Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 12 december 2019

Waarom verharen honden?

hondenhaar

Een van de eerste dingen die je vaak zult merken als je een huis met een hond binnenkomt, is al het haar. Een gezellige voorraad haar in je huis is namelijk bijna onvermijdelijk als je een harige viervoeter in huis hebt.

Sommige mensen vragen zich misschien af of dit kan worden vermeden, het antwoord is een simpele en duidelijke nee. De meeste honden werpen hun vacht af, hoewel er sommige rassen zijn die weinig tot geen vacht verliezen. 

Verharen is een normaal onderdeel van het leven voor de meeste honden. Sommige rassen verliezen meer haar dan andere rassen. In principe is het verharen van de vacht een natuurlijk proces van het verliezen van oude of beschadigde haren, net zoals mensen hun haar verliezen.

Er zijn een aantal dingen die van invloed zijn op het verharen van honden. De gezondheidstoestand, het ras en zelfs het seizoen of de temperatuur kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid haar dat je hond verliest.

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om te voorkomen dat honden verharen, tenzij je ze volledig scheert natuurlijk. Zelfs een poedel verhaart in principe, maar deze honden laten wel minder haren achter in je huis en op je meubilair.

Bij hondenrassen die weinig verharen, zoals de poedel, moet je echter wel heel veel aandacht besteden aan de vachtverzorging.

Wat kan leiden tot overmatige verharing bij honden?

Als je een normale rui bij je hond hebt meegemaakt, zal je het snel merken wanneer je hond meer vacht verliest dan normaal. Wanneer je dit merkt, is het waarschijnlijk een goed idee om je hond bij de dierenarts na te laten kijken. Overmatige verharing kan namelijk een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Als de overmatige verharing wordt veroorzaakt door een ziekte, zul je meestal merken dat de vacht er slecht uitziet, soms ontstaan er zelfs kale plekken. De ziekten die dit veroorzaken kunnen variëren van een simpele infectie tot grotere problemen zoals de ziekte van Cushing.

Andere redenen voor overmatige verharing kunnen een allergie of stress zijn. Er zijn een aantal dingen waar honden allergisch voor kunnen zijn. Bij een allergie zal de hond echter vaak ook jeuk hebben, en zijn haar verliezen op typische plekken.

Hormonen kunnen ook fataal zijn voor de vacht van je hond. Schildklierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld niet alleen bij mensen, maar ook bij honden problemen veroorzaken. Wanneer jouw hond schildklierproblemen heeft, kan de vacht broos worden en uitvallen.

Gelukkig is dit tegenwoordig gemakkelijk te behandelen met medicijnen. Een over- of onderproductie van testosteron, oestrogeen en progesteron kan er ook voor zorgen dat het verharen niet loopt zoals het hoort te gaan.

Stress is een onderliggende factor die nooit mag worden onderschat. Veel mensen merken het niet direct als hun honden stress ervaren, omdat ze het niet op dezelfde manier laten zien als wij.

Vooral bij honden met een angstig of nerveus karakter zie je vaak dat ze overdreven veel verharen. Zeker na een stressvolle gebeurtenis, zoals een verhuizing, bij vuurwerk of na het doen van dingen die ze eng vinden, zoals reizen in de auto.

Wanneer je vermoedt dat je hond veel stress ervaart, is het belangrijk om de oorzaak van de stress te bepalen. Zo pak je het probleem bij de kern aan.

Hoe lang verhaart een hond?

De meest voorkomende rassen verharen het hele jaar door. Dit is net als bij mensen een natuurlijk proces waarbij oude haren worden vervangen voor nieuwe.

Kortharige rassen zonder ondervacht zouden in theorie twee keer per jaar moeten verharen, maar doordat de korte haren ook slechts een korte groeifase hebben, vallen ze veel vaker uit.

Er zijn ook enkele rassen die één of twee keer per in de rui gaan. Typische voorbeelden hiervan zijn de husky en de malamute. Een of twee keer per jaar valt een groot deel van de ondervacht uit, waardoor er gerust een vuilniszak aan haar van een husky afkomen wanneer hij in de rui is.

Hoewel het misschien veel vacht lijkt, heb je dus maar twee keer per jaar te maken met deze extreme verharing bij honden met een ondervacht.

Er zijn echter ook honden die nauwelijks verharen, hun vacht lijkt meer op ons hoofdhaar als het op haarverlies aankomt. De oude haren vallen natuurlijk wel uit, maar echt verharen doen ze niet. Meestal moet je deze losse oude haren uit de vacht borstelen en zal je ze dus nauwelijks op je meubels of kleren vinden.

Dit soort verharing wordt ook wel mozaiekverharing genoemd, en komt voor bij langharige honden met een enkele vacht of met zacht dekhaar en een gelaagde ondervacht zoals de Bichon Frisé.

Kan verharing leiden tot permanent vachtverlies?

Zoals eerder gezegd, is verharen een natuurlijk onderdeel van het leven van een hond. Er is niets dat je kunt doen om het te stoppen. Normaal, gezond verharen kan niet leiden tot pemanent haarverlies omdat het haarverlies en de nieuwe haargroei in balans zijn.

Haaruitval komt wel voor bij honden, maar wordt altijd veroorzaakt door een onderliggend gezondheidsprobleem. Dit kan een parasitaire infectie zijn, maar ook een allergie of hormonale problemen kunnen haaruitval veroorzaken.

Meestal is haaruitval niet permanent. Wanneer de hond behandeld wordt voor de onderliggende gezondheidproblemen, zal het haar meestal weer terug groeien.

In sommige gevallen kunnen de overgebleven littekens van een huidziekte er echter voor zorgen dat de hond op sommige plekken geen haar meer krijgt. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld Leishmania.

Ook sommige genetische defecten kunnen ervoor zorgen dat de hond permanent kale plekken heeft.

Een ander ding waar je voorzichtig mee moet zijn als je niet wilt dat jouw hond blijvend haarverlies heeft, is het scheren van de haren. Sommige vachtsoorten zijn niet bedoeld om geschoren te worden.

Als je er toch voor kiest om deze vachtsoorten te scheren, is de kans groot dat de vacht broos en lelijk wordt en soms zelfs helemaal niet meer terugkomt. De meest voorkomende gevallen hiervoor zijn bij honden zoals husky’s en malamutes.

Wat zijn de plaatsen die het meest te lijden hebben onder haaruitval?

Het hangt er echt van af wat de oorzaak is van het haarverlies van uw hond. De plaatsen die door haaruitval worden aangetast, zullen veel anders zijn bij ringworm of bij een allergie dan wanneer je hond een huidaandoening heeft.

In het algemeen worden de meeste gevallen van overmatige verharing gevonden rond de staart. Dit komt omdat honden daar gemakkelijk met hun tanden kunnen bijten.

Een andere hotspot voor overmatige verharing is rond het gezicht. Honden kunnen daar door te krabben de vacht beschadigen.

Overmatige verharing rond de staart is een van de meest voorkomende plekken. Dit maakt het zo moeilijk om een diagnose te stellen wanneer het staartvlak kalend is. Het is belangrijk om verschillende factoren één voor één uit te sluiten.

De poten en het gezicht kunnen ook last hebben van overmatige verharing door een allergie voor iets uit de omgeving. Hiermee bedoelen we allergieën voor bijvoorbeeld pollen of mijten.

Wanneer het patroon van haaruitval vrij algemeen is, is de oorzaak meestal een infectie of schurft. Als het haarverlies symmetrisch is, kan het zijn dat je te maken hebt met schildklierproblemen of een hormonale onbalans.

Vergeet niet dat je nooit een diagnose van je eigen hond moet stellen op basis van wat er op het internet staat. Raadpleeg altijd een dierenarts.

Wat zijn de rassen die het ergst verharen?

Als je nog steeds aan het lezen bent en nog steeds niet terugdeinst om een hond of zelfs een tweede hond aan je gezin toe te voegen, dan is dat een complimentje waard. Veel mensen onderschatten wat verharen voor hen en hun dagelijks leven betekent.

Het betekent dat je dagelijks moet stofzuigen en haren zal vinden op vrijwel elk plekje in je huis. Hoewel bijna elke hond verhaart, zijn er rassen die gewoonweg meer verharen dan andere rassen. Hier is een mooi klein lijstje van de top 10 rassen die zich koning van verharen mogen noemen.

In willekeurige volgorde:

1. Sint Bernard. Deze hond herken je vast van de filmheld Beethoven. Sint Bernards zijn niet alleen onhandig vanwege hun gigantische grootte, ze verharen ook enorm veel.

2. Akita. Een Akita heeft een prachtige dikke vacht met een dubbele laag. Wees bereid om dagelijks voor de vacht van de Akita te zorgen.

3. Chow Chow. Dit ras lijkt nog het meest op een pluizenbol op vier poten. Ze hebben extreem veel haar, wat betekent dat ze veel vacht hebben om voor te zorgen. Gelukkig verharen ze maar twee keer per jaar.

4. Pyrenese herder. Veel mensen herkennen dit ras aan hun prachtige witte vacht. Maar een mooie witte vacht zoals die van een Pyrenese herder kost veel tijd en verzorging. Ze kunnen veel verharen.

5. Golden Retriever. Een ander ras dat een prachtige vacht heeft en bekend staat als gezinshond. Helaas, als je iemand bent met een hekel aan haren in huis, is deze hond niet voor jou.

6. Duitse Herder. Ook wel bekend als de Duitse verhaarder, dat zou je genoeg moeten zeggen om te weten dat ze het verharen niet licht opvatten.

7. Labrador retriever. Net als de golden retriever staan ze bekend om hun prachtige vacht en het feit dat ze een gezinshond zijn. Hoewel het misschien niet lijkt alsof ze veel vachtverzorging nodig hebben, is dat wel het geval. Regelmatig borstelen is belangrijk voor dit ras en de dikke ondervacht zorgt twee keer per jaar voor extra veel haar.

8. Siberische husky. Husky´s zijn uitstekend uitgerust voor extreem koud weer met hun dubbele dikke vacht. Ze verharen één of twee keer per jaar enorm.

9. Malamute. Natuurlijk, als de husky op deze lijst staat dan staat de malamute dat zeker. Een malamute heeft dezelfde vacht als een husky, maar ze zijn groter en breder.

10. Shetland Sheepdog. Hun vacht is mooi en lang, maar het is tijdrovend om er voor te zorgen. Ze moeten meerdere keren per week worden geborsteld en eens in de 1-2 maanden naar een trimmer worden gebracht.

Auteur: Tom Marr
Illustratie: Oatcracker