Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 05 december 2019

Hypoallergene honden: bestaan ze wel?

man heeft een allergie voor hondenhaar

Je hebt een allergie voor honden maar je wil toch heel graag een gezellige viervoeter in huis. Geen probleem. Een lange lijst van zogenaamde allergievrije of hypoallergene honden duikt op als je ernaar zoekt, maar de meest populaire honden voor mensen met een allergie zijn de poedel en de labradoodle.

Deze honden zouden minder, of zelfs helemaal geen allergenen verspreiden in je huis. Ideaal, maar is het ook echt zo? Verschillende onderzoekers vroegen zich hetzelfde af en de resultaten van hun onderzoeken bleken minder positief dan je zou hopen.

Vacht en huid van hypoallergene honden

Bij een onderzoek van de Universiteit Utrecht keken onderzoekers naar allergenen in de vacht en huid van bekende ‘hypoallergene’ honden zoals de Labradoodle, Poedel, Spaanse Waterhond en Airedale Terrier.

De allergenen in de vachten van deze allergievrije honden vergeleken ze vervolgens met die van de Labrador Retriever, een hond die niet bekend staat als hypoallergeen. Ook de labrador retrievers werden vergeleken met een controle groep van andere niet-hypoallergene honden.

Helaas vonden de onderzoekers geen verlaagde hoeveelheid allergenen in de vacht en huid van de hypoallergene honden, integendeel. De labradors leken er beter af te komen, met minder allergenen in hun huid en vacht.

Geen verharing en dus geen allergenen in je huis?

Een veelzeggend resultaat op zichzelf, maar het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat een zogeheten allergievrije hond de allergenen waar mensen met een allergie voor honden op reageren minder verspreiden, en daardoor geschikter zijn voor deze hondenliefhebbers.

Alle honden die hypoallergeen genoemd worden hebben natuurlijk een vacht die niet of nauwelijks verhaart, dus het is geen rare gedachte dat het probleem hierdoor verminderd wordt.

Om deze reden hebben dezelfde onderzoekers ook monsters genomen van stof in de lucht en op de vloer van de huizen van de deelnemers. Uit de resultaten bleek alleen dat het stof op de vloer bij baasjes met labradoodles minder allergenen bevatte. Het stof in de lucht bevatte echter net zoveel allergenen als de lucht in de huizen van andere hondenbaasjes met ‘normale’ honden, zeker genoeg om allergische symptomen te veroorzaken bij allergische eigenaren.

Illustratie gemaakt door Triharyadi376

Meer onderzoeken, hetzelfde resultaat

Dit is niet het enige onderzoek waar geen bewijs voor hypoallergene honden gevonden werd, uit een soortgelijk onderzoek in Amerika kwam hetzelfde resultaat. Zij richtten zich vooral op de hoeveelheid honden allergenen in de huizen van mensen met een hypoallergene hond.

Ook breidden ze het lijstje allergievrije honden flink uit, met een uiteindelijke lijst van meer dan 40 rassen. Ook hier werden er gewoon honden allergenen gevonden in de huizen van bijna alle hondenbaasjes. Er was helaas weer geen verschil tussen hypoallergene rassen en de niet hypoallergene rassen.

Kan ik dan echt geen hond aanschaffen?

Blind afgaan op een ras dat geadverteerd wordt als hypoallergeen is helaas niet zo’n goed idee, de kans op een teleurstelling is groot. Maar er zijn een heleboel allergische mensen die toch een hond aan hebben geschaft en niet of nauwelijks last hebben van hun trouwe viervoeter.

Uit de bovenstaande onderzoeken bleek dan ook dat er niet tussen rassen, maar per individuele hond wél heel grote verschillen zijn. Hoe dit precies kan is voor de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk, het kan te maken hebben met de genen van de hond maar ook met omgevingsfactoren.

Honden die recent gezwommen hadden, leken bijvoorbeeld minder allergenen te verspreiden dan honden waarbij dat niet zo was. Dit geven de onderzoekers ook als verklaring voor de relatief lage afgifte van allergenen door labradors, een ras dat graag zwemt. Honden die kort geleden gewassen waren verspreidden in dit onderzoek echter net zoveel allergenen als alle anderen.

Dit in tegenstelling tot een onderzoek uit 1999 van Hodson, die minder allergenen in de vacht en huid vond nadat de honden gewassen waren. Voor een goed effect moesten de honden helaas wel 2 keer per week gewassen worden. Het verminderen van allergenen van honden in je huis kan dus een lastige klus zijn. Als je een allergie voor honden hebt en toch een hond wil, lijkt het dus een beter idee om veel verschillende beschikbare honden te bezoeken om te kijken hoe jij op deze specifieke hond reageert.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Triharyadi376