Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 29 januari 2021

Hoe zorg je ervoor dat je hond wél in zijn nieuwe mand wil liggen?

Hoe zorg je ervoor dat je hond wél in zijn nieuwe mand wil liggen

Voordat je een hondenmand of kussen koopt, besteed je vaak uren aan het doorzoeken van het internet en plaatselijke dierenwinkels op zoek naar het perfecte bed voor je hond. Maar als je hem thuis krijgt, weigert je hond erop te liggen! In plaats daarvan kiest hij een schijnbaar willekeurige plek op de grond om een dutje te doen.

Misschien vervang je de mand of het kussen omdat de oude kapot is, of misschien is je puppy zijn slaapplek ontgroeid en heeft hij een grotere nodig. Dat je hond zijn nieuwe, met liefde uitgekozen mand niet wil gebruiken is niet zeldzaam. Veel honden moeten even wennen aan een nieuwe slaapplek.

Wat is er zo anders aan deze nieuwe mand in vergelijking met zijn oude mand die haveloos, stinkend en alles behalve zacht was? Er zijn veel redenen waarom je hond zijn nieuwe kussen kan afwijzen en het heeft allemaal te maken met instinct.


TOP TIP

Maak de nieuwe slaapplek van je hond comfortabeler door er een lekker zacht hondenkleed in te leggen. Je kunt deze ook gebruiken in de oude mand van je hond, zodat de overgang naar een nieuwe mand bijna vlekkeloos zal gaan. Als de deken dezelfde geur en textuur heeft in de nieuwe mand, zal je hond veel minder moeite hebben met de overgang. Als je een mooie, luxe hondendeken speciaal voor in de hondenmand zoekt, zijn de hondendekens van Labbvenn absolute aanraders.


Redenen waarom een ​​hond niet in op een nieuw kussen wil liggen

In het begin lijkt het misschien vreemd, maar als je eenmaal de redenen begrijpt, lijkt het wat logischer dat je hond niet zo enthousiast is over zijn nieuwe bed. Honden worden gedreven door instinct en vertrouwdheid. Ze houden van dingen die veilig en routinematig zijn. Verandering kan veel onzekerheid en stress veroorzaken.

Hieronder staan een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je hond zijn nieuwe slaapplek negeert.

Locatie

Als je een oude mand of een oud kussen vervangt door een nieuwe, kun je het nieuwe bed het beste op dezelfde plaats neerleggen. Je hond voelt zich duidelijk veilig op die plek, anders zou hij zijn oude bed niet hebben gebruikt.

Geur

Dit nieuwe bed ruikt niet naar zijn oude. Het ruikt niet naar hem, jou of zijn huis. Honden zullen nieuwe geuren onderzoeken, maar hebben de neiging om ze niet te vertrouwen in hun territorium.

Materiaal

Je hond is gewend geraakt aan het gevoel van zijn oude mand of kussen en het is comfortabel voor hem. Een nieuw bed zal anders aanvoelen. Net zoals onze bank een inkeping vormt op de plek waar we het vaakst zitten, zal het kussen van je hond na verloop van tijd een inkeping vormen. Nieuwe kussens hebben dat niet, waardoor je hond de nieuwe mand misschien minder comfortabel vindt.

Helaas kunnen honden ons niet vertellen wat ze niet bevalt aan hun nieuwe kussen, dus je kunt er alleen achterkomen door kleine dingen te veranderen. Er zijn 3 veelgebruikte methoden om een ​​hond kennis te laten maken met zijn nieuwe bed, elk gericht op een ander aspect van vertrouwdheid.

Methode 1: Leg de mand op een vertrouwde plek neer

Voor deze eerste methode vervang je eenvoudig de oude mand of het oude kussen door de nieuwe. Omdat je hond zijn huidige plekje fijn vindt, kun je erop vertrouwen dat het zich in een gebied bevindt waar je hond zich veilig voelt. Verwijder het oude bed en plaats het nieuwe bed op exact dezelfde plek.

Je hond zal waarschijnlijk wat tijd besteden aan het onderzoeken van het nieuwe kussen, omdat het anders ruikt, maar als je hond zich op zijn gemak voelt, zal hij zonder veel gedoe op zijn nieuwe kussen gaan liggen.

Je kunt het proces helpen door je hond te belonen met een traktatie als hij op zijn nieuwe kussen gaat liggen of zitten. Dit zorgt voor een positieve ervaring en zal ervoor zorgen dat hij naar het bed wil gaan omdat er leuke dingen gebeuren als hij erop ligt.

Methode 2: Zorg voor een vertrouwde geur

Bij deze methode wordt de geur van andere gezinsleden overgebracht naar het nieuwe bed. Honden voelen zich op hun gemak als ze hun roedel in de buurt kunnen ruiken, dus deze methode gebruikt dat natuurlijke instinct.

Je kunt het nieuwe kussen of de nieuwe mand een vertrouwde geur geven door er bijvoorbeeld een gebruikt dekbedovertrek in te leggen. Als de mand een vertrouwde geur heeft, zal je hond er sneller in gaan liggen.

Plaats het nieuwe kussen op dezelfde plek als het oude om alles verder zo normaal mogelijk te houden. Als je hond een puppy is en dit zijn eerste bed is, plaats het dan op de plek waar hij het vaakst gaat slapen.

Methode 3: Zorg voor een eigen geur

Net als bij methode 2 omvat deze techniek ook geuroverdracht, maar deze keer gebruik je de eigen geur van je hond. Sommige honden hechten meer waarde aan hun eigen vertrouwde geur, dan aan die van hun baasjes.

Leg een paar dagen voordat je van plan bent de manden te wisselen een laken of deken over de mand van je hond. De komende dagen zal hij zijn geur overbrengen op het laken wanneer hij op zijn bed ligt of zit.

Op de dag dat je het nieuwe kussen naar huis brengt, kun je deze neerleggen op de plek van het oude kussen. Als je hond de mogelijkheid heeft om beide slaapplekken te gebruiken, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn oude bed blijven gebruiken.

Leg het laken over het nieuwe bed en laat je hond het onderzoeken. Het laken is bekend omdat hij er de afgelopen dagen op heeft gelegen en het heeft de geur van je hond. Schuif het laken elke dag langzaam iets meer van het bed totdat je het helemaal kunt verwijderen.

In deze fase is je hond eraan gewend geraakt om in zijn nieuwe bed te slapen en zal het zijn geur hebben, dus hij zou niet veel verschil moeten merken.

Methode 4: volg het goede voorbeeld van een vriend

Deze methode is een beetje anders, maar kan werken voor honden die weerstand hebben geboden met de vorige 3 methoden.

Laat in dat geval een vriend met een hond die vriendelijk is naar je eigen hond langskomen. Laat de hond van je vriend of vriendin in de nieuwe mand liggen. Als je hond ziet dat zijn hondenvriend het nieuwe bed gebruikt en ruikt dat het de geur heeft van een vertrouwde hond, is hij misschien meer bereid om het te gebruiken.

Vreemd genoeg vinden honden een slaapplek vaak interessanter als een andere hond er ook interesse in heeft. Hier kun je dus heel gemakkelijk gebruik van maken.

Deze methode werkt ongeacht of uw hond zijn vriend het ziet gebruiken of gewoon de geur van zijn vriend herkent. Soms is geur alleen al voldoende om een ​​hond zich veilig te laten voelen.

Methode 5: Spelen en training

Gebruik speeltjes of lekkere kauwsnacks om een ​​positieve sfeer rond het bed te creëren. Als je hond moeite heeft om zijn nieuwe bed te accepteren, gebruik dan zijn speelgoed om hem kennis te laten maken met de nieuwe slaapplek.

Leg bijvoorbeeld de favoriete speeltjes van je hond in de nieuwe mand, zodat hij ernaartoe moet om het op te halen. Prijs hem hiervoor en beloon hem met een korte speelsessie. Als je hond gewoonlijk slaapt met een speeltje of knuffeldier in zijn mand, kun je deze ook in de nieuwe mand neerleggen.

Je kunt training ook gebruiken om je hond aan zijn nieuwe mand of kussen te laten wennen. Verberg bijvoorbeeld een paar traktaties in de mand, of leer je hond naar de plek te gaan met het commando ´plaats´. Zorg ervoor dat je training leuk en positief is, anders zal je hond de nieuwe slaapplek met iets negatiefs gaan verbinden.

Wat te doen als je hond nog steeds niet op zijn kussen wil liggen?

Als je hond na al deze tips nog steeds geen gebruik wil maken van zijn nieuwe mand of kussen, dan is er misschien iets dat de mand ongemakkelijk maakt voor je hond. Leer of kunstleer bijvoorbeeld kan koud aanvoelen voor honden met een dunne vacht, terwijl een zachte, fluffy stof andersom te warm aan kan voelen voor een hond die graag op een koel oppervlak ligt.

Bedenk wat er anders is aan de nieuwe mand, waardoor de mand ongemakkelijk kan zijn voor de hond. Zijn de randen bijvoorbeeld te hard of te hoog? Zakt je hond tever weg of is de mand juist te vlak of te hard?

Probeer een aantal dingen te veranderen en te spelen met dekens of extra kussens in de mand. Hopelijk vindt je hond de mand dan wel aantrekkelijk. Soms heeft de hond gewoon wat tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe slaapplek.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana