Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 06 februari 2021

Waarom kauwen honden op stokken en takken?

waarom eten honden takken

Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden, vooral puppy’s die tandjes krijgen of honden met een specifieke affiniteit voor kauwen. Het is een manier om stress kwijt te raken, en het reinigt de tanden van je hond. Voor veel honden is hout een favoriet materiaal om op te kauwen.

Het kauwen op stokken geeft honden blijkbaar een goed gevoel. Waarom dat zo is, is niet met zekerheid te zeggen, maar wetenschappers denken dat honden stokken gebruiken als ´gereedschap´ om hun tanden schoon te maken, om een bepaald gevoel te bevredigen of omdat het hun tanden en mond beter laat voelen.

We zullen bekijken waarom honden takken kiezen om op te kauwen, en of het veilig is om je hond op hout te laten kauwen of niet.

Waarom kauwen honden?

Kauwen is gedrag dat je het meest ziet bij puppy’s die tandjes krijgen, maar honden van alle leeftijden hebben vaak zin om te kauwen. Honden kauwen omdat ze het lekker vinden, omdat het verveling vermindert en het kan hen helpen kalmeren als ze stress ervaren.

Als je merkt dat je hond buitensporig veel op dingen kauwt, verveelt hij zich waarschijnlijk en heeft hij meer mentale verrijking in zijn leven nodig. Het is ook mogelijk dat je hond last heeft van zijn tanden, en het kauwen de pijn enigszins verlicht.

Wanneer je hond zich snel verveelt, kun je je hond voorzien van geschikt kauwspeelgoed, naast het geven van een verscheidenheid aan mentaal stimulerend puzzelspeelgoed. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je hond genoeg beweegt door middel van wandelingen of hondensporten.

Angst en stress zijn andere redenen voor honden om te kauwen, vooral als het optreedt wanneer je het huis verlaat, of in combinatie met ander gedrag dat aangeeft dat je hond angstig is. Angstige honden likken ook vaak hun lippen, gapen, vermijden situaties en kunnen zich zelfs verstoppen.

Af en toe kan uw hond dingen kauwen en eten vanwege een aandoening die pica wordt genoemd. Als een hond pica heeft, eet hij oneetbare en schadelijke voorwerpen.

Pica kan een gedragsprobleem zijn, maar wordt vaak in verband gebracht met een slecht dieet of een parasiet. Als het kauwen obsessief lijkt en je hond daadwerkelijk alles probeert op te eten, is het de moeite waard om een ​​dierenarts te bezoeken om medische problemen uit te sluiten.

Waarom is hout zo aantrekkelijk?

Van alle dingen waar een hond op kan kauwen, waarom hout? Eigenlijk om verschillende redenen! Voor de meeste honden is hout lekker! Ze houden van de smaak van het hout, vooral als het buiten heeft gelegen ​​en veel nieuwe geuren heeft.

Daarnaast heeft hout een structuur die je in geen enkel ander materiaal vindt. Een hond zal stokken meestal beetje bij beetje tussen zijn tanden pletten, om vervolgens de vezels uit te spugen. Dit gevoel is blijkbaar heel bevredigend voor honden.

Als je hond een goed uitgebalanceerd dieet volgt, is het niet waarschijnlijk dat hij op stokken kauwt om meer vezels binnen te krijgen. Je kunt echter van dieet veranderen of je hond een supplement met vezels bijvoeren om te kijken of dit ervoor zorgt dat je hond minder op stokken kauwt.

 Een hond die buiten is, of alleen thuis moet blijven met houten meubels, kan ook gewoon op stokken of hout kauwen omdat het het enige geschikte kauwvoorwerp is. Als honden zich vervelen, gaan ze vaak kauwen om zichzelf te kalmeren, en houten voorwerpen zijn er in overvloed.

Is het schadelijk om je hond op stokken te laten kauwen?

Kauwen op stokken kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij je hond. Als je hond een stok door de tuin draagt, is er niet zo’n groot risico, maar een hond die hout inslikt en erop kauwt, kan schadelijk zijn.

Wanneer honden op hout kauwen, kunnen er splinters afbreken die in de bek van je hond terechtkomen of kunnen worden ingeslikt. Ook als je hond alleen op het hout kauwt en de meeste splinters uitspuugt, kan dit gebeuren.

Houten splinters bewegen niet goed door het spijsverteringskanaal van een hond, vanwege hun rigide karakter, en ze kunnen organen stukmaken of een verstopping veroorzaken.

Als je hond een houtsplinter heeft ingeslikt, kan het voorkomen dat een spoedoperatie nodig is om een darmperforatie te repareren. De hond kan zelfs als gevolg van zijn verwondingen.

Daarnaast is niet al het hout veilig voor honden. Zwarte walnoot, zwarte kersen, taxus en rood esdoornhout zijn enkele van de soorten die giftig kunnen zijn voor honden.

Ondanks het feit dat sommige honden jarenlang zonder problemen regelmatig op stokken kauwen, is het beter om je hond alternatief kauwmateriaal aan te bieden. Deze stukken runderkophuid zijn bijvoorbeeld echte aanraders als het op kauwmateriaal aankomt. Je hond kan er lang op kauwen, de meeste honden vinden ze erg lekker, en ze splinteren niet.

Spelen met stokken kan een risico zijn voor honden.

Niet alleen kauwen op stokken, maar ook het spelen met stokken kan voor verwondingen zorgen. Opnieuw zijn er honden die hun leven lang met stokken spelen zonder blessures. Ook hierbij is het echter aan te raden om voor veiliger speelmateriaal te zorgen, omdat je hond zich met een beetje pech heel ernstig kan verwonden aan stokken.

Door de scherpe randen en het stevige materiaal, kunnen honden worden gespietst als ze rennen met stokken in hun bek. Sommige honden zijn zelfs gespietst door takken op de grond als ze door het bos rennen.

Hoewel een takken apporteren een klassiek onderdeel van het leven van een gelukkige hond lijkt, zijn er betere alternatieven die veiliger zijn voor je hond. De Kong Safestix is een goed voorbeeld van een ´kunsttak´ waar je naar hartelust veilig apporteerspelletjes mee kunt doen.

Alternatieve kauwmaterialen voor hout

Als je hond graag op houten voorwerpen kauwt, zijn er verschillende soorten speelgoed die je kunt kopen die veiliger zijn voor je honden dan de takken in je achtertuin.

Kauwhout van olijfhout of koffieboomhout wordt als veilig kauwmateriaal voor honden beschouwd, en deze splinteren in principe niet. Je moet echter wel opletten dat je hond de stukken hout niet te enthousiast opeet. Erop kauwen is geen probleem, maar stukken hout van elke houtsoort kunnen problemen in het maagdarmkanaal veroorzaken.

Andere opties die je kunt overwegen zijn gedroogde huid, varkensoren of andere gedroogde snacks voor honden die hard zijn en niet splinteren. Als je niet zeker weet welke gedroogde snacks je enthousiaste kauwer lekker vindt, dan is de Doorbijtersbox van Bellobox een aanrader.

Als het speelgoed te klein is geworden, is het het beste om de rest van het kauwmateriaal weg te gooien om verstikking te voorkomen.

Het is belangrijk om je hond ook bezig te houden met andere activiteiten om verveling tegen te gaan. Een lekkere wandeling, speuren en hondensporten zorgen er allemaal voor dat je hond ook mentaal bezig gehouden wordt.

Wanneer je hond plotseling een enorme kauwbehoefte heeft, op vreemde dingen kauwt of meer honger dan normaal lijkt te hebben, is het belangrijk om hem bij de dierenarts te laten onderzoeken. Dit kan allemaal veroorzaakt worden door onderliggende gezondheidsproblemen.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana