Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 06 februari 2021

Waarom eten honden uit de kattenbak, en hoe kun je het stoppen?

Waarom eten honden uit de kattenbak

De kattenbak heeft een mysterieuze aantrekkingskracht op veel honden, iets onbegrijpelijks voor de meeste hondeneigenaren. Een hond die continu op jacht is naar kattenpoep in de kattenbak is niet alleen vervelend en vies, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor de hond.

Waarom willen honden eigenlijk uit de kattenbak eten? En wat kun je doen om te voorkomen dat honden uit de kattenbak eten?

Waarom honden kattenpoep eten

Honden zijn opportunistische eters en ze walgen niet snel van poep, vuilnis of andere dingen die wij mensen misschien oneetbaar vinden. Kattenpoep valt ook onder de snacks die een hond met smaak op kan eten.

Kattenpoep is meestal aantrekkelijk voor je hond omdat het nog kan ruiken naar kattenvoer, iets waar honden gek op zijn. De smaak van een hond is sowieso vaak moeilijk te doorgronden, veel dingen waar wij van walgen, vinden honden heerlijk.

In sommige gevallen hebben honden die poep eten een tekort aan voedingsstoffen. In de meeste gevallen heeft de nieuwsgierige hond echter gewoon ontdekt dat kattenpoep lekker is. Nu is snacken uit de kattenbak een gewoonte geworden.

Wanneer het eten van poep een gewoonte is voor honden, staat het bekend als coprofagie. Veel honden zullen gedurende hun leven een vorm van coprofagie vertonen.

Is het slecht voor honden om kattenpoep te eten?

Kattenpoep kan parasieten of bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je hond (of jezelf). Idealiter zou je je kat parasietenvrij moeten houden, maar het is zeker mogelijk dat je kat een parasitaire infectie heeft die je niet hebt opgemerkt.

Veel parasieten zijn besmettelijk voor honden en katten, wat betekent dat je kat parasieten kan overbrengen naar je hond als hij kattenpoep eet. Een van de parasieten die gevaarlijk kan zijn voor honden, katten en mensen, is Toxoplasma Gondii. De parasiet veroorzaakt Toxoplasmose, en dit is vooral gevaarlijk voor mensen die zwanger zijn. Honden en katten met een verlaagde weerstand kunnen ook ernstig ziek worden van deze parasiet.

Bovendien kunnen bacteriën die vaak in de ontlasting aanwezig zijn, worden opgepikt wanneer je hond kattenuitwerpselen eet. Een voorbeeld is Salmonella. Honden kunnen salmonellabacteriën vaak gemakkelijker aan dan mensen, maar als je hond kattenpoep eet en vervolgens je hand likt, loop je het risico jezelf te infecteren met de bacteriën die in de kattenbak van je kat aanwezig waren.

Soms kan eten uit de kattenbak ook een verstopping bij je hond veroorzaken. Er is vaak uitzonderlijk veel kattengrit voor nodig om een ​​verstopping bij honden te veroorzaken, maar de mogelijkheid bestaat nog steeds. Kattenbakvulling van silicagel en korrels die klontvormend zijn, zijn vooral gevaarlijk. Silicagel zwelt op als het nat wordt, en de klonten klei kunnen het maagdarmstelsel van je hond makkelijk blokkeren.

Zelfs als het af en toe eten van poep uit de kattenbak je hond niet schaadt, is het voor je eigen gezondheid het veiligst om te voorkomen dat je hond kattenuitwerpselen eet.

Hoe je kunt voorkomen dat je hond uit de kattenbak eet

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je hond kattenuitwerpselen uit de kattenbak eet, is door te voorkomen dat hij in de kattenbak van de kat komt. Er zijn verschillende manieren waarop je je hond uit de kattenbak kunt houden terwijl je je kat toch vrije toegang geeft tot de kattenbak.

Een huisdierenhekje die je hond tegenhoudt, maar wel katten door kan laten, is een uitstekende optie om je hond bij de kattenbak weg te houden. Dit houten huisdierenhekje is een goed voorbeeld, deze is echter minder geschikt voor kleine honden.

Je kunt het hekje ook ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond plaatsen, zodat je kat genoeg ruimte heeft om onder het hek door te sluipen. Hierdoor komt het hek ook hoger te hangen zodat je hond er moeilijker overheen kan springen.

Een puppyren om de kattenbak heen kan ook uitkomst bieden, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je hond hem niet kan verschuiven, en de kat moet er in kunnen komen.

Een andere optie is om de kattenbak van de kat hoog te zetten, waardoor de hond er niet bij kan. Zet de kattenbak bijvoorbeeld op de droger of een tafel in een aparte ruimte. Met deze kattenbak mat voorkom je de kattenbakvulling overal terecht komt.

Als laatste zijn er kattenbakken die moeilijk toegankelijk zijn voor honden, en dit kan een perfecte uitkomst bieden als bovenstaande opties niet mogelijk zijn. De Savic Hop In bijvoorbeeld, is ontoegankelijk voor de meeste honden. Ook bij de Hoopo Dome kattenbak is het voor honden moeilijk om bij de kattenbakvulling te komen.

Soms is een kattenbak met een flapklep genoeg om je hond uit de bak te houden, maar veel honden leren dat ze de klep open kunnen drukken, en kunnen vervolgens met hun hoofd vast komen te zitten.

Het is belangrijk om altijd rekening te houden met je kat. Katten zijn vaak heel kieskeurig als het gaat over het type kattenbak en de locatie ervan.

Om te voorkomen dat je kat buiten de kattenbak begint te plassen, moet je soms meer aanpassingen doen om je hond uit de buurt van de kattenbak te houden dan de kattenbak zelf te vervangen.

Training kan je hond ook helpen om de kattenbak met rust te laten. Kattenpoep eten is zelfbelonend gedrag, waardoor je wel wat doorzettingsvermogen nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen.

Leer je hond bijvoorbeeld een ‘laat het’ commando aan, en leer hem terug te komen als je hem roept. Zorg ervoor dat je hond niet bij de kattenbak kan als je geen toezicht hebt door de kattenbak in een aparte ruimte neer te zetten.

Extra tips bij eten uit de kattenbak

  • Laat je hond bij de dierenarts controleren op vitamine of mineralen tekorten. Daarnaast kan een schildklierziekte of Cushing hongerigheid bij je hond veroorzaken, waardoor hij constant op zoek is naar een snack.
  • Houd altijd de veiligheid en gezondheid van zowel je kat als je hond in gedachten bij het oplossen van het probleem.
  • Neem je hond mee naar de dierenarts als je denkt dat hij een grote hoeveelheid kattenbakvulling opgegeten heeft. Dit kan ernstige problemen veroorzaken.
  • Ontworm je hond regelmatig als hij af en toe uit de kattenbak eet. Ook als je hond buiten ontlasting van katten of van andere honden eet, is dit aan te raden.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana