Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 04 februari 2021

Waarom graven honden in hun mand?

Waarom graven honden in hun mand

Graven is natuurlijk gedrag voor honden. Of het nu gaat om het overhoop graven van je tuin of het graven van gaten op het strand, honden houden er gewoon van om te graven. Soms graven ze echter op ongebruikelijke plaatsen.

Een van de meest voorkomende plaatsen waar honden graven is in hun mand, maar waarom? Je besteedt veel tijd, moeite en geld aan het kiezen van de perfecte slaapplek voor je hond, om vervolgens toe te kijken hoe je hond er verwoed in graaft.

Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom een hond in zijn mand graaft, maar de meest voorkomende reden is dat je hond zijn ligoppervlak comfortabeler probeert te maken door zijn kussens of dekens te verplaatsen.


TOP TIP

Als je hond echt alle manden en kussens sloopt door erin te graven en te bijten, kan een plastic mand met goedkope losse fleecedekens een oplossing zijn. Honden die graag graven in hun mand vinden het vaak fijn als ze het ligoppervlak kunnen manipuleren, en ze maken het niet zo snel kapot als gevulde kussens. Deze fleecedeken van Nobby is zo gemaakt dat je hond erin kan liggen en zelf zijn eigen gezellige plekje kan maken.


Waarom graven honden?

Er zijn veel redenen waarom een ​​hond in zijn kussens of dekens gaat graven. Dit verklaart ook waarom sommige honden slechts af en toe graven, terwijl andere honden hun mand elke keer dat ze erin gaan opnieuw rangschikken door erin te graven.

Hieronder staan ​​9 redenen waarom honden in hun mand graven.

Sommige rassen houden van graven

Het ras van je hond kan de reden zijn waarom hij zo graag graaft. Sommige rassen houden meer van graven. Onder andere Terriers zoals de Jack Russel, Cairn en Rat terriers, Teckels, Border Collies, Labradors en Golden Retrievers zijn gek op graven. Rassen die zijn gefokt om ratten te vangen of te jagen op konijnen zijn vooral goed in graven en lijken er echt van te genieten.

Het ‘opmaken’ van hun bed

De meest voorkomende – en meest voor de hand liggende – reden is dat je hond zijn bed zo comfortabel mogelijk probeert te maken, zodat hij kan gaan slapen. Wilde honden graven holtes of kuilen om in op te kruipen of te schuilen voor het weer. Ditzelfde gedrag is te zien bij gedomesticeerde honden die in hun bed rondgraven totdat het precies goed is.

Nestelgedrag bij teefjes

Dit is alleen relevant voor teefjes. Wanneer een drachtige hond bijna gaat bevallen, begint ze te nestelgedrag te vertonen. Ze probeert een veilige ruimte te maken, waar ze kan bevallen en waar ze haar puppy’s warm kan houden.

Het verbergen van iets waardevols

Iedereen kent de bekende beelden uit tekenfilms waar Pluto zijn bot begraaft. De meeste honden zullen hun botten niet letterlijk in de tuin begraven, maar je hond kan wel degelijk dingen die hij wil bewaren voor later in zijn mand leggen. Je hond probeert zo te voorkomen dat zijn baasje of een andere hond ermee vandoor gaat. Je ziet het gedrag dan ook vaker als er meerdere honden in het huishouden zijn. Om dezelfde reden kan uw hond er ook voor kiezen om zijn favoriete speeltje te verbergen.

Graven is leuk!

Actieve honden vinden het vooral leuk om te graven, omdat het een inspannende activiteit is en de drang aan lichaamsbeweging vervult. Probeer de aandacht van je hond ergens anders op te richten als hij regelmatig obsessief in zijn mand graaft.

Stress

Hoewel graven een natuurlijk gedrag van honden is, kan het obsessief gedrag worden dat wordt gebruikt om het gevoel van angst te verzachten, een beetje zoals OCD bij mensen. Door te graven in hun bed, verlicht de hond opgebouwde stress, waarna het een dwangmatige handeling kan worden. Honden die dit doen zijn vaak honden die ook veel energie hebben. Geef ze een uitlaatklep voor hun energie en probeer stress te verminderen.

Vlooien

Vlooien zijn irriterende kleine parasieten, en ze verspreiden zich vaak via beddengoed en kleding. Je hond kan in zijn mand graven vanwege een vlooienplaag. Je hond beseft misschien niet dat er vlooien in zijn bed zitten, maar hij kan zijn jeukende huid associëren met in zijn bed liggen, en graven of krabben kan een manier zijn om de jeuk te voorkomen.

Hoe kun je het graven in de mand stoppen?

Voordat je probeert het graafgedrag van je hond te stoppen, moet je eerst overwegen of het gedrag daadwerkelijk moet worden gecorrigeerd.

Een hond die een paar minuten graaft voordat hij gaat slapen, vertoont gewoon natuurlijk gedrag. Dit is geen slecht gedrag en hoeft niet te worden gestopt.

Als je hond overdreven veel graaft, en je regelmatig nieuwe kussens moet kopen of als je hond zichzelf in gevaar brengt, dan moet dit zeker worden aangepakt.

Om het gedrag te corrigeren, is het belangrijk om te proberen te begrijpen waarom je hond graaft. Als je hond het doet vanwege stress, maakt het niet uit wat je probeert als je de trigger niet weghaalt. Je hond blijft graven, of zal andere vervelende gewoonten ontwikkelen om spanning af te laten vloeien.

Geef je hond de mogelijkheid om te graven

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond niet teveel stress ervaart, en zijn energie elke dag kwijt kan op een normale manier. Door een alternatieve plek te geven om te graven, zal de behoefte om in zijn bed te graven verminderen. De beste manier om hierin te voorzien is met een zandbak of een klein plastic peuterbadje gevuld met zand. Je kunt je hond aanmoedigen om het te gebruiken door zijn favoriete speeltje daar te verstoppen of door er lekkere snacks in te verstoppen. Speuren en graven is een goede manier voor je hond om overtollige energie en stress kwijt te raken.

Was het beddengoed

Als de kussens en dekens van je hond in de machine kunnen worden gewassen, was ze dan in heet water om eventuele vlooien en eieren te doden. Alle dekens of kussens die je in de mand van je hond legt, moeten regelmatig worden gewassen om vlooieneitjes en larven te verwijderen. Het is ook een goed idee om de mand van je hond eenmaal per week te desinfecteren voordat je er weer schone dekens in legt. Dit helpt om de mand en het beddengoed schoon en vrij van vuil of bacteriën te houden.

Koop een snuffelmat

Snuffelmatten zijn oorspronkelijk ontworpen om honden bezig te houden en om honden die te snel eten te helpen. Snuffelmatten hebben veel plooien en zakken om lekkernijen in te verbergen. Je hond moet zijn neus of poten gebruiken om het voer eruit te halen. Dit geeft je hond niet alleen de kans om aan zijn behoefte om te graven te voldoen, maar het is ook mentale verrijking. Bekijk bijvoorbeeld deze snuffelmat voor een voorbeeld van een goede, veelzijdige mat waar je hond lekker lang mee bezig kan zijn.

Geen restjes om te verbergen

Om te voorkomen dat je hond zijn overgebleven voer in zijn mand begraaft, kun je je hond voeren naar zijn behoefte. Op deze manier heeft hij geen restjes om in zijn bed te begraven. Je hond zal minder willen graven als hij geen voedsel te verbergen heeft. Als je meerdere honden hebt die hun botten en speelgoed willen beschermen, is het beter om deze weg te halen als ze er niet mee bezig zijn. Dit geeft je honden ook meer rust.

Geef je hond iets te doen

Als je een bijzonder actieve hond hebt, probeer dan meer wandelingen te maken of doe meer met je hond thuis om hem mentaal gestimuleerd te houden. Dit omvat zaken als verstoppertje spelen, speuren of het aanleren van nieuwe commando’s. Een geweldig trucje waar de meeste honden dol op zijn, is het aanleren van de namen van al hun speelgoed. Als je geen nieuwe trucjes meer weet, lees dan het boek ’50 hondentrucjes’ eens voor inspiratie.

Koop een steviger bed

Als je andere methoden hebt uitgeput en je weet zeker dat het graven niet te wijten is aan een gedragsprobleem, dan zal het kopen van een sterkere mand je in ieder geval één ding minder geven om je zorgen over te maken. We kopen onze honden graag een bed dat er zacht en gezellig uitziet, maar voor honden die graven is een stevige mand het beste. Je kunt een gezellige deken of kussens toevoegen om het zacht te maken en iets toe te voegen waar je hond in kan graven om het comfortabel te maken.

Als je denkt dat je hond in zijn mand graaft vanwege een gedragsprobleem, is het het beste om advies in te winnen bij een hondengedragstherapeut. Deze kunnen je het beste helpen om oplossingen te bedenken voor de gedragsproblemen van je hond.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana