je hond los volgen en leid hem af met speelgoed of lekkers. Instrueer je hulp om stil te gaan staan en niks te doen als de hond toch achter hem aangaat.

Als de fietser niet beweegt, vinden de meeste honden het niet meer interessant om erachteraan te gaan. Roep je hond bij je en oefen verder, neem desnoods een stap terug en doe je hond aan de lijn.

Stap 6. Werk met het jachtinstinct van je hond.

De meeste honden hebben een wandeling nodig om hun energie kwijt te raken, maar veel honden met een hoge prooidrift hebben daarnaast ook de behoefte om iets te doen met hun jachtinstinct. Probeer verschillende soorten speelgoed, zoals ballen, een frisbee of een speeltje.

Of je dit nu gebruikt tijdens hun normale wandeling of tijdens een speelsessie thuis, je hond heeft een uitlaatklep nodig voor zijn drang om te jagen. Geef je hond elke dag de mogelijkheid om aan deze behoefte te voldoen, zodat hij minder snel andere dingen wil najagen.

Extra tips als je hond achter fietsers aanrent

Terwijl je het trainingsproces doorloopt, is het belangrijk om plaatsen te vermijden waar veel fietsers langs komen. Als je wel door deze gebieden gaat, zijn er een paar richtlijnen die je kan volgen om te voorkomen dat de slechte gewoonte van je hond gestimuleerd wordt.

1. Let op je omgeving. Als je je hond loslaat, let dan op fietsers in de verte en wees voorbereid om je hond terug te roepen ruim voordat de fietser dichtbij komt. Dit geeft je de tijd om je hond aan de lijn te nemen en weg te lopen. Het is nog beter om je hond gewoon aan de lijn te houden in deze gebieden, tot je het probleem onder controle hebt.

2. Kies waar mogelijk routes of parken zonder fietspaden. Houd je hond in openbare ruimtes aan de lijn totdat je zeker weet dat hij niet langer op fietsers wil jagen.

3. Als het pad smal is en je geen afstand kunt creëren tussen je hond en de fietser, verplaats je hond dan naar de andere kant zodat je je tussen je hond en de fiets bevindt. Het is ook een goed idee om te proberen de fietser een signaal te geven en hem te vragen om langzamer te rijden als hij je voorbij komt.

4. Laat je hond pas loslopen in de buurt van fietsers als je zeker weet dat hij niet achter de fietsers aan zal gaan. Als je toch wil oefenen, en zeker wil weten dat je je hond snel bij je kunt houden, dan kun je een lange sleeplijn gebruiken. Zo loopt je hond los, maar heb je toch nog controle over hem.

5. Leid je hond af als er fietsers aankomen. Sommige hondeneigenaren bouwen spanning op. Ze nemen hun hond extra kort aan de lijn, om vervolgens vol spanning te wachten op de passerende fietser. Op deze manier breng je spanning over op je hond. Ga met je hond van een eventueel fietspad af, en leid je hond af met een snack of een speeltje. Probeer spanning zoveel mogelijk te voorkomen, hoe moeilijk dat ook is.

Als je de eerste stappen van de training doorloopt, maar je hond geen verbetering vertoont, dan is het aan te raden om een hondentrainer of gedragstherapeut in te schakelen. Elke hond is anders. Het kan zijn dat een andere trainingsmethode voor je hond beter werkt of dat hij baat heeft bij een training met een vreemde.

Een hondengedragstherapeut zal ook beter kunnen zien of het jachtgedrag wordt veroorzaakt door angst of opwinding. Een nerveuze hond reageert misschien niet op de trainingsmethode zoals een zelfverzekerde hond zou doen. Een trainer kan alternatieve trainingstechnieken voorstellen op basis van de persoonlijkheid van je hond.

Zoek naar hondenlosloopgebieden om te zien of er afgesloten ruimtes bij u in de buurt zijn. Onderzoek wel eerst of er fietsers of mountainbikers door het losloopgebied komen. Een afgesloten veld geeft je hond een veilige ruimte om te rennen en te spelen zonder dat je op passerende fietsers hoeft te letten.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana