Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 21 januari 2020

Hondenbelasting in Nederland – Tabel 2021

hondenbelasting in Nederland

Hondenbelasting is een lastig onderwerp dat elk jaar meer en meer aandacht krijgt op sociale media en op verschillende nieuwswebsites.

Sommige mensen geloven dat de hondenbelasting een verouderde heffing is die onterecht wordt opgelegd aan hondenbezitters.

Anderen daarentegen beweren dat het een verstandige manier is om geld in te zamelen om te betalen voor apparatuur en diensten die de wijken en parken schoon en netjes houden. Hoe dan ook, een hondenbelasting is een controversieel onderwerp dat elk jaar opduikt wanneer het tijd is om de rekening te betalen.

Onlangs heb ik besloten om wat dieper op dit onderwerp in te gaan en mijn bevindingen samen te voegen in dit artikel voor iedereen die meer wil weten over hondenbelasting. Ik hoop dat het voor jou net zo nuttig zal zijn om te lezen als het voor mij interessant was om te onderzoeken en te schrijven.

Laten we beginnen …

De onduidelijke geschiedenis van hondenbelasting

Er wordt aangenomen dat de oorspronkelijke hondenbelasting dateert uit de 15e eeuw in Utrecht, waar deze aanvankelijk werd ingevoerd en betaald met zout.

De redenen voor de invoering van een hondenbelasting op dat moment zijn niet helemaal duidelijk, maar er bestaan wel een aantal ideeen over.

Sommige bronnen beweren dat het bedacht is als middel om hondsdolheid te bestrijden, wat destijds een ernstig gezondheidsrisico vormde. Anderen zijn van mening dat hondenbelasting deel uitmaakte van een wegenbelasting, omdat honden werden gebruikt voor het trekken van karren en wagens met benodigdheden in plaats van paarden die duurder waren, dus minder betaalbaar voor gewone mensen.

Nog een andere bron beweert dat de initiële hondenbelasting werd geheven als een middel om inkomsten te innen die arme burgers met een voedseltekort zouden helpen. Honden moeten eten en zouden dezelfde middelen gebruiken als minder gelukkige mensen op dat moment, waardoor er nog minder voedsel beschikbaar was voor consumptie.

Het is moeilijk om een ​​duidelijk antwoord te vinden over de oorzaak van de initiële hondenbelasting. Het is echter niet onmogelijk dat al deze drie dingen samen de behoefte aan wat uiteindelijk een hondenbelasting zou worden hebben gewekt.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de hondenbelasting, raad ik je ten zeerste aan een essay geschreven door Kelly Versteegden te lezen, gepubliceerd door de Universiteit van Tilburg – Geschiedenis van de Hondenbelasting.

De moderne hondenbelasting

Met de tijd verdwenen alle initiële redenen achter de hondenbelasting. Tijden veranderden en regeringen ook, maar de hondenbelasting in veel districten van Nederland staat nog net zo sterk als in de 15e eeuw.

Vanaf vandaag hebben 223 van de 355 gemeenten ervoor gekozen om hondenbelasting op te leggen aan hun burgers, tenminste aan degenen die een hond bezitten natuurlijk.

Waar gaat het geld van de hondenbelasting naartoe?

Kort gezegd, behoort de hondenbelasting tot de groep algemene belastingen. In tegenstelling tot bestemmingsbelasting die om een specifieke reden wordt geïnd, worden algemene belastingen geïnd om de algemene middelen van de gemeente te vullen.

Dit betekent op zijn beurt dat het geld dat via de hondenbelasting is ingezameld, waarschijnlijk zal worden gebruikt in projecten en ondernemingen die weinig of niets met honden te maken hebben.

Zoals later bleek, werd dit niet licht opgevat door sommige hondenbezitters.

Waarom hondenbelasting en geen kattenbelasting?

Een van hen, een inwoner van de gemeente Sittard-Geleen, diende een juridische klacht in en beweerde dat de hondenbelasting onterecht gericht is op de hondenbezitters.

Er is inderdaad geen enkel ander huisdier dat wordt onderworpen aan een vergelijkbare belasting als hondenbelasting. Dit kan echter op veel redelijke manieren worden verklaard. Geen ander huisdier is zo populair en wijd verspreid als honden. Katten vormen hierop de enige uitzondering, maar er is geen overtuigend bewijs dat katten de openbare ruimte net zoveel vervuilen als honden.

Niettemin, terug naar de klacht, welke twee jaar na het indienen van de oorspronkelijke klacht het Hooggerechtshof bereikte. Daar werd de klacht in een definitieve uitspraak afgewezen omdat de rechtbank het standpunt van de eiser niet deelde.

Hondenbelasting staat toch onder discussie

Vanwege het grote publieke belang en de toegenomen media-aandacht voor de zaak hebben sommige gemeenten echter besloten de hondenbelasting in hun regio af te schaffen, omdat deze niet langer geldig of nodig is.

Andere gemeenten verklaarden dat ze er werk van zullen maken om ervoor te zorgen dat ten minste een deel van het geld dat de hondenbelasting opbrengt zal worden gebruikt om hondengerelateerde kwesties te betalen.

Dingen zoals het aanleggen van hondenpaden, het onderhoud en schoonmaken van losloopgebieden en hondenparken, het financieren van hondenchips en het algemene dierenwelzijn en het bestrijden van blaf- en bijtincidenten bijvoorbeeld.

Uiteindelijk is het echter vrijwel onmogelijk om elke cent die wordt uitgegeven, en waar het aan wordt uitgegeven, bij te houden. Het enige dat we kunnen doen, is degenen vertrouwen die beweren dat het geld naar hondenkwesties gaat en niet aan iets anders wordt besteed.

Moet de hondenbelasting worden afgeschaft?

De zaak uit 2013 heeft er niet voor gezorgd dat hondenbelasting afgeschaft werd, maar het heeft wel wat verandering gebracht in de houding en perceptie ervan bij het grotere publiek.

Het gaf ook andere mensen de motivatie om opnieuw te proberen van de hondenbelasting  af te komen.

In de afgelopen jaren besloot Gary Yanover bijvoorbeeld een andere benadering te nemen om het systeem te verslaan.

Zijn idee was om de wetgeving te veranderen door een beroep te doen op de leden van de Tweede Kamer. Hij slaagde er ook in om meer dan 50.000 handtekeningen te verzamelen onder de petitie “afschaffing hondenbelasting”.

Helaas hebben zijn inspanningen ondanks de publieke steun geen resultaat gehad en wordt de  hondenbelasting in veel delen van Nederland nog steeds geind.

Hondenbelasting is ouderwets

Elk verhaal heeft echter altijd twee kanten. Voor sommige gemeenten, vooral de kleinere, kunnen de fondsen die via de hondenbelasting worden geïnd, het budget van de gemeente aanzienlijk verhogen.

In 2012 werd geschat dat de hondenbelasting 61 miljoen aan inkomsten voor alle gemeenten bedroeg, en dat is natuurlijk geen kinderachtig bedrag.

Op veel plaatsen vinden verhitte debatten plaats of de hondenbelasting moet worden afgeschaft of niet. Sommige mensen geloven dat het niet verstandig zou zijn om de hondenbelasting af te schaffen, omdat dit een aanzienlijke impact zou hebben op de inkomsten die elke gemeente maakt.

Anderen zijn van mening dat de belasting verouderd is en geen specifiek doel dient.

Van tijd tot tijd komen meer tegenstanders van een hondenbelasting op voor hun rechten en kiezen ervoor om de legitimiteit van een hondenbelasting aan te vechten voor de rechtbank.

In het verleden zijn er meerdere pogingen door burgers geweest om de hondenbelasting voor de rechtbank aan te vechten. De meesten van hen voerden aan dat hondenbelasting discriminerend is en indruist tegen het principe van gelijkheid omdat het alleen gericht is op hondenbezitters.

Is hondenbelasting verplicht?

Over het algemeen is hondenbelasting niets meer dan een vergoeding voor het voorrecht om een hond te bezitten die wordt betaald aan de gemeente waar je woont.

Daarom ben je in de gemeenten die de hondenbelasting heffen wettelijk verplicht om de hondenbelasting te betalen als je in het bezit bent van een of meer honden.

Door de manier waarop de wet is opgebouwd, is het echter aan elke afzonderlijke gemeente om te beslissen of ze de hondenbelasting willen heffen of niet.

Dit stelt de lokale overheden op hun beurt in staat om hun eigen interpretatie van de wet te creëren en om vrijstellingen en vooral de kosten voor het hebben van een hond te bepalen.

Dit betekent dat hondenbelasting niet door iedereen met een hond betaald hoeft te worden. Als je in een gemeente woont die geen hondenbelasting int, hoef je het natuurlijk ook niet te betalen.

Mogelijke vrijstellingen van een hondenbelasting

De lijst met vrijstellingen is niet lang en verschilt in verschillende gemeenten.

De volgende redenen kunnen een goede basis zijn om belastingvoordeel te ontvangen:

• De hond is een geleide- / dienst- / hulphond

• Het is een puppy en je bent niet van plan hem te houden

• De hond woont in een hondenasiel

• Als je inkomen erg laag is, kun je een vrijstelling vragen voor ÉÉN hond (sommige gemeenten)

Niet alle vrijstellingen zijn echter in alle gemeenten van toepassing. Als je niet zeker weet of je in aanmerking komt voor een vrijstelling, kun je het beste contact opnemen met het plaatselijke gemeentehuis voor meer informatie over de lokale hondenbelasting.

Hoeveel hondenbelasting moet je betalen?

Zoals eerder vermeld, berust de beslissing over het bedrag van de hondenbelasting uitsluitend op elke afzonderlijke gemeente. Dit betekent dat de kosten in verschillende delen van het land kunnen verschillen.

Terwijl ik het hele internet overging om een enkele bron te vinden die op een duidelijke manier alle kosten van de hondenbelasting in elke gemeente presenteert, besefte ik dat zoiets niet bestaat.

Omdat het een van die donkere en koude winterdagen was en ik weinig anders te doen had, besloot ik een paar van mijn vrije uren te gebruiken en de meest uitgebreide en actuele hondenbelastingtabel te maken.

De tabel met de bedragen voor hondenbelasting per gemeente vind je onder dit artikel.

Moet je hondenbelasting per maand of per jaar betalen?

Voor zover ik kon zien, heffen alle gemeenten jaarlijks de hondenbelasting. Daarom worden alle prijzen in de onderstaande tabel ook gepresenteerd in de vorm van jaarlijkse bedragen.

Het is echter mogelijk om een overeenkomst te sluiten met je gemeente en de hondenbelasting in kleinere termijnen te betalen.

Om dit te bereiken, moet je je wenden tot je gemeentehuis en vragen om de rekening in kleinere delen op te splitsen. De meeste verzoeken worden meestal geaccepteerd om mensen met een laag inkomen te helpen die moeite hebben om het hele bedrag in één keer te dekken.

Als je wilt weten of het mogelijk is om de belasting te splitsen in maandelijkse betalingen, kun je het beste de website van je lokale gemeente bezoeken, waar je alle contactgegevens van het gemeentehuis kunt vinden.

Vaak staat de informatie over de betaling van de hondenbelasting ook op je rekening, dus lees deze ook even goed door.

In ons geval was even bellen naar Hefpunt Groningen (Noordelijk Belastingkantoor) het enige dat nodig was om de rekening in termijnen te kunnen betalen.

Wanneer moet je hondenbelasting aanvragen?

Meestal heb je 14 dagen vanaf de dag dat je een hond hebt gekocht om dit aan je gemeente te melden. Je kunt dat doen via de telefoon, je kunt de officiële website van de gemeente gebruiken, maar je kunt ook het gemeentehuis bezoeken.

Hondenbelasting en verhuizen

Als je je in een situatie bevindt waarin je van de ene gemeente naar de andere bent verhuisd, moet je dit melden bij de nieuwe gemeente om een ​​nieuwe schatting van de hondenbelasting te ontvangen.

Je moet dit zo snel mogelijk doen om onnodige misverstanden en mogelijke boetes te voorkomen.

Als je de hondenbelasting vooraf hebt betaald in de gemeente waar je weggaat, krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Je hoeft alleen de betaling te dekken voor de tijd dat je binnen de oorspronkelijke gemeente woonde.

In dat geval hoef je alleen maar contact op te nemen met de nieuwe gemeente om hen te laten weten dat je je adres hebt gewijzigd. Ze moeten je vorige gemeente automatisch op de hoogte brengen om de terugbetalingsprocedure te starten.

Hondenbelasting controle

Elke individuele gemeente kan op elk moment een controle uitvoeren om te zien of alle honden binnen de gemeente zijn geregistreerd en of iedereen met een of meerdere honden de belasting betaald.

Zo’n controle bestaat meestal uit een huis-aan-huismethode waarbij inspecteurs controleren of er een hond geregistreerd is onder elk adres en of de hondenbelasting wordt betaald voor die hond.

Wat gebeurt er als je de hondenbelasting niet betaald?

Volgens de wet moet je de belasting betalen als je in een gemeente woont die hondenbelasting heft. Als je besluit het niet te betalen, kun je een boete krijgen.

Wat is de boete voor het niet betalen van de hondenbelasting?

Net als de verschillende tarieven voor hondenbelasting verschillen boetes ook in hoogte op basis van de verschillende districten.

Als je de hondenbelasting niet betaalt of het formulier niet op tijd invult, kun je verwachten dat je een boete krijgt van 50% van de hondenbelasting bovenop het oorspronkelijke bedrag.

Als door de autoriteiten wordt geconcludeerd dat je opzettelijk de hondenbelasting over een langere periode hebt vermeden, moet je deze belasting met terugwerkende kracht betalen.

Nogmaals, voor meer informatie over de hoogte van de boete voor het niet betalen van de hondenbelasting, verwijzen wij je naar de officiële website van je gemeente.

Verklaring voor data in de tabel

* 1st (eerste hond) € 68.52 – Bedrag 2021 per jaar (-2.16 verschil met vorig jaar)  / 2nd (tweede hond) € 99.12 (-3 )  / 3rd € 124.92 (derde hond) (-3.84)


* De gemeenten met * hebben nog geen updates voor 2021 beschikbaar gesteld.


GemeentenTarief
Aa en HunzeGeen hondenbelasting
Aalsmeer1st  € 83.51(+3.83)  / 2nd  € 100.93(+4.63)  / 3rd € 100.93 (+4.63)
Aalten1st  € 65.00 (+1.5)  / 2nd  € 65.00 (+1.5)  / 3rd € 65.00 (+1.5)
AchtkarspelenGeen hondenbelasting
Alblasserdam1st  € 85.20 (+0)  / 2nd  € 85.20 (+0)  / 3rd € 85.20 (+0)
AlbrandswaardGeen hondenbelasting
AlkmaarGeen hondenbelasting
AlmeloGeen hondenbelasting
AlmereGeen hondenbelasting
Alphen aan den Rijn1st  € 60.96 (+0.96)  / 2nd  € 92.04 (+1.44)  / 3rd € 152.52 (+2.4)
Alphen-ChaamGeen hondenbelasting
AltenaGeen hondenbelasting
AmelandGeen hondenbelasting
Amersfoort1st  € 93.36 (+3.6)  / 2nd  € 93.36 (+3.6)  / 3rd € 93.36 (+3.6)
AmstelveenGeen hondenbelasting
AmsterdamGeen hondenbelasting
Apeldoorn1st  € 75.21 (+1.26)  / 2nd  € 105.97 (+1.77)  / 3rd € 105.97 (+1.77)
AppingedamGeen hondenbelasting
ArnhemGeen hondenbelasting
AssenGeen hondenbelasting
Asten1st  € 74.64 (+0)  / 2nd  € 95.76 (+0)  / 3rd € 127.08 (+0)
Baarle-NassauGeen hondenbelasting
Baarn 1st  € 58.25 (+1.73)  / 2nd  € 116.55 (+3.39)  / 3rd € 116.55 (+3.39)
Barendrecht1st  € 105.90 (+1.6)  / 2nd  € 145.50 (+2.2)  / 3rd € 161.80 (+2.5)
Barneveld1st  € 52.00 (+8.7)  / 2nd  € 72.00 (+11.65)  / 3rd € 89.00 (+14.7)
Beek1st  € 71.00 (+1.00)  / 2nd  € 71.00 (+1.00)  / 3rd € 71.00 (+1.00)
BeekdaelenGeen hondenbelasting
BeemsterGeen hondenbelasting
Beesel1st  € 40.00 (+0)  / 2nd  € 55.00 (+0)  / 3rd € 60.00 (+0)
Berg en DalGeen hondenbelasting
BergeijkGeen hondenbelasting
Bergen (Limburg.)Geen hondenbelasting
Bergen (Noord Holland.)Geen hondenbelasting
Bergen op Zoombesluit tot intrekking per 2021 wordt in januari 2021 genomen.
BerkellandGeen hondenbelasting
BernhezeGeen hondenbelasting
BestGeen hondenbelasting
Beuningen 1st  € 87.30 (+1.3)  / 2nd  € 150.00 (+2)  / 3rd € 177.00 (+3)
Beverwijk1st  € 73.20 (+0)  / 2nd  € 102.60 (+0)  / 3rd € 102.60 (+0)
het BildtGeen hondenbelasting
BinnenmaasGeen Informatie
BladelGeen hondenbelasting
BlaricumGeen hondenbelasting
BloemendaalGeen hondenbelasting
Bodegraven-ReeuwijkGeen hondenbelasting
BoekelGeen hondenbelasting
BonaireGeen Informatie
Borger-OdoornGeen hondenbelasting
BorneGeen hondenbelasting
Borsele1st  € 57.60 (+1.2)  / 2nd  € 85.20(+1.2)  / 3rd € 85.20 (+1.2)
BoxmeerGeen hondenbelasting
BoxtelGeen hondenbelasting
BredaGeen hondenbelasting
Brielle1st  € 91.00 (+1.25)  / 2nd  € 137.75(+1.90)  / 3rd € 137.75 (+1.90)
BronckhorstGeen hondenbelasting
BrummenGeen hondenbelasting
Brunssum1st  € 77.76 (+0)  / 2nd  € 155.52 (+0)  / 3rd € 311.16 (+0)
BunnikGeen hondenbelasting
BunschotenGeen hondenbelasting
Buren1st  € 52.00 (-5.75)  / 2nd  € 52.00 (-5.75)  / 3rd € 52.00 (-5.75)
Capelle aan den IjsselGeen hondenbelasting
CastricumGeen hondenbelasting
CoevordenGeen hondenbelasting
CranendonckGeen hondenbelasting
CuijkGeen hondenbelasting
Culemborg1st  € 56.95 (+0.80)  / 2nd  € 87.35(+0.80)  / 3rd € 87.35 (+0.80)
Dalfsen1st  € 51.40 (+0.80)  / 2nd  € 67.55 (+1.05)  / 3rd € 67.55 (+1.05)
DantumadeelGeen hondenbelasting
De Bilt1st  € 104.40 (+1.8)  / 2nd  € 208.80 (+3.6)  / 3rd € 208.80 (+2.6)
De Fryske MarrenGeen hondenbelasting
De Ronde Venen 1st  € 65.00 (+2.1)  / 2nd  € 65.00 (+2.1)  / 3rd € 65.00 (+2.1)
De WoldenGeen hondenbelasting
DelftGeen hondenbelasting
Den Haag (‘s-Gravenhage)1st  € 128.76(+3)  / 2nd  € 201.72(+4.68)  / 3rd € 255.84 (+6)
Den HelderGeen hondenbelasting
Deurne *1st  € 55.31(+1.3)  / 2nd  € 55.31(+1.3)  / 3rd € 55.31 (+1.3)
DeventerGeen hondenbelasting
DiemenGeen hondenbelasting
DinkellandGeen hondenbelasting
Doesburg1st  € 50.00(+0.65)  / 2nd  € 74.60(+0.95)  / 3rd € 112.25 (+1.45)
Doetinchem 1st  € 26.16(+0.48)  / 2nd  € 39.24(+0.72)  / 3rd € 52.32 (+0.96)
DongenGeen hondenbelasting
Dordrecht1st  € 48.96(-10.92)  / 2nd  € 107.88(-0)  / 3rd € 154.20 (-0)
DrechterlandGeen hondenbelasting
DrimmelenGeen hondenbelasting
DrontenGeen hondenbelasting
Druten 1st  € 87.96(+1.32)  / 2nd  € 121.32(+1.8)  / 3rd € 121.32 (+1.8)
Duiven1st  € 66.53(+1.05)  / 2nd  € 122.71(+1.93)  / 3rd € 178.89 (+2.82)
Echt-Susteren1st  € 44.40(+0.6)  / 2nd  € 66.00(+0.6)  / 3rd € 66.00 (+0.6)
Edam-Volendam1st  € 81.15(+1.2)  / 2nd  € 81.15(+1.2)  / 3rd € 81.15 (+1.2)
Ede1st  € 36.00(+0.84)  / 2nd  € 53.40(+1.2)  / 3rd € 53.40 (+1.2)
Eemnes1st  € 91.66(+1.79)  / 2nd  € 91.66(+1.79)  / 3rd € 91.66 (+1.79)
EerselGeen hondenbelasting
Eijsden-Margraten1st  € 80.00(+10)  / 2nd  € 85.00(+10)  / 3rd € 90.00 (+10)
Eindhoven1st  € 82.00(+1)  / 2nd  € 164.00(+4)  / 3rd € 164.00 (+4)
ElburgGeen hondenbelasting
EmmenGeen hondenbelasting
EnkhuizenGeen hondenbelasting
Enschede1st  € 88.08(+1.2)  / 2nd  € 88.08(+1.2)  / 3rd € 88.08 (+1.2)
EpeGeen hondenbelasting
ErmeloGeen hondenbelasting
Etten-Leur1st  € 57.36(+0.96)  / 2nd  € 143.28(+2.16)  / 3rd € 143.28 (+2.16)
Geertruidenberg1st  € 48.60(+0.72)  / 2nd  € 149.40(+2.16)  / 3rd € 149.40 (+2.16)
Geldrop-Mierlo 1st  € 51.72(+1.92)  / 2nd  € 51.72(+1.92)  / 3rd € 51.72 (+1.92)
Gemert-Bakel1st  € 60.25(+0.85)  / 2nd  € 60.25(+0.85)  / 3rd € 60.25 (+0.85)
Gennep1st  € 58.08(+1.20)  / 2nd  € 81.72(+1.68)  / 3rd € 81.72 (+1.68)
Gilze en Rijen1st  € 52.68(+1.08)  / 2nd  € 105.36(+2.16)  / 3rd € 158.04 (+3.24)
Goeree-Overflakkee1st  € 76.00(+1)  / 2nd  € 144.00(+1)  / 3rd € 144.00 (+1)
GoesGeen hondenbelasting
Goirle1st  € 38.76(-0.6)  / 2nd  € 38.76(-0.6)  / 3rd € 38.76 (-0.6)
Gooise MerenGeen hondenbelasting
Gorinchem1st  € 81.00(+1)  / 2nd  € 81.00(+1)  / 3rd € 81.00 (+1)
Gouda 1st  € 79.15(+2.45)  / 2nd  € 97.20(+3.05)  / 3rd € 97.20 (+3.05)
GroningenGeen hondenbelasting
Gulpen-WittemGeen hondenbelasting
Haaksbergen1st  € 71.52(+1.08)  / 2nd  € 101.88(+1.44)  / 3rd € 168.36 (+2.52)
HaarenGeen hondenbelasting
Haarlem1st  € 96.12(+1.32)  / 2nd  € 162.60(+2.28) / 3rd € 294.36 (+4.08)
Haarlemmermeer1st  € 85.56(+1.26)  / 2nd  € 85.56(+1.26)  / 3rd € 85.56 (+1.26)
HalderbergeGeen hondenbelasting
Hardenberg1st  € 41.50(-3.5)  / 2nd  € 67.00(-5.5)  / 3rd € 67.00 (-5.5)
Harderwijk1st  € 62.75(+0.95)  / 2nd  € 62.75(+0.95)  / 3rd € 62.75 (+0.95)
Hardinxveld-Giessendam1st  € 74.57(+0.96)  / 2nd  € 107.13(+1.37)  / 3rd € 130.42 (+1.67)
HarlingenGeen hondenbelasting
HattemGeen hondenbelasting
Heemskerk1st  € 92.40(+1.80)  / 2nd  € 92.40(+1.80)  / 3rd € 92.40 (+1.80)
HeemstedeGeen hondenbelasting
HeerdeGeen hondenbelasting
HeerenveenGeen hondenbelasting
HeerhugowaardGeen hondenbelasting
Heerlen1st  € 85.10(+0)  / 2nd  € 229.10(+0)  / 3rd € 456.50 (+0)
Heeze-LeendeGeen hondenbelasting
HeilooGeen hondenbelasting
HellendoornGeen hondenbelasting
Hellevoetsluis1st  € 65.60(+0.95)  / 2nd  € 92.40(+1.35)  / 3rd € 122.60 (+1.80)
Helmond1st  € 63.24(+0.24)  / 2nd  € 126.48(+0.48)  / 3rd € 126.48 (+0.48)
Hendrik-Ido-Ambacht1st  € 126.96(+1.68)  / 2nd  € 208.44(+2.88)  / 3rd € 208.44 (+2.88)
Hengelo1st  € 84.48(+2.52)  / 2nd  € 139.56(+4.2)  / 3rd € 194.64 (+5.88)
‘s-Hertogenbosch1st  € 88.92(+1.08)  / 2nd  € 133.68(+1.68)  / 3rd € 178.92 (+2.28)
Het HogelandGeen hondenbelasting
Heumen1st  € 92.15(+1.35)  / 2nd  € 92.15(+1.35)  / 3rd € 92.15 (+1.35)
Heusden 1st  € 59.40(+0)  / 2nd  € 87.12(+0)  / 3rd € 104.76 (+0)
HillegomGeen hondenbelasting
HilvarenbeekGeen hondenbelasting
Hilversum1st  € 109.20(+1.92)  / 2nd  € 183.12(+3.24)  / 3rd € 251.04 (+4.32)
Hoeksche Waard1st  € 88.40(+1.4)  / 2nd  € 156.45(+2.45)  / 3rd € 156.45 (+2.45)
Hof van TwenteGeen hondenbelasting
Hollands KroonGeen hondenbelasting
HoogeveenGeen hondenbelasting
Hoorn1st  € 58.35(-13.58)  / 2nd  € 89.04(-20.72)  / 3rd € 116.17 (-27.70)
Horst aan de MaasGeen hondenbelasting
Houten1st  € 55.69(+0.88)  / 2nd  € 79.09(+1.25)  / 3rd € 79.09(+1.25)
HuizenGeen hondenbelasting
Hulst1st  € 69.70(+1.4)  / 2nd  € 69.70(+1.4)  / 3rd € 69.70 (+1.4)
IJsselstein 1st  € 25.45(-22.07)  / 2nd  € 50.50(-43.82)  / 3rd € 50.50 (-43.82)
Kaag en BraassemGeen hondenbelasting
Kampen1st  € 86.88(+0)  / 2nd  € 86.88(+0)  / 3rd € 86.88 (+0)
Kapelle Geen hondenbelasting
Katwijk 1st  € 119.00(+4.52)  / 2nd  € 119.00(+4.52)  / 3rd € 119.00 (+4.52)
Kerkrade1st  € 72.00(+0)  / 2nd  € 109.00(+0)  / 3rd € 144.00 (+0)
KoggenlandGeen hondenbelasting
Krimpen aan den IJsselGeen hondenbelasting
KrimpenerwaardGeen hondenbelasting
LaarbeekGeen hondenbelasting
LanderdGeen hondenbelasting
Landgraaf1st  € 76.10(+1.2)  / 2nd  € 159.20(+2.5)  / 3rd € 284.20 (+4.5)
LandsmeerGeen hondenbelasting
Langedijk Geen hondenbelasting
Lansingerland 1st  € 84.10(+1.32)  / 2nd  € 117.81(+1.86)  / 3rd € 117.81 (+1.86)
Laren 1st  € 95.79(+0)  / 2nd  € 95.79(+0)  / 3rd € 95.79 (+0)
Leeuwarden1st  € 73.58(+1.08)  / 2nd  € 110.37(+1.62)  / 3rd € 147.16 (+2.16)
LeidenGeen hondenbelasting
LeiderdorpGeen hondenbelasting
Leidschendam-Voorburg1st  € 97.56(+2.64)  / 2nd  € 202.2(+5.4)  / 3rd € 261.72 (+6.96)
Lelystad1st  € 46.56(-46.44)  / 2nd  € 46.56(-46.44)  / 3rd € 46.56 (-46.44)
Leudal1st  € 48.00(+0)  / 2nd  € 72.00(+0)  / 3rd € 72.00 (+0)
LeusdenGeen hondenbelasting
Lingewaard1st  € 59.16(+0.84)  / 2nd  € 59.16(+0.84)  / 3rd € 59.16 (+0.84)
Lisse1st  € 87.60(+0.96)  / 2nd  € 136.20(+1.44)  / 3rd € 136.20 (+1.44)
LochemGeen hondenbelasting
Loon op Zand1st  € 46.32(+1.12)  / 2nd  € 69.24(+1.99)  / 3rd € 69.24 (+1.99)
Lopik1st  € 60.00(+0.9)  / 2nd  € 75.00(+1.23)  / 3rd € 89.95 (+1.31)
Losser *1st  € 54.36(-24.48)  / 2nd  € 81.60(-36.84)  / 3rd € 108.96 (-174.24)
Maasdriel1st  € 38.31(+0.67)  / 2nd  € 38.31(+0.67)  / 3rd € 38.31 (+0.67)
Maasgouw1st  € 50.00(+0)  / 2nd  € 75.00(+0)  / 3rd € 100.00 (+0)
MaassluisGeen hondenbelasting
Maastricht1st  € 93.73(+1.34)  / 2nd  € 135.06(+1.93)  / 3rd € 163.24 (+2.33)
Medemblik1st  € 57.22(+7.72)  / 2nd  € 114.33(+15.43)  / 3rd € 181.95 (+24.55)
Meerssen1st  € 60.00(+0)  / 2nd  € 60.00(+0)  / 3rd € 60.00 (+0)
MeierijstadGeen hondenbelasting
MeppelGeen hondenbelasting
Middelburg 1st  € 83.35(+1.27)  / 2nd  € 166.70(+2.55) 
Midden-DelflandGeen hondenbelasting
Midden-DrentheGeen hondenbelasting
Midden-GroningenGeen hondenbelasting
Mill en Sint HubertGeen hondenbelasting
MoerdijkGeen hondenbelasting
MolenlandenGeen hondenbelasting
Montferland1st  € 68.31(+0.94)  / 2nd  € 98.09(+1.33)  / 3rd € 98.09 (+1.33)
MontfoortGeen hondenbelasting
Mook en Middelaar 1st  € 57.48(+1.92)  / 2nd  € 82.68(+2.76)  / 3rd € 82.68 (+2.76)
Neder-Betuwe1st  € 74.20(+1.24)  / 2nd  € 99.70(+1.67)  / 3rd € 124.09 (+2.07)
Nederweert 1st  € 25.00(+0)  / 2nd  € 25.00(+0)  / 3rd € 25.00 (+0)
NieuwegeinGeen hondenbelasting
NieuwkoopGeen hondenbelasting
Nijkerk1st  € 44.80(+0.6)  / 2nd  € 79.00(+1.1)  / 3rd € 79.00 (+1.1)
Nijmegen 1st  € 122.28(+2.20)  / 2nd  € 183.60(+3.3)  / 3rd € 183.60 (+3.3)
Nissewaard1st  € 76.29(-14.07)  / 2nd  € 200.71(+3.61)  / 3rd € 200.71 (+3.61)
Noardeast-FryslanGeen hondenbelasting
Noord-Beveland 1st  € 45.00(+0)  / 2nd  € 50.00(+0)  / 3rd € 60.00 (+0)
NoordenveldGeen hondenbelasting
NoordoostpolderGeen hondenbelasting
Noordwijk1st  € 118.44(+2.04)  / 2nd  € 176.04(+3)  / 3rd € 230.52 (+3.84)
Nuenen c.a.Geen hondenbelasting
NunspeetGeen hondenbelasting
Oegstgeest1st  € 101.28(+4.32)  / 2nd  € 127.56(+5.52)  / 3rd € 153.72 (+6.6)
OirschotGeen hondenbelasting
OisterwijkGeen hondenbelasting (vanaf 1 Jan 2021)
OldambtGeen hondenbelasting
OldebroekGeen hondenbelasting
Oldenzaal1st  € 51.47(-25.57)  / 2nd  € 76.97(-38.23)  / 3rd € 96.05 (-47.71)
Olst-WijheGeen hondenbelasting
OmmenGeen hondenbelasting
Oost Gelre 1st  € 56.02(+1.1)  / 2nd  € 86.93(+1.7)  / 3rd € 86.93 (+1.7)
Oosterhout *1st  € 34.08(+0)  / 2nd  € 68.16(-0.02)  / 3rd € 68.16 (-0.02)
OoststellingwerfGeen hondenbelasting
Oostzaan1st  € 45.65(+0.65)  / 2nd  € 45.65(+0.65)  / 3rd € 45.65 (+0.65)
Opmeer *1st  € 35.80(+1.1)  / 2nd  € 67.35(+2.1)  / 3rd € 84.05
OpsterlandGeen hondenbelasting
Oss1st  € 55.80(+0)  / 2nd  € 69.72(+0)  / 3rd € 86.88 (+0)
Oude IJsselstreekGeen hondenbelasting
Ouder-Amstel 1st  € 77.39(+2.38)  / 2nd  € 77.39(+2.38)  / 3rd € 77.39 (+2.38)
OudewaterGeen hondenbelasting
Overbetuwe1st  € 34.50(+7.02) – € 69.00(+14.04) / 2nd  € 51.75(+10.53) – € 103.50(+21.06)  / 3rd € 69.00 (+14.04) – € 138.00 (+28.08) **
PapendrechtGeen hondenbelasting
Peel en MaasGeen hondenbelasting
Pekela1st  € 66.20(+2.55)  / 2nd  € 88.25(+3.4)  / 3rd € 109.80 (+4.25)
Pijnacker-Nootdorp1st  € 42.12(-24.96)  / 2nd  € 66.72(-24.6)  / 3rd € 95.40 (-24.24)
Purmerend1st  € 79.20(+3.72)  / 2nd  € 79.20(+3.72)  / 3rd € 79.20 (+3.72)
PuttenGeen hondenbelasting
RaalteGeen hondenbelasting
ReimerswaalGeen hondenbelasting
Renkum1st  € 68.80(+1.6)  / 2nd  € 114.80(+2.7)  / 3rd € 160.90 (+3.9)
RenswoudeGeen hondenbelasting
Reusel-De MierdenGeen hondenbelasting
Rheden 1st  € 63.84(+5.76)  / 2nd  € 73.68(+6.72)  / 3rd € 83.28 (+7.44)
Rhenen1st  € 84.00(+2)  / 2nd  € 150.00(+0)  / 3rd € 170.00 (+5)
RidderkerkGeen hondenbelasting
Rijssen-Holtenst  € 38.00(-0)  / 2nd  € 56.00(+0)  / 3rd € 56.00 (+0)
RijswijkGeen hondenbelasting
Roerdalen1st  € 46.00(+0)  / 2nd  € 59.00(+0)  / 3rd € 69.00 (+0)
Roermond1st  € 83.55(+2)  / 2nd  € 113.20(+2.65)  / 3rd € 141.80 (+3.35)
RoosendaalGeen hondenbelasting
RotterdamGeen hondenbelasting
RozendaalGeen hondenbelasting
RucphenGeen hondenbelasting
SabaGeen hondenbelasting
SchagenGeen hondenbelasting
Scherpenzeel1st  € 70.20(+1.17)  / 2nd  € 117.74(+1.97)  / 3rd € 117.74 (+1.97)
Schiedam1st  € 75.00(-9.22)  / 2nd  € 75.00(-9.22)  / 3rd € 75.00 (-9.22)
SchiermonnikoogGeen hondenbelasting
Schouwen-DuivelandGeen hondenbelasting (vanaf 1 Jan 2021)
Simpelveld1st  € 67.80(+0.84)  / 2nd  € 82.80(+1.2)  / 3rd € 82.80 (+1.2)
Sint AnthonisGeen hondenbelasting
Sint EustatiusGeen hondenbelasting
Sint-MichielsgestelGeen hondenbelasting
Sittard-Geleen1st  € 91.80(+2.35)  / 2nd  € 123.00(+3.15)  / 3rd € 154.20 (+3.95)
Sliedrecht1st  € 73.08(+1.2)  / 2nd  € 122.64(+2.04)  / 3rd € 196.18 (+3.34)
Sluis1st  € 62.90(+1.1)  / 2nd  € 116.65(+2.05)  / 3rd € 116.65 (+2.05)
Smallingerland1st  € 70.00(+4)  / 2nd  € 101.00(+6)  / 3rd € 101.00 (+6)
Soest1st  € 79.00(+2)  / 2nd  € 116.50(+2)  / 3rd € 116.50 (+2)
Someren1st  € 62.00(+1)  / 2nd  € 93.00(+2)  / 3rd € 93.00 (+2)
Son en BreugelGeen hondenbelasting
StadskanaalGeen hondenbelasting
Staphorst1st  € 46.00(+1)  / 2nd  € 92.00(+2)  / 3rd € 92.00 (+2)
Stede Broec1st  € 61.80(+1.2)  / 2nd  € 118.80(+1.8)  / 3rd € 150.00 (+2.4)
SteenbergenGeen hondenbelasting (vanaf 1 Jan 2021)
Steenwijkerland1st  € 51.12(+1.87)  / 2nd  € 51.12(+1.87)  / 3rd € 51.12 (+1.87)
Stein1st  € 90.20(+1.75)  / 2nd  € 90.20(+1.75)  / 3rd € 90.20 (+1.75)
Stichtse Vecht1st  € 67.75(+0.55)  / 2nd  € 90.15(+0.7)  / 3rd € 90.15 (+0.7)
Sudwest-FryslanGeen hondenbelasting
Terneuzen1st  € 73.00(+1)  / 2nd  € 165.00(+3)  / 3rd € 165.00 (+3)
TerschellingGeen hondenbelasting
TexelGeen hondenbelasting
TeylingenGeen hondenbelasting
Tholen1st  € 73.50(+0)  / 2nd  € 73.50  / 3rd € 73.50
Tiel1st  € 80.48(+1.35)  / 2nd  € 85.12(+1.42)  / 3rd € 85.12 (+1.42)
TietjerksteradeelGeen hondenbelasting
Tilburg 1st  € 109.40(+0.47)  / 2nd  € 155.15(+0.66)  / 3rd € 184.31 (+0.78)
TubbergenGeen hondenbelasting
TwenterandGeen hondenbelasting
TynaarloGeen hondenbelasting
UdenGeen hondenbelasting
UitgeestGeen hondenbelasting
Uithoorn *1st  € 88.50(+1.4)  / 2nd  € 88.50(+1.4)  / 3rd € 88.50 (+1.4)
Urk1st  € 80.00(+1.  / 2nd  € 117.00(+2)  / 3rd € 117.00 (+2)
Utrecht1st  € 83.41(+3.97)  / 2nd  € 79.44(+0)  / 3rd € 79.44(+0)
Utrechtse Heuvelrug1st  € 90.19(+1.13)  / 2nd  € 149.14(+1.87)  / 3rd € 201.32 (+2.52)
Vaals1st  € 39.00(+0)  / 2nd  € 39.00(+0)  / 3rd € 39.00 (+0)
Valkenburg de Geul1st  € 54.00(+1)  / 2nd  € 89.00(+1)  / 3rd € 178.00 (+2)
ValkenswaardGeen hondenbelasting
VeendamGeen hondenbelasting
Veenendaal1st  € 89.40(+1.32)  / 2nd  € 130.56(+1.92)  / 3rd € 130.56 (+1.92)
Veere1st  € 69.60(+1.36)  / 2nd  € 122.25(+2.4) 
Veldhoven1st  € 89.12(+4.94)  / 2nd  € 89.12(+4.94)  / 3rd € 89.12 (+4.94)
Velsen1st  € 92.76(+6.34)  / 2nd  € 117.45(+8.03)  / 3rd € 131.94 (+9.02)
Venlo1st  € 74.78(-10.68)  / 2nd  € 112.25(-16.03)  / 3rd € 112.25 (-16.03)
VenrayGeen hondenbelasting
VijfheerenlandenGeen Informatie
Vlaardingen1st  € 76.25(+1.1)  / 2nd  € 152.50(+2.2)  / 3rd € 152.50 (+2.2)
Vlieland * 1st  € 78.26(+3.73)  / 2nd  € 121.46(+5.78)  / 3rd € 121.46 (+5.78)
Vlissingen1st  € 93.00(+1.38)  / 2nd  € 186.00(+2.75) 
Voerendaal1st  € 53.76(+0)  / 2nd  € 66.12(+0)  / 3rd € 78.60 (+0)
Voorschoten 1st  € 86.64(+1.2)  / 2nd  € 130.32(+1.8)  / 3rd € 171.84 (+2.4)
VoorstGeen hondenbelasting
VughtGeen hondenbelasting
WaadhoekeGeen hondenbelasting
WaalreGeen hondenbelasting
Waalwijk 1st  € 51.35(+4.7)  / 2nd  € 74.40(+3.55)  / 3rd € 74.40 (+3.55)
WaddinxveenGeen hondenbelasting
Wageningen1st  € 93.00(+1)  / 2nd  € 157.00(+3)  / 3rd € 214.00 (+4)
Wassenaar * 1st  € 86.64(+1.2)  / 2nd  € 130.32(+1.8)  / 3rd € 171.84 (+2.4)
Waterland 1st  € 56.40(+1.2)  / 2nd  € 77.40(+1.4)  / 3rd € 97.80 (+1.8)
Weert1st  € 85.80(+2.4)  / 2nd  € 118.20(+3)  / 3rd € 194.40 (+4.8)
WeespGeen hondenbelasting
West BetuweGeen hondenbelasting
West Maas en Waal1st  € 36.00(+17.41)  / 2nd  € 72.00(+34.81)  / 3rd € 72.00 (+34.81)
WesterkwartierGeen hondenbelasting
WesterveldGeen Informatie
Westervoort 1st  € 78.56(+1.39)  / 2nd  € 113.05(+2)  / 3rd € 231.96 (+4.10)
WesterwoldeGeen hondenbelasting
WestlandGeen hondenbelasting
WeststellingwerfGeen hondenbelasting
Westvoorne1st  € 65.02(+1.15)  / 2nd  € 129.97(+2.3)  / 3rd € 129.97 (+2.3)
WierdenGeen hondenbelasting
Wijchen1st  € 78.95(+3.25)  / 2nd  € 145.10(+6)  / 3rd € 145.10 (+6)
Wijdemeren1st  € 86.28(+5.25)  / 2nd  € 108.60(+6.64)  / 3rd € 108.60 (+6.64)
Wijk bij Duurstede1st  € 67.60(+1)  / 2nd  € 111.25(+1.65)  / 3rd € 111.25 (+1.65)
WinterswijkGeen hondenbelasting
Woensdrecht1st  € 37.50(+0)  / 2nd  € 65.00(+0)  / 3rd € 65.00 (+0)
Woerden1st  € 30.84(-6)  / 2nd  € 36.00(-9)  / 3rd € 36.00 (-9)
Wormerland1st  € 83.00(+1.3)  / 2nd  € 110.00(+1.75)  / 3rd € 53.10 (+0)
Woudenberg1st  € 72.52(+1.42)  / 2nd  € 72.52(+1.42)  / 3rd € 72.52 (+1.42)
Zaanstad1st  € 74.70(+1.10)  / 2nd  € 122.35(+1.81)  / 3rd € 122.35 (+1.81)
Zaltbommel1st  € 49.92(+0.74)  / 2nd  € 66.27(+0.98)  / 3rd € 82.82 (+1.22)
ZandvoortGeen hondenbelasting
ZeewoldeGeen hondenbelasting
ZeistGeen hondenbelasting
Zevenaar1st  € 68.10(+1.14)  / 2nd  € 136.20(+2.28)  / 3rd € 136.20 (+2.28)
Zoetermeer1st  € 65.69(+0.78)  / 2nd  € 98.08(+1.16)  / 3rd € 130.80 (+1.55)
ZoeterwoudeGeen hondenbelasting
ZuidplasGeen hondenbelasting
Zundert1st  € 32.21(+0.32)  / 2nd  € 32.21(+0.32)  / 3rd € 32.21 (+0.32)
Zutphen 1st  € 94.80(+4)  / 2nd  € 146.40(+2.4)  / 3rd € 165.00 (+3)
Zwartewaterland 1st  € 64.00(+1.15)  / 2nd  € 101.00(+1.5)  / 3rd € 111.50 (+1.6)
Zwijndrecht 1st  € 69.48(+0.96)  / 2nd  € 100.56(+1.44)  / 3rd € 126.72 (+1.8)
ZwolleGeen hondenbelasting

Auteur: Tom Marr
Illustraties gemaakt door: Antonia Oana, bekijk haar creaties op haar website!