Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 10 september 2020

Waarom rolt mijn hond in vieze dingen en wat kun je ertegen doen?

Waarom rolt mijn hond in vieze dingen en wat kun je ertegen doen

Het is gedrag waar elke hondeneigenaar wel eens mee te maken heeft, en voor honden een zalige bezigheid, zo lijkt het. De meeste honden rollen regelmatig in poep of dode dieren. Honden hebben echter een veel sterker reukvermogen dan wij, dus waarom doen ze dit, en worden ze niet afgeschrikt door de vieze geur?

Kort gezegd, is er een evolutionaire reden om te rollen in vieze dingen. Hoewel het nu niet veel nut meer heeft, rollen honden tegenwoordig nog steeds instinctief in poep, dode dieren of andere smerigheid.

Vieze geur maakt minder opvallend

De voorouders van moderne honden leken veel op wilde wolven. Ze leefden over het algemeen in groepen en jaagden op zoogdieren zoals herten. Om hun geur te maskeren en te voorkomen dat ze opgemerkt worden door hun prooi, rollen roofdieren vaak in dingen met een sterke geur, zoals de uitwerpselen van andere dieren of sterk ruikende planten.

Dit maakte het voor de wolven gemakkelijker om hun prooi te besluipen en verhoogde hun kans op een succesvolle jacht.

Geuren en Communicatie

Wolven gebruiken deze methode ook als een vorm van communicatie om met de roedel te delen waar ze zijn geweest. Dit gedrag helpt om de banden tussen roedelleden te versterken en zorgt ervoor dat informatie over de omgeving wordt gedeeld. Wolven rollen graag door allerlei vreemde geuren, en een ander roedellid kan deze geur terug traceren naar de plek waar het vandaan komt.

Moderne honden doen vrijwel hetzelfde. Door sterke geuren rollen is voor hen een manier om met jou en andere honden te delen waar ze zijn geweest en wat ze hebben gedaan. Omdat honden niet kunnen praten, hebben ze naast lichaamstaal ook andere manieren nodig om te communiceren.

Geurmarkering is ook territoriaal gedrag. Honden hebben honderden geurproducerende geurklieren in hun huid en de voorouders van onze hond wrijven hun geur over bomen en dergelijke om andere groepen de grenzen van hun territorium te laten zien. Door in de uitwerpselen van dieren te rollen, wordt die geur alleen maar prikkelender en functioneert het als een soort ‘blijf uit de buurt’-teken voor andere honden.

Wilde honden en wolven rollen ook over hun prooi om hun geur achter te laten voor het geval er andere honden langs komen. Als een hond de geur van een andere hond op een prooidier ruikt, is de kans kleiner dat hij het probeert te stelen. Er bestaat dan natuurlijk een kans dat er een gevecht geleverd moet worden.

Hoe stop je het rollen in vieze dingen?

Als je hond de slechte gewoonte heeft om altijd vossenpoep of dode vissen te vinden tijdens wandelingen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om te voorkomen dat het gedrag zich herhaalt.

Wees luidruchtig

Elke keer dat je je hond ergens in ziet rollen, maak dan een hard geluid, zoals een hoog piepgeluid of klappen in de handen. Dit zal je hond een signaal geven dat hij iets heeft gedaan dat je niet leuk vindt.

Verwijdering

Geef een ferme ‘nee’ of ‘ah ah’ en leid je hond voorzichtig weg bij de halsband. Elke keer dat je hond probeert terug te gaan, herhaal je het proces gewoon. Uiteindelijk zal de hond meestal de boodschap begrijpen en stoppen met proberen terug te gaan naar het stinkende ding dat ze hebben gevonden.

Afleiding

Om te voorkomen dat  je eigenwijze hond steeds weer terugkeert naar de stank, kun je het beste je hond afleiden. Neem leuk hondenspeelgoed mee, of een lekkere traktatie. Wacht niet tot je hond iets vindt, maar houd hem bezig zodat de aandacht bij jou blijft.

Dit zijn geen snelle oplossingen en ze vereisen consistentie. Rollen is instinctief gedrag en je hond zal niet begrijpen waarom je het als iets slechts ziet.

Hoe krijg je een vieze geur weer uit de vacht van je hond?

Honden doen graag hondse dingen, en zoals je gelezen hebt rollen veel honden instinctief graag in vieze dingen. Soms kun je je hond nog net tegenhouden, maar soms is het te laat en hangt er al een halve koeienvlaai in de nek van je hond. Er zijn natuurlijk ook mensen die hun hond een pleziertje gunnen.

Maar wat kun je doen om die vieze geur weer uit de vacht van de hond te krijgen? Hieronder vind je een aantal tips.

Borstel alle viezigheid uit de vacht

De eerste stap is zoveel mogelijk viezigheid uit de vacht te halen. Hiervoor kun je een normale hondenborstel gebruiken. Dit is vooral van toepassing als je hond door bijvoorbeeld poep gerold heeft. Als je de opgedroogde resten uit de vacht bortstelt, voorkom je je het juist over het lichaam verspreidt als je het weer nat maakt onder de douche of in bad.


SNELLE TIP

Een gewone slickerborstel, zoals deze van Nobby, is meestal het meest geschikt voor deze taak.


Gebruik een goede shampoo

Gebruik voor dit soort gelegenheden een shampoo die grondig reinigt en ontvet. Vaak worden sterke geuren veroorzaakt door bacterien. Deze bacterien zorgen voor de rottende geur van dode dieren, en zwavelachtige geur van poep. Een goede ontvettende shampoo zorgt ervoor dat deze bacterien dood gaan, maar dit kan wel wat irritatie op de huid opleveren.

Als je je hond vaak moet ontdoen van een vieze stank, is een shampoo zoals Oxyfresh Pets aan te raden. Deze doodt bacterien zonder de huid uit te drogen.

Laat de shampoo lang intrekken

Om alle viezigheid goed los te weken, en bacterien te doden, moet je de shampoo lang in laten trekken. Masseer de shampoo goed in de vacht, en laat het mintens 5 minuten zijn werk doen. Soms is een tweede wasbeurt met shampoo nodig. Spoel de shampoo goed uit de vacht.

Gebruik een conditioner

Een shampoo die goed ontvet en ontsmet, kan ervoor zorgen dat de vacht en de huid van je hond wat droog worden. Met een conditioner kun je dit weer herstellen. De geuren van conditioners trekken vaak ook wat beter in de vacht, waardoor de hond niet alleen zijn stank kwijt is, maar ook lekker ruikt!


SNELLE TIP

Een voorbeeld van een fijne conditioner met natuurlijke ingredienten is deze van Puple Bone. Deze conditioner bevat aloe vera om de huid te herstellen, en ruikt heerlijk naar appel.


Een spray als finishing touch

Soms is een goede wasbeurt niet genoeg om de geur helemaal te laten verdwijnen. Het is beter om de stank uit de vacht van de hond te wassen dan het te maskeren, maar dit lukt niet altijd.

Wanneer dit het geval is, kun je een hondenspray of hondenparfum gebruiken om de vacht van de hond te verfrissen. De Animology Stink Bomb spray is bijvoorbeeld speciaal voor dit doel gemaakt.

Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana