Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 19 november 2020

Waarom legt mijn hond zijn hoofd op mijn schoot?

Waarom legt mijn hond zijn hoofd op mijn schoot

We delen een speciale band met onze honden die niet met woorden te beschrijven is. We kunnen het niet weerstaan als onze harige vriend langskomt en zijn kop op ons legt, zelfs op onze drukste momenten. Honden communiceren met ons door middel van lichaamstaal, geluiden en uitdrukkingen.

Mijn hond wil altijd zijn kop op mij leggen, en ik vroeg me altijd af waarom? Ik heb grondig onderzoek gedaan om te begrijpen waarom honden dit mogelijk doen en wat we eraan kunnen doen, mocht je het niet fijn vinden als je hond constant zijn kop bij je op schoot legt.

Mogelijke verklaringen voor dit gedrag zijn dat je hond zich hierdoor meer ontspannen voelt, angstig is, aandacht wil, of zijn dominantie wil tonen.

Terwijl je probeert uit te vinden waarom je hond het doet, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening kunt houden. Het is gemakkelijker om gedrag van je hond te veranderen als je de oorzaak begrijpt.

Mogelijke redenen, waarom honden hun hoofd op hun baasje leggen

Honden kunnen hetzelfde gedrag om verschillende redenen vertonen. Als onze honden hun kop op ons leggen, proberen ze ons misschien iets te vertellen met hun lichaamstaal. Door dit te begrijpen, kunnen we aan de behoeften van onze hond voldoen en onze vriendschap tijdens het proces versterken. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken waardoor onze honden dit doen:

Je hond heeft verlatingsangst

De vraag naar liefde is ook een soort aandacht. Honden zijn sociaal actieve dieren. Honden leefden vanaf het begin in roedels en gedomesticeerde honden zijn geen uitzondering, ook al bestaat de groep alleen uit een mens en een hond.

Onze honden worden angstig als we gaan werken of een tijdje het huis verlaten. Ze zullen zich zorgen gaan maken dat je misschien niet terugkeert, of dat ze geen toegang krijgen tot hun basisbehoeften en zorg. Het wordt gedefinieerd als verlatingsangst en je hond kan de tekenen ervan op verschillende manieren vertonen.

Veel honden met verlatingsangst, zullen opgewonden raken en proberen meer aandacht van je te krijgen. Anderen kunnen echter naar je toe komen en gewoon hun hoofd op je leggen. Het hangt af van elke hond en zijn toestand.

  • Hoe lastig het ook is, je moet er altijd voor zorgen dat je hond de zorg en de aandacht krijgt die hij nodig heeft.
  • Je kunt je hond eventueel achterlaten bij je buren of hem zelfs meenemen naar een pension voor honden.
  • Het is de moeite waard eraan te denken dat de meeste honden graag met andere honden omgaan. Als je gezin klein is, is het een goed idee om naar hondenparken te gaan of vrienden met honden te bezoeken, zodat je aan deze behoefte kunt voldoen.

Je hond houdt van aandacht

Het is ongelofelijk hoe ver een hond kan gaan om je aandacht te trekken als hij zich op zijn gemak voelt bij je en graag met je speelt. De reden waarom je hond zijn hoofd op je legt, is meestal omdat hij je aandacht probeert te trekken.

Als je ervoor kiest om je hond meer aandacht te geven wanneer hij zijn hoofd op je schoot of voeten legt, zal hij het steeds vaker doen. Hij zal dit soort gedrag ook vertonen als je hem niet de juiste aandacht geeft.

Als je je hond hiervan wilt weerhouden, dan kun je hem het beste geen aandacht geven voor dit gedrag. Je hond heeft blijkbaar behoefte aan aandacht, dus besteed wat meer tijd met hem door samen te sporten of te spelen.

Je hond heeft last van stress

Het adopteren van een hond is niet alleen leuk, maar het zal ook je mentale gezondheid verbeteren. Huisdierentherapie is een sterk groeiend gebied van de psychologie waarin we onze stress en angst kunnen minimaliseren door gebruik te maken van de inherente kalmerende eigenschappen van het aaien van dieren.

Dit stressverlagende vermogen is bevestigd door talrijke experimenten, die suggereerden dat korte ontmoetingen met geleidehonden de angst van de persoon verminderen.

Evenzo is het mogelijk om verlatingsangst bij honden te minimaliseren door de hond te aaien voordat je een korte tijd weggaat. Stress komt veel voor bij honden die erg gehecht zijn aan hun baasje. Een hond kan dus zijn hoofd op schoot leggen omdat hij gestrest is. Je moet de hele context begrijpen.

Als je hond last heeft van stress, ziet hij er vaak nerveus en geirriteerd uit. Soms jankt of piept de hond, en soms loopt de hond onrustig rond. Door je hond routine en voldoende aandacht te geven, kun je de hoeveelheid stress die hij ervaart verminderen.

Je hond wil meer eten

 Onze trouwe viervoeters hebben extreem gevoelige neuzen die hen helpen om eten van kilometers ver te ruiken. Omdat honden de menselijke etiquette niet volgen, zullen ze hun hoofd op je leggen wanneer ze zien dat je aan het eten bent.

Ze zullen hoogstwaarschijnlijk naar je eten kijken en zelfs proberen ernaar te reiken. Je hond probeert je op een vriendelijke manier te vertellen dat hij ook interesse heeft in je eten. Omdat onze honden niet veel geven om wat wij manieren noemen, moeten we ze leren hoe ze zich in dit soort situaties moeten gedragen.

Als je niet wil dat je hond bedelt, moet je je eten nooit delen met je hond als hij zijn hoofd bij je op schoot legt of op een andere manier je aandacht vraagt. Leer je hond rustig op zijn eigen plek te wachten op een eventuele snack.

Als je je hond wel voert als hij bedelt, zal hij dit zien als een beloning en het gedrag vaker vertonen. Een hond kan zelfs met een goede voeding zeer hebzuchtig zijn. Dit kan vervelend zijn, maar het stelt ons ook in staat om traktaties te gebruiken als stimulans voor goed gedrag.

Je hond voelt zich veilig bij je

 De meeste hondenrassen zijn getraind om met hun baasjes samen te werken en voelen zich prettiger in de buurt van hun baas. Een hond kan zijn kop op je schoot of voeten leggen om zich veilig te voelen. Hierdoor krijgen de honden een gevoel van warmte en geborgenheid.

Honden vinden het vaak fijn om geaaid te worden, en door zijn hoofd op je schoot te leggen, probeert je hond je een signaal te geven dat hij een aai wel kan waarderen.

Je hond heeft het koud

Tijdens winterse omstandigheden kan je hond tegen je aan gaan zitten om het warmer te krijgen. Dit komt vooral veel voor bij honden met weinig lichaamsvet en een dunne vacht, zoals windhonden, kortharige kleine honden of haarloze honden.

 Je hond heeft misschien wat lichaamswarmte nodig als hij bij je in de buurt komt liggen en zijn kop tegen je aan legt. Het is heel gebruikelijk dat honden lekker tegen elkaar aan gaan liggen als je meerdere honden in huis hebt. Sommige honden vinden het net zo fijn om tegen hun baasje aan te liggen.

Je hond probeert je te waarschuwen

Een andere reden waarom je hond zijn hoofd op je kan leggen, kan een gevoel van alertheid zijn. Misschien probeert hij je te waarschuwen dat er iets niet klopt. Daarom is het zo belangrijk om de persoonlijkheid van je hond te begrijpen.

Zelfs de kleinste provocaties kunnen ervoor zorgen dat sommige honden opspringen. Ze zullen proberen je te waarschuwen voor een mogelijke dreiging in hun atmosfeer. Sommige honden kunnen voortekenen van een epilepsie aanvallen oppikken, of lage bloedsuiker waarden. Er zijn vele andere gezondheidsproblemen bij mensen waar een hond op kan reageren.

Honden kunnen voelen dat er iets mis is en leggen hun hoofd op je om je te waarschuwen voor een probleem. Meestal zal de lichaamstaal en houding van je hond je meer vertellen over de reden.  Je moet je hond misschien op een andere manier kalmeren als hij niet reageert op aaien en je aandacht ergens op wil vestigen.

Je hond heeft een gezondheidsprobleem

 Naarmate de honden ouder worden, beginnen ze minder actief te worden. Het is te wijten aan de gezondheidsproblemen waarmee ze worden geconfronteerd als gevolg van ouderdom. Hoewel we er niet gelijk vanuit hoeven te gaan dat er een gezondheidsprobleem kan zijn wanneer een bejaarde hond zijn kop op je legt, kan er toch iets aan de hand zijn als het gedrag afwijkt van anders. Er kan een probleem zijn als je hond zijn hoofd op je schoot leggen en weinig motivatie heeft om iets te doen.

Heb je opgemerkt dat het activiteitsniveau van je hond laag is? Heeft hij onlangs zijn eetlust verloren? Dit kunnen tekenen zijn van een gezondheids probleem. Bij oudere honden zijn deze problemen vaker aanwezig.

Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je oudere hond dicht bij een familielid wil zijn. Let goed op en kijk goed om eventuele gezondheidsproblemen te diagnosticeren. Als je hond altijd al graag met zijn hoofd op je schoot lag, is er niks aan de hand.

Waarom je hond graag met zijn kop op je schoot of voeten ligt

Zoals je hierboven kon lezen, is dit gedrag meestal een teken van genegenheid of een manier om je aandacht te trekken. Als je het gedrag vervelend vind, kun je het beste geen aandacht geven als je hond dit doet, en het geven van snacks vermijden.

Als je het niet vervelend vind, is het goed om te weten dat het heel normaal is als je hond zijn hoofd graag op je schoot legt. Honden houden ervan om dicht bij je te zijn en aandacht te krijgen.

Wees altijd gefocust op de lichaamstaal van je hond als je ernstige problemen wilt voorkomen. Het is de perfecte manier om te ontdekken of de hond problemen met zijn gezondheid heeft. Overweeg om de dierenarts te bellen als je denkt dat je hond zich anders gedraagt dan normaal.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana