Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 17 januari 2020

Hoe lang kan een hond in de auto blijven?

hond in de auto

Hoe lang een hond in de auto kan blijven is een belangrijk vraagstuk voor vele hondeneigenaren. De meesten nemen hun hond regelmatig mee in de auto, en het komt natuurlijk voor dat je op de heen of terugweg van een boswandeling even langs de supermarkt, een tankstation, of wat dan ook wil.

Honden mogen niet overal mee naar binnen. Als je wil voorkomen dat een of ander dubieus persoon aan je hond zit als je hem voor de supermarkt vastbindt, laat je hem misschien liever veilig in de auto achter.

Honden zijn echter nog gevoeliger voor hoge temperaturen dan mensen, misschien zelfs nog gevoeliger dan kleine kinderen. Ik wil niet zeggen dat je kinderen beter in een warme auto achter kan laten dan honden, maar het feit dat honden niet kunnen zweten maakt wel een verschil.

Hoe lang een hond in de auto achter kan blijven is dus voornamelijk afhankelijk van de temperatuur buiten. De grootte van je hond is echter ook van belang, zeker als het koud is buiten.

Een antwoord in het kort: het is beter om je hond helemaal niet alleen in de auto achter te laten bij warmer weer. Auto’s worden extreem snel hete ovens en een gebakken hond is het laatste dat je wil.

Twijfel je of de temperatuur buiten nog acceptabel is? Doe het dan gewoon niet!

Wanneer is het te warm om de hond in de auto te laten?

Helaas gebeurt het nog regelmatig; een eigenaar laat zijn hond een tijdje achter in de auto om wat voor reden dan ook, en de hond overlijdt door oververhitting. Ondanks de vele waarschuwingen, zijn sommige mensen blijkbaar erg hardleers.

De meeste hondeneigenaren hebben niet de intentie hun hond op deze manier om het leven te brengen, dus het gaat echt om onwetendheid. Of zou het laksheid zijn?

Wat het ook is, de snelheid waarmee de temperatuur in een auto kan oplopen, wordt door veel mensen nogal onderschat. Daarom is het beter om je hond in de zomer helemaal niet in een auto achter te laten.

Ik zal de vraag toch proberen te beantwoorden, maar houd er rekening mee dat de ene hond beter tegen warme temperaturen kan dan de andere en dat de situatie door allerlei omstandigheden kan verschillen.

We moeten in ieder geval eerst even een paar andere vragen beantwoorden voordat we er uberhaupt iets over kunnen zeggen.

Wanneer heeft een hond het te warm?

De temperatuur waarin een hond zich comfortabel en niet te warm voelt, is afhankelijk van de grootte van de hond, het vachttype, de leeftijd en het type hond.

Een husky bijvoorbeeld, heeft een dubbele dikke vacht die hem uitstekend beschermt tegen koude temperaturen.

Ondanks het idee dat deze vacht ook tegen warmte zou beschermen, hoor ik vaak van mensen met husky’s dat ze de verwarming lager moeten zetten omdat hun hond het binnen anders te warm heeft.

Wat de waarheid hierover is gaan we later nog eens onderzoeken, maar het is niet onlogisch dat het vachttype van invloed is op de temperaturen die een hond aankan.

Daarnaast maakt vachtkleur ook iets uit, al is dit vooral van toepassing als de hond vol in de zon zit. Een zwarte vacht zal meer warmte opnemen dan een witte vacht natuurlijk.

Net als bij mensen, zijn oude en zieke honden gevoeliger voor warmte. Kleine hondjes warmen sneller op, en koelen sneller af.

Als laatste zijn er bepaalde hondenrassen die erg slecht tegen warmte kunnen. Mopshonden, Franse Bulldogs, Shih Tzu’s en andere rassen met een korte neus hebben bijvoorbeeld erg veel moeite met hoge temperaturen.

Het spreekt dus voor zich dat je naar je eigen hond moet kijken, als het goed is zal jij als eigenaar het beste weten of je hond het snel warm heeft of niet. Als dat het geval is, zal je extra voorzichtig moeten zijn.

De meeste gezonde honden zullen zich tot een temperatuur van 25 graden nog redelijk comfortabel voelen, maar bij deze temperatuur is het al te warm om je hond in de auto achter te laten.

Omdat temperaturen in auto’s extreem snel oplopen, moet je je al zorgen maken als het nog maar 20 graden is buiten. Na een half uur kan de temperatuur in de auto dan al oplopen tot 36 graden!

Een auto is extreem goed in het opnemen van warmte, waardoor de temperatuur in de auto zelfs in de winter aardig op kan lopen als de zon er vol op schijnt.

Laat je hond nooit lang in een geparkeerde auto, en echt alleen als het koel is buiten (minder dan 15 graden bijvoorbeeld), als de auto in de schaduw kan staan en je een raam wat open kan laten voor frisse lucht.

Te voorzichtig zijn is hier altijd beter dan je hond kwijtraken doordat hij oververhit raakt in vreselijke omstandigheden.

Welke temperatuur is dodelijk voor een hond?

De temperatuur waarbij een hond echt in de problemen komt, zal zoals hierboven uitgelegd, verschillen per hond.

Sommige honden die gevoelig zijn voor warmte zullen zich bij 26 graden al heel slecht voelen. Mogelijk kunnen ze zelfs overlijden als ze te lang in deze temperatuur moeten verblijven.

Honden met hartproblemen bijvoorbeeld, of Brachycephalische rassen (Franse Bull, Mops, etc.), kunnen bij deze temperatuur al in de problemen komen.

De meeste gezonde honden zullen zich niet echt comfortabel  meer voelen bij 30 graden, en bij deze temperatuur is het een goed idee om bijvoorbeeld afkoeling in het water op te zoeken.

Wanneer de temperatuur op begint te lopen naar 35 graden, zal ook de gezondheid van een gezonde hond gevaar beginnen te lopen.

De temperatuur in een gesloten auto zal bij 21 graden na 10 minuten dus al een potentiele dodelijke hoogte bereiken.

Houd er rekening mee dat het type auto ook van invloed is op de temperatuurstijging. Een kleine auto zal sneller opwarmen dan een grote.

De conclusie blijft hetzelfde, bij warmer weer moet je je hond niet in een auto achter laten.

Conclusie: Hoe lang in de auto bij warm weer?

Na dit hele verhaal begrijp je misschien dat het moeilijk is om advies te geven over hoe lang je je hond in de auto kan laten bij warmer weer. Als je echt een tijd wil hebben althans.

Dit is zo afhankelijk van allerlei omstandigheden, dat ik er niks zinnigs over durf te zeggen. Het enige advies waar ik volledig achter sta, is dat je je hond helemaal niet in de auto achter moet laten als het warm is buiten.

Zelfs niet in de schaduw, of met een raam open. De temperatuur kan hoog oplopen in een auto, waardoor je hond zich sneller dan je misschien verwacht oncomfortabel voelt. Je zal er eeuwig spijt van hebben als je je trouwe viervoeter kwijtraakt door zo’n stomme vergissing.

Laat je hond liever gewoon thuis als je echt ergens langs moet waar honden niet toegestaan zijn, of vraag een eventuele bijrijder om buiten te wachten met de hond.

Zo deden we dit zelf bijvoorbeeld altijd op vakantie als we naar de supermarkt moesten. De honden konden niet alleen achterblijven op de camping, maar met de hoge temperaturen in Frankrijk is het natuurlijk ook niet verantwoord om ze in een auto achter te laten.

Het is misschien wat minder gezellig en saai om met een hond in de schaduw bij een supermarkt te wachten, maar alles is beter dan je hond achterlaten in de hete oven die je auto wordt bij deze temperaturen.

Een temperatuur waarbij ik het zelf nog wel aan zou durven, is 15 graden of minder met bewolkt weer. Maar dit is wel met de voorwaarde dat de auto in de schaduw kan staan, er een  aantal raampjes een stuk open kunnen en ik de hond niet langer dan een kwartier alleen hoef te laten of in de buurt ben om regelmatig even te controleren hoe ze zich voelt.

Dit is slechts waar ik voor mijzelf de grens heb getrokken, en geen vastgesteld advies voor andere hondenbezitters. Gebruik gewoon altijd je gezonde verstand, en sluit je hond bij twijfel niet op in je auto.

Wanneer is het te koud om je hond in de auto te laten?

De meeste berichten gaan over honden in de auto bij warm weer, maar ook bij koud weer kan er gevaar optreden. Gelukkig is het zeldzaam dat het in Nederland zo koud is dat je je zorgen moet maken om bevriezingsverschijnselen of onderkoeling bij je hond, maar het kán wel.

Zeker bij kleine hondjes, hoeft de temperatuur helemaal niet zo laag te worden om gevaarlijk voor ze te zijn. Hele kleine honden koelen zeer snel af, waardoor je ze ook bij koud weer goed in de gaten moet houden.

Een kleine hond met een korte vacht zal bij temperaturen rond het vriespunt al een groot risico lopen op onderkoeling.

Bedenk je daarbij dat een auto net zo slecht is in warmte isoleren als warmte buitenhouden. Helaas kon ik geen tabel vinden over de snelheid waarmee de binnenkant van een auto afkoelt, maar uit ervaring weet ik dat dit best wel snel gaat.

Let daarom ook bij erg koud weer goed op dat je hond niet onderkoeld raakt in de auto. Laat ze bij temperaturen rond het vriespunt zeker niet te lang in de auto, en zorg voor een lekkere warme deken bijvoorbeeld.

Onderkoeling kan, net als oververhitting, dodelijk zijn. De reden dat je er in Nederland minder vaak over hoort is waarschijnlijk omdat de temperatuur hier niet zo vaak onder het vriespunt komt.

Is het toch een keer lekker aan het vriezen in ons koude maar niet ijskoude kikkerlandje? Let dan goed op je hond en denk er altijd goed over na of het wel zo’n goed plan is om je hond in een koude auto achter te laten.

Ook hier geldt dus dat je voorzichtig moet zijn, zeker bij kleine hondjes, en de hond niet te lang alleen in de auto moet laten. Liever gewoon helemaal niet natuurlijk. Een klein hondje kan daarbij ook best wel even onder je jas mee naar de supermarkt.

Kleine honden, honden met een korte dunne vacht en honden met een dunne vetlaag kunnen sowieso voordeel hebben van een hondenjas. Lees er hier meer over.

Hoe kan je de temperatuur in de auto in de gaten houden?

Voor de mensen die vaak hun hond meenemen in de auto, is het misschien handig om een thermometer in de auto te hebben die je op afstand kan lezen.

Vooropgesteld natuurlijk dat je je hond nooit in de auto laat als het warm is. Dit is ook de goedkoopste manier om ellende te voorkomen, want de technologie die op afstand de temperatuur in je auto kan meten is behoorlijk duur.

Desondanks willen we deze graag nog even aanstippen. Op het net vonden we onder andere een hele dure draadloze thermometer waar je een simkaart in kan plaatsen. Deze gadget werkt samen met een app, waarop je in kan stellen bij welke temperatuur je een notificatie op je telefoon wil ontvangen.

Daarnaast is er de volgende thermometer voor in je auto met een bijbehorende app. Deze kan alleen temperaturen doorgeven aan je telefoon als je binnen een bereik van 50 meter blijft. Misschien toch handig als je even snel naar de supermarkt wil?

Dan is er de Itraq, een GPS tracker voor voorwerpen. De GPS tracker meet ook de temperatuur van de omgeving, wat het een extra handige gadget maakt.

Dit lijkt ons zelf nuttiger dan de twee bovenstaande opties, omdat je er ook je auto mee terug kan vinden als deze gestolen wordt. Daarnaast lijkt het erop dat je op elk moment de temperatuur in de auto kan controleren.

En dan, als laatste, vonden we de Prothelis Greta GPS tracker. Deze meet niet alleen de omgevingstemperatuur, maar je hem natuurlijk ook gebruiken om je hond weer terug te vinden. Het is misschien een wat prijzige GPS tracker, maar je krijgt er een heleboel handige functies voor terug.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Anlcnkc