Een van de meest vervelende dingen die je als hondenbezitter kunt ervaren, is een hond die slecht luistert en zich niks van je aantrekt. Die ene hond in het park die naar niemand luistert en overal heenrent.
Sommigen vinden het misschien onbeduidend en er zijn altijd mensen die het niet als een probleem zien dat hun hond slecht luistert. Een hond die niet terugkomt op commando kan echter voor ernstige problemen zorgen. Het kan op zijn minst irriterend zijn voor andere honden en mensen, en in het ergste geval tot dodelijke ongevallen leiden.
TOP TIP
Heb je een hond met bananen in zijn oren en weet je niet meer hoe je dit op kunt lossen? Total Recall van Pip Mattinson is een van de beste boeken die je kan helpen je hond stap voor stap te leren terug te komen op commando. Succes gegarandeerd!
Wat er gebeurt als je hond je negeert
Er zijn verschillende redenen waarom het cruciaal is om je hond te leren altijd naar je te luisteren en op je te letten. Het belangrijkste is dat je hiermee je hond in elke situatie onder controle kunt houden. Een hond die je negeert kan zichzelf zeer snel in gevaarlijke situaties brengen.
Een loslopenede hond die door iets opgeschrikt wordt, kan instinctief reageren door weg te rennen. Als je je hond niet terug kan roepen, betekent dit dat de hond niet terugkeert naar de eigenaar, maar blijft rennen, en mogelijk in het drukke verkeer terechtkomt of verdwaalt.
Een hond die niet luistert rond andere honden kan leiden tot vechtpartijen, vooral als andere honden aan de lijn zijn. Als je weet dat je hond niet terugkomt als je roept, kun je hem beter niet los laten lopen, tenzij hij zich in een afgesloten ruimte bevindt zonder andere afleidingen.
Een hond die zijn baasje negeert kan ook andere honden beïnvloeden. Een hond die zich normaal gesproken uitstekend gedraagt wanneer hij wordt geroepen, kan ervoor kiezen zijn baasje te negeren als er een andere hond is om mee te spelen die niet luistert.
Hoe goed je hond van nature op je let is afhankelijk van het ras, maar elke hond kan in principe luisteren naar zijn baas. Bij sommige honden vergt het alleen wat meer training. Jachthonden bijvoorbeeld, zijn gefokt om te jagen en op prooidieren te letten, dus hun prooidrift en nieuwsgierigheid zijn veel hoger dan bij andere rassen. Ze kunnen gemakkelijk worden afgeleid door geluiden of geuren.
Hoe moet je reageren als je hond je negeert?
Als de hond die niet luistert van jou is, is het eerste dat je moet onthouden, niet achter hem aan te gaan. Voor een hond lijkt dit een geweldig achtervolgingsspel waardoor hij juist nog harder van je weg zal rennen.
Schreeuwen is ook een slecht idee, omdat dit je hond nerveus kan maken. Het zorgt ervoor dat je hond nog minder plezier beleeft aan terugkomen.
Als je de naam van je hond keer op keer roept, begrijpt de hond op een gegeven moment de betekenis van zijn naam niet meer, omdat er niets gebeurt als je hem roept. Hij kiest ervoor om jou te negeren en wordt beloond omdat hij kan blijven spelen. Je kunt zijn naam blijven roepen, maar het heeft geen effect.
Als je iets lekkers hebt, probeer dan het pakje te laten ritselen om zijn aandacht te trekken. Als je hond naar je kijkt, zeg dan op enthousiaste toon ‘ja’. Als hij naar je toe begint te bewegen, loop dan niet naar hem toe, maar maak je wat kleiner en steek je hand uit.
Een andere optie is om veel lawaai te maken om de aandacht van je hond te trekken, je vervolgens om te draaien en weg te rennen. Met je armen zwaaien kan hier ook helpen. Het doel is om jezelf interessant te maken en je hond te verleiden om achter je aan te gaan.
Als de hond niet van jou is, kun je deze methoden proberen om te helpen als de hond dichter bij je staat dan zijn baasje. Probeer de aandacht van de eigenaar te trekken en controleer of je kunt helpen. Je wilt de hond niet in verwarring brengen door de aandacht juist af te leiden van zijn baasje.
Je kunt er ook voor kiezen om je hond als ‘aas’ te gebruiken, op voorwaarde dat zowel jouw hond als de hond die niet luistert vriendelijk zijn. Door de losse hond aan te moedigen om met jouw hond te komen spelen, ben je in een betere positie om de hond rustig vast te pakken.
Leer van je ervaring, en laat je hond niet meer loslopen in gebieden die niet omheind zijn, totdat je de hond aangeleerd hebt terug te komen als je hem roept.
Hoe leer je je hond vlekkeloos terugkomen?
Geef de moed niet op als je hond je negeert. Zoals eerder gezegd, zijn sommige honden op dit gebied wat makkelijker te trainen dan anderen. Dat betekent niet dat je je hond nooit aan kunt leren te luisteren als je dat wil. Een beetje training en geduld zal je hond snel veranderen van een wegloper in een hond die goed luistert.
Om te beginnen moet je het proces van een terugroep training begrijpen. Er zijn drie verschillende secties:
1. Het commando
2. De reactie
3. Belonen en bevestigen van het commando en de reactie
Je commando is simpel: de naam van je hond, het woord of het geluid waarop je wil dat hij reageert. Dit kan ‘kom’, ‘hier’ of een fluitje zijn. Gebruik de naam van je hond nooit om te straffen, het is de bedoeling dat je hond zijn naam als positief ervaart.
De reactie is dat je hond je aandacht geeft en naar je toe komt. Je bevestigt het commando door je hond te belonen omdat hij naar je toe is gekomen.
Elke stap moet solide zijn om het terugroepen consistent en betrouwbaar te maken. Het kan ook helpen om een vriend of vriendin te laten helpen met de training. Bedenk wat je wil gebruiken als beloning. Als je hond voer-gemotiveerd is, kun je het commando bevestigen met lekkers. Voor een hond die graag speelt, is het favoriete speeltje van je hond het beste.
De beste plaats om te beginnen is thuis in een rustige kamer. Zorg ervoor dat er geen afleiding is, zodat je hond zijn aandacht makkelijker bij jou kan houden.
Fase 1: trek de aandacht van je hond
Voordat je een commando, signalen of geluiden introduceert, moet je ervoor zorgen dat je hond je wil volgen. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door je hond te laten zien dat het leuk is om bij je te zijn.
Als je hond naar je toe loopt, wacht dan tot hij dichtbij is, draai je dan om en loop weg. Hij zal je instinctief volgen. Laat hem inhalen en maak je hond opgewonden door hem te prijzen, hem te aaien en met hem te spelen. Vergeet ook de smakelijke traktatie niet!
Door dit proces te herhalen, leert je hond dat er leuke dingen gebeuren als hij naar je toe komt. Hij krijgt niet alleen aandacht, maar hij kan ook met jou spelen. De grootste fouten die je hier kunt maken, zijn naar je hond toe gaan, hem roepen of beginnen op een plek met veel afleiding.
Fase 2: koppel het commando
Nu je de aandacht hebt van je hond, moet je je signaalwoord of geluid aan het gedrag koppelen. Tot nu toe heeft je hond geen idee wat ‘hier’ betekent. Als hij een fluitje hoort, is het gewoon een merkwaardig geluid, maar het heeft geen betekenis.
Om je Labrador te helpen je commando te associëren met de handeling om naar je toe te komen, moet je het commando op het juiste moment geven. Wanneer je hond naar je toe komt, wacht dan tot hij dichtbij is voordat je je commando gebruikt. Geef dan, net als voorheen, een smakelijke traktatie wanneer je hond bij je komt, of beloon hem met een spelletje.
Als je dit elke keer herhaalt als je hond naar je toe komt, zal er een associatie ontstaan in de hersenen van je hond. ‘Ik loop naar mijn baasje toe, ik hoor een geluid en ik krijg iets lekkers en veel aandacht’. Nu begint je hond te begrijpen dat dit woord traktaties en plezier betekent, maar alleen als hij naar je toe komt.
Je kunt in dit proces fouten maken, door je commando te vroeg te geven of deze meer dan eens te herhalen. Als je je commando geeft voordat je hond dichtbij is, heeft hij nog steeds de kans om van gedachten te veranderen voordat hij je bereikt. Door het commando meer dan eens te herhalen, verwatert de betekenis ervan wordt deze minder effectief.
Oefen dit bij elke wandeling, tot nu toe gewoon aan de lijn. Soms doet je hond een zogenaamd ‘inchecken’. Dit betekent dat hij ervoor kiest om uit eigen beweging naar je toe te komen zonder dat je probeert zijn aandacht te trekken. Als je merkt dat je hond dit begint te doen, kun je dit gedrag gebruiken als een gratis trainingspas. Geef je commando voordat je hond bij je komt en beloon je hond goed. Dit zal het gedrag van je hond alleen maar versterken.
Fase 3: Versterk je commando voor terugkomen
Je bent nu ongeveer een week aan het oefenen met het koppelen van je commando tijdens elke wandeling en je denkt dat je hond er klaar voor is. Begin niet met de volgende fase als je het gevoel hebt dat je hond het commando nog niet zo goed begrijpt. Je kunt beter te lang in elke fase trainen dan te kort.
Zorg ervoor dat je ergens bent zonder afleiding. Wacht tot je hond naar je kijkt maar niet naar je toe beweegt. Geef je commando. Als hij naar je toe komt, is dat geweldig! Geef je traktatie en veel aandacht.
Probeer situaties te vermijden waarin je vrijwel zeker weet dat je hond niet zal luisteren. Roep het commando bijvoorbeeld niet als je hond afgeleid is door geuren of andere honden. Het is heel verleidelijk om je commando te testen in dit soort situaties, maar je verpest je commando hiermee.
Als je hond onverhoopt niet reageert, zwaai dan met je armen en ren weg om je hond aan te moedigen je te volgen. Als je hond gek is op speeltjes, kan een piepspeeltje ook helpen zijn aandacht te trekken. Ga terug naar fase 2 en oefen nog een week verder.
Als je hond toch op je commando naar je toe komt, kun je dit tijdens je dagelijkse wandelingen blijven trainen. Je kunt het ook thuis proberen. Thuis kan je je hond vanuit verschillende kamers of vanuit de tuin roepen, zodat hij je moet zoeken. Onthoud dat het belangrijk is dat je hond ziet dat het het waard is om naar je toe te komen. Maak het leuk.
De meest voorkomende fout in deze fase van de terugroep-training is het herhalen van het commando. Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren.
Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt. Je hond omkopen is ook een slecht idee. Als je hond naar je kijkt maar niet komt, begin dan niet met eten naar hem te zwaaien. Je wilt hem aanmoedigen om op commando te komen, niet omdat je hem eten hebt aangeboden. Dit zal je hond alleen leren dat hij moet wachten tot je een traktatie aanbiedt voordat hij naar je toe komt.
Nu kun je beginnen met de training als je hond los loopt. Ga naar een plaatselijk park of het strand om je training echt te testen. Als je eerst met een lange lijn begint, helpt dit voor het geval je hond toch wordt afgeleid, maar als je training goed is gedaan, zou je hond zonder problemen bij je terug moeten komen.
Top tip: Raak je je hond nog steeds af en toe kwijt omdat hij je negeert en liever zelf op pad gaat? Tijdens je training kun je ervoor zorgen dat je je hond veilig houdt en altijd terug kan vinden door een GPS tracker aan de halsband te bevestigen. Een van de beste en meest gebruikte GPS trackers voor honden is de Tracktive tracker.
Wat te doen als je hond je nog steeds negeert?
Veel honden leren met een goede, geduldige training snel netjes terugkomen op commando. Er zijn echter honden die extreem hardleers zijn en je ondanks alle training blijven negeren. Zichtjagers en terriers kunnen bijvoorbeeld snel afgeleid zijn. Extreem zelfstandige honden zijn vaak moeilijk te motiveren. Als je hond gek is op geuren, andere honden of wild, kan het lastig zijn om op elk moment zijn aandacht te krijgen.
Ook deze honden kunnen betrouwbaar leren terugkomen, maar dit vergt vaak wat meer tijd. Bij deze honden is het heel belangrijk dat je de training langzaam, stap voor stap opbouwt. Laat je hond alleen loslopen en rennen op plekken waar dat veilig is, en verpest je commando niet door hem steeds te roepen.
De vooruitgang kan heel langzaam gaan bij deze honden, en veel eigenaren geven de training dan ook op, of worden gefrustreerd. Als je volhoudt, merk je dat je hond langzaam steeds beter naar je zal luisteren. In sommige gevallen zal je sneller moeten zijn dan je hond, en altijd goed op afleidingen moeten letten.
Als je hond snel afgeleid is door wild of geuren, kun je deze aspecten ook gebruiken bij je training. Door een aantal lessen speuren te nemen met je hond bijvoorbeeld, kan je met je hond meedoen aan zijn favoriete bezigheid, en leer je op een gecontroleerde manier aan de behoeften van je hond te voldoen.
Hetzelfde geldt voor jagen. Ook dit is een natuurlijke behoefte van je hond, die soms moeilijk te controleren is. Een hond die gefokt is om te jagen, zal deze behoefte op zijn eigen manier in gaan vullen als je niet samen met je hond iets doet om zijn jachtdrift te bevredigen en te controleren.
Een hond hoeft geen levend wild te jagen om aan zijn behoeften te voldoen. Er bestaat bijvoorbeeld ook speelgoed waarmee je in kan spelen op het jachtinstinct van je hond, zoals deze bal aan een touw. Door je hond achter de bal aan te laten jagen maak je het spel aantrekkelijker voor je hond.
Er zijn allerlei andere manieren die je kunt gebruiken om deze drift in je voordeel te laten werken. Neem contact op met een jachtvereniging, de rasvereniging of een hondenschool als je wil leren hoe je dit gedrag kunt controleren.
Auteur: Tom Marr
Illustraties: Antonia Oana