Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 21 januari 2021

Waarom drinken honden regenwater?

waarom drinken honden regenwater

Een deel van het plezier van het hebben van een hond is het kijken naar hun eigenzinnige en vermakelijke gedrag. Van trampoline-obsessies tot het najagen van schaduwen, honden kunnen hilarisch grappig zijn. Sommige van deze gedragingen zijn echter niet zo geweldig. Iets dat heel gewoon lijkt te zijn, is dat honden regenwater prefereren boven schoon leidingwater. Waarom is dat zo, en is regenwater eigenlijk wel veilig?

Waarom kiezen honden voor regenwater in plaats van vers leidingwater?

De natuurlijke reactie op deze vraag zou zijn te veronderstellen dat het allemaal in de smaak zit, maar honden hebben minder smaakpapillen dan mensen en water heeft sowieso niet echt veel smaak.

De meest waarschijnlijke verklaring voor de voorkeur voor regenwater van honden, heeft te maken met geur. Honden hebben een sterk afgesteld reukvermogen en regenwater zal een interessantere geur hebben dan kraanwater wanneer het in contact komt met de omgeving. Je hond zal de natuurlijke geur van regenwater, aarde, bladeren, urine van andere honden, katten en wilde dieren, strooisel en het asfalt of gras in het water kunnen ruiken.

Al deze geuren zijn interessant voor een hond, maar uiteindelijk weten ze dat het water is, dus gaan ze ervan uit dat het er is om te drinken. Honden begrijpen niet dat regenwater vies kan zijn. Als ze dorst hebben en water tegenkomen, zullen ze het drinken.

Het andere argument is dat kraanwater vaak toevoegingen bevat zoals chloor om het voor ons veilig te maken om te drinken, maar honden zullen dit wel kunnen ruiken. Veel hondenbezitters zullen merken dat hun hond niet uit de drinkbak drinkt zodra deze wordt vervangen.

In plaats daarvan wachten ze een tijdje. Dit kan zijn omdat de chemie van het water verandert zodra het aan de lucht wordt blootgesteld. Een andere reden kan simpelweg zijn dat uw hond de voorkeur geeft aan water op kamertemperatuur in plaats van koud rechtstreeks uit de kraan.

Nederlands kraanwater bevat in de meeste gevallen geen, of heel weinig chloor, dus dit zou in principe niet de reden mogen zijn dat je hond een voorkeur heeft voor regenwater. De meest logische reden waarom honden regenwater boven leidingwater verkiezen, is dus dat het meestal vermengd is met andere stoffen die waarschijnlijk lekker ruiken en smaken.

Is regenwater veilig voor honden?

Dit is een brede vraag en er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen zal je hond niet snel ziek worden van regenwater. Hun immuunsysteem is gewend geraakt aan het drinken en eten van minder hygiënische dingen, en hun maagzuur is sterker waardoor er minder schadelijke bacteriën overleven.

Hieronder kun je lezen welke factoren bepalen of regenwater veilig is voor je hond of niet.

Waar bevindt het water zich?

De locatie van de plas heeft een grote invloed op de mogelijke gevaren die deze met zich meebrengt voor je hond. Plassen op de stoep die vrij zijn van strooisel, dierlijke uitwerpselen, urine en verontreinigingen zoals motorolie vormen geen enkel gevaar voor honden. Plassen in parkeergarages kunnen verontreinigd zijn met motorolie en benzine of diesel van voertuigen.

Als een hond of ander dier met een ziekte zoals leptospirose in de plas heeft geplast, loopt je ​​hond het risico diezelfde ziekte op te lopen. Leptospirose is een zoönotische ziekte, wat betekent dat het kan worden overgedragen tussen dieren en mensen, dus als je hond de ziekte oploopt, loop je zelf ook risico.

Plassen die zich in grasrijke of modderige gebieden vormen, kunnen worden besmet met uitwerpselen van dieren, urine en parasieten. Contact met vervuilde grond of water is een van de meest voorkomende manieren waarop honden interne parasieten zoals rondwormen kunnen oplopen.

Regentonnen zijn bakken die worden gebruikt om regenwater op te vangen, dat je vervolgens kunt gebruiken om je planten water te geven. Of je nu een grote bak of een emmer gebruikt, dit regenwater is veilig voor honden om uit te drinken, mits het water niet langer dan een paar dagen wordt bewaard. Dit voorkomt dat het water stilstaat of vervuild wordt door luchtverontreinigende stoffen, bacteriën of ziektes van wilde dieren.

Welk seizoen is het?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag, maar de tijd van het jaar heeft een grote impact op de veiligheid van regenwater. Tijdens de hete zomermaanden kunnen veel natuurlijke vijvers en meren blauwgroene algen ontwikkelen. Technisch gezien zijn het geen algen, maar bacteriën die cyanobacteriën worden genoemd.

Deze bacteriën produceren een gifstof die ervoor zorgt dat de lever van een hond niet correct functioneert. Blootstelling kan ernstig braken en diarree, ademhalingsmoeilijkheden, langdurige leverproblemen en zelfs de dood veroorzaken. Niet alle blauwgroene algen zijn giftig, maar sommige soorten kunnen in minder dan 20 minuten een fatale reactie veroorzaken.

Tijdens de wintermaanden gebruiken de meeste landen sneeuwploegen of strooiwagens om ijsvorming op de wegen te voorkomen door zout te strooien. Dit is zeer giftig voor honden, dus je mag je hond in de winter nooit laten drinken uit plassen op of nabij wegen.

Gevaren voor honden die regenwater drinken

De risico’s van het drinken uit plassen kunnen groter zijn dan je je wellicht kunt voorstellen. De risico’s kunnen uit veel verschillende bronnen komen en kunnen verschillen afhankelijk van je regio, het recente weer, plaatselijke fauna en verontreinigingen.

Giardia en regenwater

Dit is een darmparasiet die wordt overgedragen via de ontlasting van geïnfecteerde dieren. Het zijn niet alleen honden die de Giardia-parasiet dragen. Uitwerpselen van knaagdieren, eekhoorns, katten, herten, bevers en vele anderen kunnen allemaal Giardia parasieten bevatten.

Veel voorkomende symptomen van een Giardia-infectie zijn maagklachten, braken, diarree, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en winderigheid. Giardia is zoönotisch, wat betekent dat het kan worden overgedragen tussen dieren en mensen. Je moet daarom je handen regelmatig wassen en je gezicht niet aanraken na het aaien van je hond als je hond de diagnose Giardia heeft.

Leptospirose of de ziekte van weil en regenwater

De ziekte van weil is een bacteriële ziekte die schade veroorzaakt aan organen zoals de lever en de nieren. Honden worden jaarlijks gevaccineerd tegen Leptospirose, maar de effectiviteit van het vaccin neemt na verloop van tijd af.

De bacterie wordt vaak via de urine verspreid en is zoönotisch, wat betekent dat mensen het ook kunnen krijgen. Symptomen van deze infectie zijn onder meer spierpijn, mank lopen, geelzucht (gele ogen en tandvlees), gebrek aan eetlust, braken, bloederige diarree en ademhalingsmoeilijkheden.

Hoewel Leptospirose en Giardia vergelijkbare symptomen hebben, is Leptospirose ernstiger, omdat het nierfalen en zelfs de dood kan veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld.

Verontreinigende stoffen en chemicaliën in regenwater

Regenwater kan snel vervuild raken met chemicaliën, vooral als de plassen zich vormen op wegen of nabij bouwwerken. Antivries is een veel voorkomende zorg, omdat het van auto’s op de weg kan druppelen.

Antivriesvergiftiging kan op de lange termijn gezondheidscomplicaties veroorzaken, zoals nierbeschadiging. Symptomen om op te letten zijn braken, diarree, zwakte en zwaar hijgen of ademhalingsveranderingen.

Olie van automotoren en het puin van auto-uitlaten kunnen ook plassen verontreinigen. Ook deze kunnen honden ernstig ziek maken. Het is het beste om looproutes te vermijden die door parkeergarages of gebieden met veel verkeer lopen, of je hond daar in ieder geval niet uit plassen te laten drinken.

Het is ook een goed idee om in de winter niet over drukke wegen te lopen, omdat antivries en zout vaak op wegen worden verspreid om ijsplekken te voorkomen. Probeer te voorkomen dat je hond uit plassen op straat drinkt als er gestrooid is, en maak de poten van je hond schoon als je thuis komt.

Het zout kan de poten uitdrogen en beschadigen, en als de hond zijn poten likt kan hij teveel zout binnenkrijgen. Gebruik bijvoorbeeld deze potenreiniger van Pawlicious.

Voorkomen dat je hond regenwater drinkt

Tijdens wandelingen kan het moeilijk zijn om je hond ervan te weerhouden zijn omgeving te onderzoeken, maar regenwater drinken kan gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om veilig met je hond te wandelen:

1. Je hond zal je er misschien niet voor bedanken, maar je kunt hem het beste aan de lijn houden rond plassen en stilstaand water. Vermijd in de zomer vijvers of andere watermassa’s met schuim of algen op het oppervlak.

2. Vermijd wandelroutes die door parkeergarages lopen, vooral na zware regenval.

3. Neem een ​​fles vers water mee voor wandelingen in de natuur of bij warm weer zodat je hond geen dorst krijgt en niet drinkt uit plassen.

4. Was je hond altijd af met schoon water nadat hij in vijvers of rivieren heeft gezwommen. Bacteriën kunnen lang in de vacht van een hond achterblijven, dus spoel je hond goed af.

5. Leer het ‘laat het’-commando. De meeste eigenaren leren dit hun puppy vanaf jonge leeftijd, maar het kan geen kwaad om de training te herhalen om het gedrag fris te houden. Elke keer dat je je hond in de buurt van een modderige plas ziet komen, geef dan je ‘laat het’-signaal zodat hij weet dat hij er niet bij mag komen

6. Zorg ervoor dat je je hond terug kunt roepen. Het kan voor een hond spannend zijn om een ​​grote plas te zien om in te spetteren of te drinken. Als je hond goed luistert, kun je hem terugroepen en voorkomen dat je in de buurt van vervuild water komt.

De meeste plassen zullen geen bedreiging vormen voor je hond, maar let goed op signalen van vies of verontreinigd water. Als het water stinkt of er olie of algen op drijven, vermijd het dan.

Wanneer moet je naar de dierenarts als je hond verkeerd water heeft gedronken?

Meestal loopt je ​​hond geen risico als hij regenwater drinkt. Water dat beweegt, zoals beken en rivieren, bieden meestal geen goede omgeving voor bacterievorming. Het kan echter wel mis gaan, en als je hond verontreinigd water drinkt, kan hij erg ziek worden. Wanneer moeten we veterinair advies inwinnen en moeten we ons zorgen maken over de gezondheid van onze honden?

Als je hond symptomen begint te vertonen na het drinken uit plassen of vijvers, kun je hem het beste laten nakijken door een dierenarts. Symptomen waar je op moet letten zijn:

 • Braken
 • Diarree (soms bloederig of stinkend)
 • lethargie
 • Spierzwakte
 • Buikpijn
 • Gebrek aan eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Ademhalingsproblemen
 • Evenwicht of coördinatie problemen
 • Epileptische aanvallen
 • Pijn (vaak een gebolde rug)

Over het algemeen hebben honden slechts milde symptomen, maar elke hond kan ernstigere complicaties krijgen. Puppy’s, drachtige honden, honden met onderliggende gezondheidsproblemen en oudere honden lopen allemaal een groter risico op ernstige symptomen.

Door de jaarlijkse vaccinatieboosters van je hond bij te houden, kun je voorkomen dat je hond ziekten zoals leptospirose oploopt door vuil of besmet water.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana