Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 december 2019

Waarom eet mijn hond poep en hoe stop je het?

Waarom eet mijn hond poep

Poep eten behoort tot een van de meest irritante gewoonten van honden. Sommige honden gaan echt ver in hun poep-cravings en verorberen de ontlasting van elk levende die dat ze tegenkomen.

Wij als mensen vinden dat natuurlijk wat minder leuk en fris, waardoor er veel frustraties kunnen ontstaan. Poep eten heet ook wel coprofagie, en het is niet alleen vies om naar te kijken, het kan ook gevaarlijk zijn voor je hond.

De vraag is natuurlijk; hoe komt het dat je hond poep eet, en wat kan je eraan doen? We hebben even voor je gekeken wat er te vinden is over poep eten bij honden, en op welke manier je er het beste vanaf komt.

Waarom eet je hond poep?

De meest logische vraag is natuurlijk waarom je hond zo gek is op de ontlasting van elk levend wezen op aarde. Zelfs als hij alleen zijn eigen poep of die van andere honden opeet, is het voor ons mensen natuurlijk absoluut geen normaal gedrag.

Gek genoeg zijn er maar weinig wetenschappers die met een goede verklaring kunnen komen. Sommigen suggereren zelfs dat het een soort achtergebleven natuurlijke neiging van de hond is om zijn directe omgeving schoon te houden.

Honden zijn geen wolven, maar af en toe zijn er gelijkenissen tussen het gedrag van wolven en honden. Wolven eten bijvoorbeeld de poep van hun welpen om er zo voor te zorgen dat de welpen niet geinfecteerd worden met parasieten1.

Het zou natuurlijk kunnen dat dit gedrag nog steeds aanwezig is bij honden, en ze daardoor de neiging hebben poep te eten. De vraag is dan natuurlijk alleen: waarom kijkt de ene hond er niet naar om, en waarom heeft de andere altijd trek in een beetje ontlasting?

Volgens verschillende hondenkenners en hondeneigenaren kunnen er andere redenen zijn waarom je hond poep eet. Hieronder vallen bijvoorbeeld vitaminegebrek, honger, een gedragsstoornis, een gebrek aan sociale interactie en rasgevoeligheid.

We zullen ze allemaal onder de loep nemen, en kijken welke oorzaken door de wetenschap onderbouwd kunnen worden en welke niet.

Poep eten door vitamine gebrek

Waarom zou een hond poep gaan eten als hij vitamines mist zou je denken. Dit klinkt misschien ook wat vreemd maar toch is het een van de mogelijke oorzaken die je het vaakst naar voren ziet komen als je hierop zoekt.

Het eten van vreemde dingen die een normaal mens niet als eetbaar beschouwt is iets dat wel vaker voorkomt. Bij mensen wordt dit gedrag, dat overigens Pica heet, vaak wel veroorzaakt door ondervoeding of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld ijzer.

Coprofagie door Vitamine B-1 tekort

Onze zoektocht bij honden leverde alleen een mogelijk tekort aan Thiamine (Vitamine B-1) op. Thiamine is echter vrij makkelijk te verkrijgen uit allerlei soorten voedsel, en het meeste kant en klare hondenvoer op de markt zal deze vitamine ruimschoots beschikbaar stellen voor je hond.

Wanneer je geen kant en klaar dieet voert is het misschien een goed idee om eens goed naar het dieet van je hond te kijken. Daarbij kan je bij de dierenarts het bloed van je hond laten testen op vitaminegebreken.

Een dieet met veel koolhydraten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hond meer Thiamine nodig heeft om dit goed te verteren. De hoeveelheid Thiamine in het lichaam van je hond zal daardoor sneller omlaag gaan, maar meestal wordt hier rekening mee gehouden bij bijvoorbeeld hondenbrokken.

Ook kan het voeren van teveel vis leiden tot een gebrek aan Vitamine B-1. Vis dat rijk is aan Thiaminase kan ervoor zorgen dat de voorraad Thiamine in het lichaam van een hond snel op raakt2.

Een tekort aan Thiamine zal echter niet onopgemerkt gaan, dit gaat bijna altijd gepaard met ernstige gezondheidsproblemen bij de hond. Dit zal meestal beginnen als vermagering, maar later komen daar duidelijke neurologische problemen bij.

Desondanks kan het weinig kwaad om je hond tijdelijk vitamine B-1 bij te voeren om te kijken of hij daardoor minder poep eet. Een teveel wordt namelijk gewoon door de nieren weer uitgescheiden.

Het is echter het beste om met de dierenarts te overleggen hoe je er zeker van kan zijn dat je hond tekorten aan vitamines heeft.

Poep eten en Alvleesklier Insufficiëntie

Bij sommige honden werkt de alvleesklier niet goed, en dit kan ervoor zorgen dat de hond zijn eigen ontlasting of die van andere dieren gaat eten.

De alvleesklier is een klier die belangrijke spijsverteringsstoffen produceert. Wanneer de Alvleesklier te weinig enzymen aanmaakt, zal de vertering daardoor moeizaam verlopen en daar zal je hond last van krijgen.

Vaak wordt je hond er hongerig door, verliest hij gewicht en heeft hij problemen met de ontlasting. Deze kan bijvoorbeeld dun zijn, lichter gekleurd dan normaal en daarbij heeft de hond meer ontlasting dan gemiddeld. Het komt ook voor dat je hond veel scheten laat door gasophoping.

Of je hond hier last van heeft zal vastgesteld worden door een dierenarts met behulp van een bloedtest. Als blijkt dat de alvleesklier inderdaad niet goed meer werkt, zal je hond voor de rest van zijn leven een supplement met verteringsenzymen nodig hebben. Deze kan je ook online bestellen, maar het spreekt voor zich dat je dit niet zomaar voert zonder een diagnose van de dierenarts.

Coprofagie door honger

Je bent jezelf niet als je honger hebt, zegt de bekende snickers reclame. Een hond kan je niet vertellen dat hij honger heeft en dus graag een extra bak voer wil, dus zal hij andere manieren proberen te vinden om zijn honger te stillen.

Maar mijn hond is prima op gewicht, en als ik hem meer zou voeren wordt hij te dik, hoor ik je nu denken. Dat is inderdaad een belangrijke reden om niet meer te voeren dan je al deed.

Sommige honden lijken echter altijd honger (of trek?) te hebben. Dit kan gewoon aan het karakter van je hond liggen, maar het kan het ook een onderliggend gezondheidsprobleem zijn.

Er zijn verschillende afwijkingen en ziektes die ervoor zorgen dat je hond zich extra hongerig voelt, dus een bezoekje aan de dierenarts kan de moeite waard zijn.

Daarnaast zijn er rassen zoals de Labrador, waarbij een afwijking in een bepaald gen ervoor zorgt dat er minder stoffen geproduceerd worden die het hongergevoel stillen.

Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek ook dat  poep eten vaker voorkomt bij Retriever rassen. Poep eten om een hongergevoel te stillen is dus zeker een mogelijkheid.

Als je bij de dierenarts uitgesloten hebt dat er een onderliggend probleem is voor de hongerigheid, zijn er verschillende dingen die je kan doen om het hongergevoel van je hond te verminderen.

Zo kan je extra vezels toevoegen aan het voer, dit is niet alleen goed voor de darmwerking, maar het geeft de hond ook een voller gevoel.  Pro-fibre van Protexin is bijvoorbeeld een handig supplement om een keer te proberen. Het kiezen van hondenvoeding met meer vezels is natuurlijk ook een optie.

Verder kan je ervoor kiezen je hond dieetvoeding te geven. Dit voer bevat minder calorieen, waardoor je er meer van kan geven.

Gedragsproblemen, verveling, en aangeleerd gedrag

Het liefst willen we natuurlijk allemaal een simpele en snelle oplossing voor het poep eten van de hond. Als een supplement, ander voeding of medicijnen het gedrag als sneeuw voor de zon doet verdwijnen is dat natuurlijk ideaal.

Helaas is dit voor veel honden en hun eigenaren niet de realiteit. Meestal zal je hond kerngezond blijken bij de dierenarts, en alle supplementen en voeding die je probeert halen in veel gevallen niks uit.

Wat nu? Waarom eet de hond nog steeds poep en kom je daar ooit nog vanaf? Helaas is het eten van ontlasting bij veel honden een hardnekkig gedragsprobleem geworden.

Gedragsproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan je hond poep gaan eten door stress, door te weinig interactie met andere honden, door verveling, door te weinig fysieke en mentale activiteiten3 en vaak gewoon omdat het blijkbaar lekker is.

Onderzoekers van de Colorado State University vonden bijvoorbeeld dat angstige en zenuwachtige honden vaker poep eten dan hun kalme soortgenoten4. Het kan dus een goed idee zijn om te kijken of je hond om de een of andere reden meer stress ervaart dan gemiddeld en hoe je dit kan verminderen.

Zelfs als je een eventueel onderliggend probleem bij je hond aanpakt, zal hij echter vaak poep blijven eten omdat dit een gewoonte is geworden.

Vergelijk het met nagels bijten bij mensen. Vaak begin je ermee als een reactie op stress, maar je kan jezelf niet zo makkelijk meer afleren nagels te bijten omdat je er een gewoonte van hebt gemaakt. Zelfs zonder stress zal je nagels blijven bijten.

Dit betekent dat je je hond in de meeste gevallen het eten van ontlasting af zal moeten leren. Dit kan heel lastig zijn en veel tijd in beslag nemen.

Hoe kan je je hond het eten van ontlasting afleren?

Het afleren van poep eten kan lastig zijn en veel tijd in beslag nemen. Dit komt omdat poep eten zelfbelonend gedrag is, wat betekent dat de hond het zichzelf aangeleerd heeft en de hond plezier of voldoening oplevert. Meer over zelfbelonend gedrag kan je hier lezen.

Aangeleerd gedrag is moeilijk weer af te leren, maar je kan je hond wel gedrag aanleren dat het poep eten vervangt. Zeker voor honden die niks om speelgoed of weinig om lekkers geven, is het moeilijk om een beloning te vinden die groot genoeg is in plaats van het eten van poep.

Hieronder geven we je een paar verschillende manieren van training en de reden waarom deze manier wel of geen goed idee is.

Corrigeren of straffen voor poep eten

Dit is een van de meest voor de hand liggende manieren om het poep eten aan te pakken voor de meeste hondeneigenaren.

Logisch ook, want het gedrag maakt je gefrustreerd en je wil je hond duidelijk aangeven dat het ongewenst gedrag is.

Wellicht werkt het als je hond voor het allereerst een keutel vastpakt, maar meestal zal je hond al gewend zijn aan het gedrag en geen enkele correctie zal je hond dan nog overtuigen dat poep eten een slecht idee is.

Broox Boze, de onderzoeker van de Colorado State University, vergeleek ook verschillende behandelingen voor honden die ontlasting eten. Hierbij vond hij dat het corrigeren van honden een van de minst effectieve methoden is om het probleem op te lossen5.

Als je zelf een hond hebt die ontlasting eet, zal je waarschijnlijk ook merken dat het er voornamelijk voor zorgt dat je hond nog meer gefocust is op het eten van poep, en nu probeert de ontlasting met de snelheid van het licht op te eten om een correctie te vermijden.

Met andere woorden: het bezorgt je hond alleen maar meer stress.

Coprofagie gedrag negeren

Sommige mensen denken dat het gedrag vanzelf weg zal gaan als ze het maar gewoon negeren. Als je de hond geen aandacht geeft voor bepaald gedrag dan wordt hij er ook niet voor beloond, toch?

Deze methode staat bij de resultaten van Boze 5 bekend als de minst effectieve. Logisch ook, als je weet dat het eten van ontlasting zelfbelonend gedrag is. De hond heeft jouw aandacht niet nodig om het gedrag te versterken, want het eten van de poep zelf is al een beloning.

Over het negeren van coprofagie bij honden kunnen we dus heel kort zijn; het helpt niks en zal het gedrag van je hond dus zeker niet verbeteren.

Afleiden en goed gedrag belonen

Het afleiden van de hond, en vervolgens goed gedrag belonen, blijkt een van de meest succesvolle methoden te zijn om het eten van ontlasting weg te trainen5.

Je moet er wel rekening mee houden dat je hier veel tijd en geduld voor moet hebben. Zelfbelonend gedrag verander je niet van de ene op de andere dag, je zal er echt een lange tijd moeite voor moeten doen.

Veel mensen zien na een paar dagen geen verandering, en geven dan op. Doorzettingsvermogen en geduld is daarom echt een vereiste als je de training succesvol wil maken.

Verder is het belangrijk dat je de hond afleidt vóórdat hij zijn tanden in een drol zet. Als je je er daarna nog mee gaat bemoeien ben je eigenlijk al te laat. Je kan hiermee het gedrag zelfs erger maken.

Probeer je hond bij elke wandeling zoveel mogelijk af te leiden, neem bijvoorbeeld speelgoed of koekjes mee. Laat de hond bijvoorbeeld volgen en beloon hem wanneer hij zijn aandacht bij jou houdt en keutels van andere honden negeert.

Illustratie gemaakt door Daniel Raios

Laat je hond voorlopig alleen rondsnuffelen op plekken waarvan je weet dat deze schoon zijn en ruim de ontlasting van je hond op. Laat de hond anders aan de lijn uit en houd hem weg bij ontlasting van andere honden.

Er wordt aangenomen dat een hond 6 tot 8 weken nodig heeft om gedrag te ‘ontleren’. Na 8 weken zonder poep eten zou je hond dus in theorie genezen zijn van zijn gedragsprobleem.

Het is echter belangrijk om goed gedrag te blijven belonen en oplettend te blijven. Je hond heeft maar één keutel nodig om eraan herinnerd te worden hoe lekker ze waren.

Toegang tot poep beperken

Soms mislukken alle methodes en blijft je hond de ontlasting van andere honden eten. Dit is heel vervelend en kan ervoor zorgen dat je hond zichzelf bijvoorbeeld steeds weer infecteert met parasieten.

Een laatste stap die je kan nemen is ervoor zorgen dat je hond geen poep meer kán eten. Zo kan je niet alleen netjes de ontlasting van je hond opruimen, maar je kan hem ook een muilkorf omdoen.

Veel mensen vinden dit zielig, maar van een goed passende muilkorf hoeft je hond geen last te hebben. Kies dan wel voor een muilkorf waarbij de hond zijn bek nog goed kan openen om te hijgen of te drinken.

Omdat honden die poep eten vaak ook vallen onder de honden die graag andere troep van straat eten, heeft een muilkorf als extra voordeel dat ze dit ook niet meer kunnen doen.

Daarnaast moet de muilkorf beschermd zijn aan de voorkant, anders drukt je hond hem gewoon in de ontlasting om deze vervolgens alsnog op te eten.

De beste muilkorven zijn die voor windhonden, daarbij zijn varianten met een plaatje aan de voorkant waardoor je hond echt niet meer bij de poep kan.

Wees overigens voorzichtig wanneer je een angstige hond los laat lopen met een muilkorf. Doe dit liever niet, of zorg ervoor dat je de hond met behulp van gps snel weer terug kunt vinden.

Een hond die kwijt raakt met een muilkorf om, zal natuurlijk niet zolang kunnen overleven omdat hij zichzelf niet kan voorzien van voedsel.

Stappenplan om poep eten bij honden te behandelen

Om ervoor te zorgen dat je hond stopt met het eten van ontlasting, zal je eerst achter de onderliggende oorzaak moeten komen, als deze er is. Om het makkelijker voor je te maken, hebben we een stappenplan gemaakt die je kan volgen om tot een oplossing te komen.

  1. Laat de hond controleren bij de dierenarts. Laat het bloed testen op vitamine gebreken en orgaanfalen. Bedenk ook welke mogelijke gezondheidsproblemen honger kunnen veroorzaken bij je hond. Zo heeft een hond met Cushing vaak meer honger.
  2. Ontworm je hond goed, parasieten kunnen er ook voor zorgen dat je hond last van zijn maag en darmen heeft, waardoor hij ontlasting gaat eten. Andersom is het ontwormen van honden die ontlasting eten belangrijk omdat ze gemakkelijker infecties van allerlei parasieten oplopen.
  3. Geef je hond genoeg beweging en mentale stimulatie. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, en verdiep je in mogelijke kalmerende middelen voor je hond wanneer je hond tekenen van stress of angst vertoont.
  4. Probeer een supplement met multivitaminen of een ander supplement, zoals Protexin Pro Fibre Pellets, Veendrenkstof, of Vagostop-C
  5. Wanneer supplementen niet werken, of in combinatie met een supplement, kan je ook het voer van de hond veranderen. Als je hond voer krijgt met veel koolhydraten, kan het de moeite waard zijn om eens voer te proberen met meer eiwitten in plaats van koolhydraten. Het gebrek aan koolhydraten kan de ontlasting van je hond minder smakelijk maken.
  6. Wanneer bovenstaande niet helpt, heb je duidelijk te maken met een gedragsprobleem. Het kan echter ook voorkomen dat een eerder gezondheidsprobleem een gedragsprobleem geworden is. Gebruik afleiding en het belonen van goed gedrag om het gedrag van je hond bij te sturen.
  7. Zorg ervoor dat je hond in ieder geval niet zijn eigen ontlasting op kan eten door het altijd op te ruimen. Beperk de toegang tot alle andere ontlasting met behulp van een muilkorf.

Voor een succesvolle behandeling is het vaak nodig om meerdere dingen tegelijkertijd aan te pakken. Meestal zal je bijvoorbeeld nog steeds het aangeleerde gedrag af moeten leren nadat je de oorzaak van het gedrag aangepakt hebt.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Daniel Raios