Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 13 februari 2021

Kunnen honden kaas eten?

Kunnen honden kaas eten

Net als hun eigenaren, zijn veel honden gek op kaas. Het is een snack die veel gedeeld wordt met honden, en zelfs vaak tijdens trainingen gebruikt wordt. De vraag is echter, of zuivelproducten zoals kaas wel zo goed zijn voor honden.

Het is duidelijk dat veel honden van kaas houden, maar kaas kan in sommige gevallen problemen voor honden veroorzaken. Honden zijn niet goed in het verwerken van lactose, waardoor ze maag en darm klachten kunnen krijgen door het eten van kaas. Een beetje kaas veroorzaakt vaak geen probleem, maar van teveel kaas kan je hond last krijgen.

In dit artikel zullen we de problemen onderzoeken bij het voeren van uw hondenkaas, zodat u kunt leren wanneer u het heerlijke tussendoortje niet met uw harige vriend deelt en wanneer het goed is om te delen.


TOP TIP

Wil je je hond een verantwoordelijke kaassnack geven? Probeer dan eens een Churpi snack van Yakmelk uit de Himalaya. Deze snacks leveren je hond een flinke tijd kauwplezier op!


Lactase en spijsvertering bij honden

In kaas zit lactose, en lactose heeft het enzym lactase nodig om tijdens de spijsvertering afgebroken te worden. In de meeste zuivelproducten zit lactose, in meer of mindere mate. Mensen die het enzym lactase niet aanmaken, worden lactose intolerant genoemd.

Zonder de aanwezigheid van het lactase-enzym valt lactose niet uiteen in galactose en glucose. Het proces waarbij lactose wordt afgebroken tot galactose- en glucosemoleculen is van cruciaal belang voor het lichaam om deze twee suikers in de bloedbaan op te nemen.

Wanneer lactose niet uit elkaar valt, blijft het in het spijsverteringsstelsel. Wanneer het in het spijsverteringsstelsel blijft, zullen bacteriën in de darmen van je hond de lactose gaan fermenteren. Dit produceert een verscheidenheid aan gassen in het spijsverteringskanaal van je hond.

Deze fermentatiegassen veroorzaken de symptomen die vaak gepaard gaan met lactose-intolerantie: een opgeblazen gevoel, diarree en maagklachten.

De meeste honden produceren zeer weinig lactase-enzymen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om lactose af te breken. Daarom worden de meeste honden als lactose-intolerant beschouwd. Hoe minder lactose in hun dieet, hoe kleiner de kans dat ze maagklachten krijgen als gevolg van lactose-intolerantie.

Melk bevat vaak de meeste lactose van alle zuivelproducten, ongeveer 5% lactose. Dit maakt melk erg moeilijk verteerbaar voor iedereen die lactose-intolerant is, hond of mens.

De verwerking van melk tot verschillende zuivelproducten kan de hoeveelheid lactose verminderen, maar het is nog steeds aanwezig. De hoeveelheid lactose in kaas kan ook variëren.

Meestal zit er minder lactose in belegen kaas of andere oudere harde kazen. Als je je hond wat kaas wil voeren, kun je dus beter voor een wat oudere kaas gaan. Let ook op het zoutgehalte, want te zout is ook niet goed voor je hond.

Hoog vetgehalte en spijsvertering bij honden

Lactose is niet de enige reden waarom kaas je hond kan schaden. Veel kazen bevatten ook veel vet, wat bij je hond pancreatitis of ook wel alvleesklierontsteking kan veroorzaken.

De alvleesklier is een orgaan dat helpt bij de spijsvertering. Het is verantwoordelijk voor het afscheiden van spijsverteringsenzymen om voedselcomponenten af ​​te breken en produceert ook insuline.

Deze spijsverteringsenzymen zijn normaal gesproken inactief – niet in staat dingen af ​​te breken – totdat ze zich in de dunne darm bevinden.

Wanneer je hond echter aan pancreatitis lijdt, worden de enzymen actief in de alvleesklier. Dit resulteert erin dat de alvleesklier van je hond zichzelf begint te verteren, wat extreme pijn en zwelling veroorzaakt.

Als deze ontsteking van de alvleesklier of pancreatitis plotseling optreedt, wordt dit acute pancreatitis genoemd. Bij acute pancreatitis kunnen honden ernstig ziek worden en zelfs sterven als ze niet snel worden behandeld.

Langdurige, permanente veranderingen in het pancreasweefsel resulteren in chronische pancreatitis. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals diabetes en exocriene pancreasinsufficiëntie.

Het voeren van een grote hoeveelheid vet voedsel kan acute pancreatitis bij je hond veroorzaken, omdat de alvleesklier de enzymen probeert te produceren en vrij te geven die nodig zijn om de grote hoeveelheid vet af te breken.

Omdat kaas een hoog vetgehalte kan hebben, is het een van de vele voedingsmiddelen die pancreatitis bij honden kan veroorzaken. Bepaalde kazen bevatten minder vet dan andere, waaronder mozzarella. Er zijn echter veel andere kazen in Nederland die weinig vet bevatten.

Hoe je honden zonder problemen kaas kunt voeren

Hoewel er risico’s zijn verbonden aan het voeren van kaas, zoals problemen als gevolg van lactose-intolerantie of pancreatitis, kan kaas ook een handige, smakelijke traktatie zijn.

Honden hebben geen zuivelproducten nodig in hun dieet, maar kaas bevat ook een verscheidenheid aan vitamines, eiwitten, calcium en essentiële vetzuren.

Kaas is ook erg handig als traktatie voor honden die niet worden gemotiveerd door andere soorten lekkernijen. Kaas is ook handig tijdens traineningen, als je spuitkaas of een stuk kaas gebruikt om je hond zonder kruimels of rommel te belonen.

Ten slotte kan kaas ook nuttig zijn bij het geven van medicijnen aan je hond. Soorten kaas die rond pillen kunnen worden gevormd, kunnen het medicijn makkelijker te voeren maken voor honden die anders hun pil niet in willen nemen.

Het is het beste om je hond eerst een heel klein beetje kaas aan te bieden als hij nog nooit kaas heeft gehad. Vermijd kaas met veel lactose, vet en zout. Zelfs als je hond in het verleden kaas heeft gehad, moet kaas tot een minimum worden beperkt.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana