Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 08 februari 2021

Waarom rollen honden in gras?

Waarom rollen honden in gras

Er zijn maar weinig honden die nooit even lekker op hun rug in het gras gaan liggen rollen. Het is typisch hondengedrag, en als je een hond hebt is de kans groot dat je hem dit regelmatig ziet doen.

Ondanks het feit dat veel honden het fijn lijken te vinden om in gras te rollen, en veel hondeneigenaren dit accepteren als een eigenschap van een hond, weten we niet zo goed waarom honden dit eigenlijk zo graag doen. Heeft je hond jeuk? Doet hij het alleen omdat het goed voelt? Is het een communicatiemethode? Of houdt hij van de geur van gras?

Als je weet waarom honden in het gras rollen, kun je bepalen of je je hond het gewoon moet laten doen, of dat je het gedrag beter kunt veranderen.

Is je hond gek op rollen door van alles en nogwat en ruikt hij daardoor regelmatig wat minder fris? Probeer dan eens een honden droogshampoo van Sheila Hondencosmetica. Deze ruiken heerlijk fris, en reinigen de vacht van je hond zonder dat je hem hoeft te wassen.

Redenen waarom honden in gras rollen

Jachtinstinct en rollen

Rollen in gras is natuurlijk hondengedrag, net zoals als graven, blaffen en snuffelen. Een van de redenen waarom honden instinctief in gras rollen, houdt waarschijnlijk verband met eerdere jachttactieken.

Een hond, of wolf, die in de geur van zijn prooi rolt, wordt veel minder snel opgemerkt door een kudde dieren dan wanneer hij duidelijk naar een wolf ruikt.

Er zijn echter nog veel meer redenen waarom honden tegenwoordig in het gras rollen. Als huisdier hoeven honden niet te jagen voor hun maaltijden, maar toch kunnen ze om andere redenen genieten van rollen in het gras.

Eigen geur verspreiden

Soms lijkt het erop dat honden rollen om hun geur ergens in te wrijven. Honden kunnen rollen na een bad, of als je je tapijten hebt schoongemaakt, en het kan een poging zijn om zichzelf het gebied weer hun eigen geur te geven. Veel eigenaren zullen hun hond zien rondrollen op een nieuw bed of op andere voorwerpen.

In de tuin voelt je hond zich waarschijnlijk op zijn gemak en geniet hij van de geur en het gevoel van het gras. Op nieuwe plaatsen probeert je hond misschien zijn eigen geur aan het gras toe te voegen, of een beetje van de geur mee naar huis te nemen!

Lekker gevoel of jeuk

Honden rollen ook vaak in het gras omdat ze het fijn vinden. Het kan helpen om jeuk te verminderen, of gewoon lekker aanvoelen. Net zoals je zelf soms dingen doet die lekker aanvoelen, zoals het krabben van je rug, doet je hond dit ook.

Als je hond veel jeuk heeft, kan dit ervoor zorgen dat je hond meer op gras en andere ruwe oppervlakken rolt om de jeuk te verminderen. In dat geval kan je hond last hebben van allergieën. Als je denkt dat allergieën de oorzaak kunnen zijn van het rollen, is het belangrijk om de dierenarts te bezoeken om de oorzaak te achterhalen.

Speels gedrag

Rollen in gras kan ook gewoon een leuke manier zijn voor je hond om zijn persoonlijkheid te laten zien. Dit kan vooral het geval zijn in gevallen waarin eigenaren lachen om het gekke gedrag van hun hond, wat hun hond kan aanmoedigen om het in de toekomst opnieuw te doen voor aandacht.

Dit is geen slechte zaak – het is een schattig gedrag, en het is meer dan oké om het aan te moedigen als je het leuk vindt! Een hond die vocaliseert terwijl hij in het gras rolt, zal waarschijnlijk gewoon plezier hebben en gek doen.

Honden rollen ook in het gras vanwege een stinkende geur waarin ze zichzelf willen bedekken. Dit is een van de dingen die honden leuk vinden en die mensen als vies beschouwen!

Moet ik voorkomen dat mijn hond door het gras rolt?

Nee, in de meeste gevallen hoef je niet te voorkomen dat je hond door het gras rolt. Het is meestal onschadelijk gedrag, iets waar je hond van geniet, en je kunt het je hond gewoon laten doen.

Als je hond in het gras rolt omdat hij jeuk heeft, is het echter een goed idee om in te grijpen. Dit betekent niet dat je het rollen in het gras moet stoppen, maar dat je de oorzaak van de jeuk moet aanpakken.

Honden kunnen seizoensgebonden allergieën, voedselallergieën of allergieën voor vlooienbeten hebben, die er allemaal voor kunnen zorgen dat ze veel jeuk hebben en in het gras rollen om te proberen de jeuk te verlichten.

Honden met allergieën hebben ook vaak een ruwe, rode huid of andere schaafwonden. Het komt voor dat ze hun poten obsessief likken, soms verliezen ze daardoor zelfs haar.

De dierenarts kan je helpen bepalen of allergieën ervoor zorgen dat je hond jeuk heeft, en hoe je deze moet behandelen. Mogelijk heeft je hond medicijnen nodig om de symptomen van seizoensgebonden allergie te bestrijden.

Jeuk door vlooien is natuurlijk heel makkelijk te voorkomen door je hond regelmatig te behandelen met vlooienpreventie middelen. Als je dit liever niet regelmatig doet, moet je de vacht van je hond regelmatig doorkammen met een vlooienkam om eventuele vlooien snel op te merken.

Niet alleen jeuk wil je voorkomen, maar je wil waarschijnlijk ook liever niet dat je hond in vieze dingen rolt. Dit is soms bijna niet te voorkomen, omdat dode dieren en poep vaak een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op honden.

Je hond wordt er niet alleen enorm vies van, het aaien van je hond na zo´n rol in een dood dier of ontlasting kan ook een gevaar voor je gezondheid opleveren. Zeker als je kinderen hebt, wil je dit natuurlijk het liefst voorkomen.

De enige manier om dit te doen is door je hond goed te trainen. Leer je hond om altijd terug te komen als je hem roept, en bij je in de buurt te blijven. Straf je hond niet als het een keer misgaat, honden begrijpen hier weinig van. Was hem in plaats daarvan thuis gewoon even met een goede hondenshampoo die ook tegen bacterien werkt, zoals Oxyfresh Pets.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana